Triumph Speed Triple motoren te koop: tweedehands en nieuw

Triumph Speed Triple

Triumph Speed Triple - sportieve motorfiets voor de stad.

De Triumph Speed Triple is de gedroomde combinatie tussen een krachtige stadsmotor en een snelle sportmotor. Hij onderscheidt zich van andere Triumph motoren door zijn relatief lage gewicht, grote vermogen en uitstekende stuurgedrag. Om de Triumph Speed Triple het uiterlijk te geven dat bij een dergelijke agressieve motorfiets hoort heeft de fabrikant gekozen voor een gestript design, waarbij de carrosserie is ontdaan van alle overbodige details. Wat overblijft is een stoer uitziende motorfiets die geen stroomlijnkuip heeft, maar wel is uitgerust met een modern frame dat ontegenzeggelijk Triumph is.

De geschiedenis van de Triumph Speed Triple

Triumph is een motorproducent van naam met een lange geschiedenis en is tegenwoordig nog steeds de grootste fabrikant van motorfietsen van Engeland. De Triumph Speed Triple werd voor het eerst in 1994 op de markt gebracht. Zijn naam is een verwijzing naar de klassieke Triump Speed Twin uit 1938. Ruim zestig jaar later was de fabrikant natuurlijk in staat om bij de ontwikkeling van de Triumph Speed Triple andere en betere technieken toe te passen. Waar de originele Speed Twin nog een 498 cc motor was, werd zijn opvolger uit de jaren negentig daarom voorzien van een 750 cc motor voor een deel van de Europese markt en een 885 cc motor voor alle andere afzetgebieden.

Van de T309 naar de T1050

De eerste Triumph Speed Triple motorfietsen werden geproduceerd onder de naam T309. Deze generatie werd op de markt gebracht tot en met 1996, waarna Triumph voor het nieuwere T509-model overstapte van een carburateur-aangedreven verbrandingsmotor naar een elektronische injectiemotor. Bij deze techniek wordt de brandstof middels een injectie in de verbrandingskamer gespoten. Verder werd de standaardcapaciteit van de motor 885 cc en werd het uiterlijk gerestyled. In 1999 kwam de Triumph Speed Triple T595 op de markt. Dit betekende voornamelijk een uitbreiding van 885 cc naar 955 cc. De vierde generatie verscheen in 2005. Hoewel de veranderingen klein waren, werd het aantal cc’s uitgebreid tot 1050 en kreeg het gemoderniseerde ontwerp een nieuwe driecilinder injectiemotor. De moderne modellen van de Triumph Speed Triple zijn daarmee zuiniger dan ooit.