Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Kooptips
Kooptips

Kilometerstand checken als je een auto gaat kopen

Per jaar kan een auto heel wat kilometers rijden. Bij aankoop van een tweedehands auto wil je wel zeker weten dat de tellerstand klopt. De kilometerstand checken is daar een goed hulpmiddel voor. We leggen hier uit hoe je dat doet.

Kilometerstand checken bij aankoop van een auto

Als je een gebruikte auto op het oog hebt, dan wil je graag een idee krijgen van de onderhoudsstaat van de auto. Het controleren van de kilometerstand is dan een middel om te bepalen of de auto de vraagprijs waard is. Bij auto’s die veel kilometers gelopen hebben, mag je namelijk aannemen dat er wat slijtage aan de motor heeft plaatsgevonden. Omdat motorreparaties vrij prijzig zijn, is het logisch dat een hoge kilometerstand de vraagprijs verlaagt.

Hoeveel kilometer rijdt de gemiddelde auto?

Dat is lastig te zeggen, maar het CBS heeft het onderzocht. De resultaten staan in tabel 1.

Tabel 1: Gemiddeld aantal gereden kilometers per jaar (Bron: onderzoek CBS)

Particuliere auto Bedrijfsauto
Gemiddeld - 11.500 km/jaar Gemiddeld - 23.000 km/jaar
Benzine - 10.200 km/jaar Benzine - 16.800 km/jaar
Diesel - 20.000 km/jaar Diesel - 30.300 km/jaar

Uit de tabel blijkt dat bedrijfswagens, waaronder leaseauto’s, gemiddeld meer kilometers per jaar rijden en dat is ook logisch. Over het algemeen hebben diesels meer kilometers op de teller staan, omdat deze auto’s vaak worden gekocht om langere afstanden mee te rijden. De benzineauto’s leggen jaarlijks gemiddeld de minste kilometers af.

De kilometerstand terugdraaien - gebeurt dat nog steeds?

We hebben allemaal wel eens gehoord dat autoverkopers de kilometerstanden terugdraaien om zo meer geld voor een auto te kunnen vragen. Een tweedehands auto met 100.000 kilometer minder op de teller is soms wel drie keer zoveel waard. Als koper word je natuurlijk voor de gek gehouden, want je betaalt dan zonder het te weten veel te veel voor je auto.

Ondanks dat veel auto’s nu een digitale teller hebben, kan er nog steeds mee gerommeld worden. Daarom is sinds 1 januari 2014 het terugdraaien van de kilometerstand strafbaar geworden. Vanaf die datum houdt de RDW landelijk de kilometerstanden van Nederlandse auto’s bij.

Tellerstand van de auto laten controleren bij de RDW

Heb je een auto op het oog, maar twijfel je over de kilometerstand of de uitleg die de verkoper jou daarover geeft? Dan heb je de mogelijkheid om bij de RDW de kilometerstand te laten checken. Dat kan in 2 situaties:

  • je weet wat de huidige kilometerstand van de auto is
  • je weet niet wat de huidige kilometerstand van de auto is

Voor beide checks heb je het kenteken nodig. Als je in de auto de tellerstand kunt aflezen, dan kun je met het kenteken bij de RDW controleren of de tellerstand logisch is. Je kunt daar zien of de tellerstand een logische reeks vormt met de eerder geregistreerde tellerstanden. Na de controle krijg je het oordeel ‘logisch’, ‘onlogisch’ of ‘geen oordeel’.

Heb je wel het kenteken, maar weet je de stand van de kilometerteller niet? Dan kun je met het kenteken controleren of de laatst geregistreerde tellerstand logisch is. Als de stand logisch is, wil dat nog niet zeggen dat het klopt. Het betekent alleen dat de laatst bij de RDW geregistreerde tellerstand logisch is. In dat geval kun je het totale aantal kilometers delen door de leeftijd van de auto, om zo grofweg de jaarlijks gereden kilometers te bepalen.

Waarop moet je nog meer letten als je de kilometerstand gaat checken?

Naast een controle van de stand bij de RDW, zijn er ook nog wat andere dingen om op te letten als je een auto wilt kopen. Vraag jezelf bijvoorbeeld het volgende af:

  • Is de kilometerstand te mooi om waar te zijn?
  • Wordt de auto geïmporteerd? Van import auto’s zijn de kilometerstanden meestal onbekend
  • Doe je zaken met een betrouwbare dealer?

Zorg in ieder geval dat je de kilometerstand goed controleert. Je wilt tenslotte zeker weten dat je geen auto koopt die meer heeft gereden dan wat wordt voorgespiegeld. Dit kan namelijk achteraf leiden tot hoge reparatie- en onderhoudskosten waar je niet op zit te wachten.

FAQ

De RDW heeft een aantal bedrijven erkend die dit mogen doen. Op deze manier kunnen teruggedraaide kilometerstanden hersteld worden, maar dat moet wel bij een erkend bedrijf gebeuren.

Ja, dat kan zeker. ook met digitale kilometertellers kan helaas gesjoemeld worden. Controleer dus altijd of de kilometerstand een beetje logisch overkomt en bekijk hierbij ook de leeftijd van de auto.

Je zou kunnen proberen of de importeur nog actuele gegevens heeft over de kilometerstand.

Alle artikelen

Het belang van de aankoopkeuring

Advies · Aankooptransactie

Een goed koopcontract is belangrijk

Advies · Aankooptransactie

Documenten bij de voertuigoverdracht

Advies · Aankooptransactie
Ontdek meer