Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Kooptips
Kooptips

Zo werkt de kenteken registratie

Op elke auto zitten kentekenplaten met daarop een kenteken. Dit kenteken hoort bij de auto en wordt door de RDW geregistreerd. Hoe dat werkt lees je hier.

Kenteken registratie van nieuwe auto’s

Auto’s die in de fabriek van de lopende band afrollen, hebben nog geen kentekenplaat. Nadat de auto uit de fabriek komt, gaat deze op transport. Als de auto in Nederland aankomt, mag deze pas de weg op als er kentekenplaten op zitten. Meestal vraagt een autodealer pas een kenteken aan als de auto daadwerkelijk is verkocht en de koper de auto bijna komt ophalen.

In Nederland bestaat het kenteken uit letters en cijfers. De RDW is degene die het kenteken uitgeeft en dus ook registreert. Het kenteken hoort bij je auto, dus bij verkoop wordt het kenteken overgeschreven op naam van de nieuwe eigenaar. De meeste dealers regelen dit voor je als je daar een auto koopt. Als je een auto least, dan kan het iets langer duren voordat je auto een kenteken heeft. Het kentekenbewijs gaat dan eerst naar de leasemaatschappij, en daarna krijg jij het.

Kenteken op naam laten zetten

Bij de aankoop van een nieuwe of tweedehands auto wordt het kenteken op de naam van de nieuwe eigenaar gezet. Koop jij de auto, dan moet je zelf zorgen dat dit geregeld wordt. Je vraagt de verkoper dan om de kentekencard en de tenaamstellingscode. Deze laat je samen met je identiteitsbewijs zien bij een postkantoor. Daar wordt het kenteken op jouw naam gezet. Je ontvangt het eerste deel van een nieuwe tenaamstellingscode. Het tweede deel en de kentekencard worden toegestuurd. Je ontvangt ook een vrijwaringsbewijs, wat je aan de vorige eigenaar van de auto moet geven.

Waar wordt de kenteken registratie voor gebruikt?

Je kenteken staat bij de RDW geregistreerd in de databank. Door verschillende instanties en op verschillende momenten wordt er gebruik gemaakt van je kenteken. Zo worden je kentekengegevens o.a. opgevraagd bij:

  • politiecontroles
  • parkeren op kenteken
  • schaderegistratie
  • de APK
  • wegenbelasting

Er is dus best veel informatie gekoppeld aan je kenteken, nog even los van de auto zelf. Je kunt bij de RDW ook een kenteken check doen, waarbij je het autoverleden kunt inzien.

Wanneer eindigt de kenteken registratie bij de RDW?

Omdat het kenteken is gekoppeld aan de auto, volgt de registratie ook de levensloop van de auto. Wordt de auto tijdelijk niet gebruikt, dan is het bijvoorbeeld mogelijk om een schorsing van het kenteken aan te vragen. Dit wordt bijvoorbeeld bij campers en oldtimers gedaan, die maar een deel van het jaar op de weg te vinden zijn. Of als de auto om een andere reden een tijdje niet op de weg komt.

Een schorsing duurt minimaal 1 jaar en maximaal 3 jaar. In die periode betaal je geen wegenbelasting en verzekering en de APK-plicht vervalt. Het kenteken blijft natuurlijk wel geregistreerd bij de RDW. Dat ligt anders op het moment dat de auto uitgevoerd wordt of wanneer de auto betrokken raakt bij een ongeval.

Een auto die wordt uitgevoerd, wordt bij de RDW afgemeld. Het kenteken wordt dan uit het register gehaald, zodat de auto niet langer geregistreerd staat. Raalt de auto betrokken bij een ongeval en oordeelt de politie dat de auto niet meer op de weg mag komen, dan wordt de auto gesloopt en het kenteken wordt geschrapt.

Je kunt daarnaast de registratie ook stopzetten als je:

  • alleen gaat crossen met de auto
  • de auto gaat gebruiken in het onderwijs, bv. in een rijschool of voor de brandweer
  • de auto alleen op een bedrijfsterrein wordt gebruikt
  • de auto naar een museum gaat

De auto staat dan niet langer op jouw naam, omdat de tenaamstelling komt te vervallen.

FAQ

De RDW registreert de nieuwe kentekens en bepaalt hoe deze eruit komen te zien. De kentekenplaten worden onder toezicht van de overheid gemaakt.

Vanaf 2000 worden in Nederland de kentekens van de kentekenplaten geregistreerd.

Alle artikelen

Het belang van de aankoopkeuring

Advies · Aankooptransactie

Een goed koopcontract is belangrijk

Advies · Aankooptransactie

Documenten bij de voertuigoverdracht

Advies · Aankooptransactie
Ontdek meer