Ga naar hoofdinhoud
Bericht

Na het inloggen kun je AutoScout24 nog beter gebruiken.

  • Synchroniseer favorieten
  • Zoekopdrachten opslaan
  • Adverteren

Bandenprofiel meten

Het bandenprofiel meten dient regelmatig gedaan te worden zodat de autobezitter er zeker van is dat het wettelijke minimum niet wordt overschreden. Voldoende aandacht besteden aan het bandenprofiel voorkomt dan ook eventueel verlies aan grip op het wegdek en verhoogd gevaar voor aquaplaning.

Men kan zelf de profieldiepte meten door gebruik te maken van een profieldieptemeter. Dit is een handzaam plastic stukje gereedschap dat bij iedere autospeciaalzaak te koop is. Om de profieldiepte goed te kunnen meten, moet er op het loopvlak van de band gemeten worden. De wettelijke eis is minimaal 1,6 mm. Het meten doet men op meerdere plekken op de band om zeker te zijn van een accuraat meetresultaat. In de breedte van het profiel en op de omtrek van de band laat men de profieldieptemeter zijn werk doen.

Bij de voorbanden is het handig om de wielen helemaal naar buiten te draaien. Zo is het profiel van de band makkelijk te meten zonder op de knieën te hoeven gaan zitten. Voor de achterbanden is dit helaas niet mogelijk, dus bukken of door de knieën gaan is hierbij nodig. De profieldiktemeter is niet het enige instrument waarmee het profiel van autobanden meten mogelijk is. De profieldiepte van banden meten doen de slijtindicatoren die op de meeste banden zijn aangebracht ook. Die indicatoren zijn stukjes rubber in het profiel die precies een diepte van 1,6 mm hebben. Als de slijtagegrens bereikt is, kan men dit eenvoudig waarnemen doordat de indicatoren even hoog zijn als het loopvlak zelf.

Het profiel meten van banden is ook mogelijk zonder een metertje. Met een muntstuk van 1 euro kan men net zo makkelijk bij banden het profiel meten. Het profiel meten van een autoband met de munt gaat als volgt: is het gouden randje van de munt zichtbaar bij het in het profiel steken? In dat geval is er minder dan 3 mm profiel aanwezig. Een controle door de garage is dan verstandig. Men dient er echter wel rekening mee te houden dat het profiel van winterbanden verschilt van dat van zomerbanden. Al maakt dit op zich niet uit voor het bandenprofiel meten. De minimale profieldiepte is bij beide types banden bovendien gelijk.

Alle artikelen

Handsfree bellen in de auto

Advies · Autotechnologie

Nieuwe banden inrijden

Advies · Autotechnologie

Het bandenlabel uitgelegd

Advies · Autotechnologie
Ontdek meer