Honda VFR motoren te koop: tweedehands en nieuw

Honda VFR

Honda VFR: motorfietsen met V4-motoren

In 1982 introduceert Honda, tijdens de 'Motorcycle Show of Cologne' een nieuwe reeks motorfietsen die rijden op V4-motoren. Het voorvoegsel VF is afkomstig van het feit dat deze motorfietsen rijden op V-Four (VF) motoren. De motor werd destijds gebouwd in een vierkante buis met stalen frame. Datzelfde jaar ontstonden er grote problemen met betrekking tot de betrouwbaarheid en kon de kwaliteit van de motoren niet gewaarborgd worden. In 1983 was de motor volledig herzien en kon men weer verder bouwen aan de Honda VFR.

Modellen en specificaties in de jaren 80

Door de jaren heen zijn er veel verschillende Honda VFR motoren ontwikkeld. In 1985 werd de eerste VFR-motor aangekondigd, nadat Honda al een tijd bezig was geweest met het maken van VF-motoren voor eerdere modellen. De eerste Honda VFR is de VFR750. Deze motorfiets moet iedereen weer laten geloven in de krachten van Honda en moet de reputatie van het merk weer helpen verbeteren. De VFR750 wordt stukje bij beetje steeds verder ontwikkeld terwijl de motoren van de productieband rollen. Honda begint te experimenteren met een enkelzijdige aanbevolen achterbrug, gekoppelde remmen, ABS en VTEC. Echter zakt de kwaliteit van de motor en versnellingsbak steeds verder in, waardoor het voor Honda goedkoper wordt om te produceren. Wanneer er een lichte toename van de capaciteit is met betrekking tot motoren en versnellingsbak worden deze modellen aangeduid als de VFR800. Een manier om te laten zien dat deze motorfietsen nieuwer zijn en dus ook beter geproduceerd.

Nieuwere modellen

Een veel grotere capaciteit dan iedere VFR tot dusver. In oktober 2009 wordt de Honda VFR 1200F voor het eerst getoond aan het publiek. Een motorfiets met een 1200 cc V4-motor en een optionele push knop bediening voor het schakelen. Naast de zes versnellingen die deze motorfiets rijk is, beschikt deze ook nog over drie verschillende modi: automatisch, sport en handmatig. De verschillende modi zijn vergelijkbaar met die van een Honda DN-01 maar dan net even anders. Dit is een tweedehands motor om nooit weer weg te doen. Naast de VFR1200F gaat Honda door met het maken van de oudere modellen en blijft deze innoveren. Een aantal Honda VFR motoren komt onder andere naam veel verder en worden tot op heden nog als racemotoren gebruikt. Ook de RC30, oorspronkelijk gemaakt als de VFR750R, is een zeer geliefd voertuig, alsmede de RC46 ook bekend als de VFR800.

Extra technische informatie

Doordat er zoveel soorten VFR's gemaakt zijn, volgt hieronder een lijstje met extra technische informatie die alleen geld voor het type dat vermeld is. De VFR1200 beschikt over een zeer krachtig motorblok van maar liefst 1237 cc. Daarnaast levert dit blok maar liefst 173 pk en zorgt deze voor unieke prestaties ondanks het, voor VFR's, hoge gewicht van 267 kilogram. De VRF800F kan gezien worden als een facelift van de VRF800. De motorfiets is vooral lichter gemaakt en beschikt over een aantal nieuwe instrumenten waaronder een uitgebreide tractie controle en automatische knipperlichten. Dit model is buiten Amerika alleen maar Deluxe-versie uitgebracht met ondere andere ABS en, speciaal voor in de winter, verwarming van de handvaten. De VFR750R die beter bekend staat bij de raceliefhebbers als de Honda RC30 wordt al sinds het jaar 1990 niet meer geproduceerd. Een absoluut verzamelobject is deze oude Honda inmiddels aan het worden. De motor van deze Honda levert een vermogen van 110 pk en was zeer geliefd in de raceindustrie. In de jaren 90 werd dit model verplicht gesteld voor het WK Superbike dat georganiseerd werd door de Honda Racing Corporation.

De Honda VFR: het hebbedingetje voor iedere raceliefhebber

Vanwege het feit dat er veel VFR motorfietsen in Nederland en de rest van Europa hebben rondgereden is het niet moeilijk om aan een tweedehands motor van dit type te komen. Het enige wat hiervoor echt noodzakelijk is, is om goed te kijken naar de staat van de motoren en de eventuele technische mankementen die een tweedehands VFR zou kunnen hebben. Er zijn zeer veel soorten VFR motorfietsen te verkrijgen. Wie wil er nou niet even rondcrossen over het circuit in de buurt of even rustig touren door het mooie Nederland?