Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Dashcam inbouwen

Dashcams worden steeds vaker gebruikt. Niet alleen om mooie routes te filmen, maar soms ook als bewijsmateriaal bij een ongeluk of schadegeval. Voor een paar tientjes heb je al een HD-camera met een flinke opslagcapaciteit. Wat moet je daar allemaal over weten? We vertellen het je in dit artikel.

Wat is een dashcam?

Een dashcam is een compacte videocamera die op het dashboard of aan de voorruit van een voertuig wordt gemonteerd. Met deze camera kun je op een veilige manier de gebeurtenissen op de weg vastleggen tijdens het rijden. Het woord ‘dashcam’ is een samentrekking van ‘dashboard’ en ‘camera’. Dashcams zijn ontworpen om continu of op verzoek opnames te maken van wat er rondom het voertuig gebeurt. Ze bieden allerlei voordelen, zijn verkrijgbaar voor allerlei prijzen en worden steeds populairder.

Soorten dashcam

Als consument kun je kiezen uit verschillende soorten dashcams. Sommige worden aan de voorruit bevestigd, andere kunnen zowel aan de voor- als aan de achterruit worden geïnstalleerd. Afhankelijk van je behoeften en wensen kun je kiezen voor een enkele of een dubbele dashcam.

Veel dashcams zijn plug and play, wat inhoudt dat er geen gereedschap nodig is om ze in te bouwen. Ze zijn eenvoudig zelf te bevestigen. Meestal kost het maar 5 minuten voordat de camera werkt. Uiteraard komt hij op het dashboard of dichtbij het dashboard te staan of te hangen. De dashcam installeren is voor het oog het fraaist om het naast de achteruitkijkspiegel te doen. De snoeren zijn dan op een fraaie manier weg te werken en het zicht van de bestuurder wordt niet belemmerd door het apparaatje, hoe klein het ook is. De voeding van een dashcam past meestal op de 12V-sigarettenaansteker.

Wetten en regels

Nederland en andere Europese landen houden er verschillende wetten en regels op na als het gaat om dashcams. Vaak kun je erop vertrouwen dat er geen specifieke wetgeving bestaat die het gebruik van een dashcam verbiedt of beperkt. Wel gelden meer algemene regels met betrekking tot privacy, persoonlijk gevoelige informatie en/of filmen in openbare ruimten, zoals dat ook geldt voor andere camera’s of het maken van video’s op je smartphone. Met een dashcam worden beelden geregistreerd, waardoor personen direct of indirect (bijvoorbeeld via de kentekenplaat) kunnen worden geïdentificeerd. Het – zonder toestemming van de gefilmde personen – publiceren van deze opnames is meestal niet toegestaan.

Daarnaast geldt dat de dashcam zo moet worden geïnstalleerd dat het zicht van de berijder niet wordt belemmerd. De bestuurder mag niet worden afgeleid door het gebruik van de dashcam. In veel landen mag de camera tijdens het rijden niet bediend worden.

Welke dashcam moet ik kopen?

Online vind je tal van vergelijkingen, waaronder die van de ANWB en de Consumentenbond. Dan ben je er zeker van dat er een onafhankelijke vergelijking wordt gemaakt. Het hangt er natuurlijk vanaf waar de camera voor gebruikt zal worden, maar waar men zeker op moet letten is of nummerborden leesbaar zijn op de beelden. Anders gezegd, zijn de opnames scherp genoeg? Ook onder slechte weersomstandigheden of als het donker is? Een dashcam inbouwen betaalt zich immers vooral terug wanneer belangrijke gegevens als kentekens geregistreerd kunnen worden.

LP header dashcam

Dual dashcam

Een dual dashcam is een set van camera's die ontworpen zijn voor zowel de voor- als de achterruit van je voertuig. Hierdoor kun je zowel de verkeerssituatie voor jou als achter jou vastleggen. De set bestaat uit een hoofddashcam en een extra afzonderlijke camera. Deze extra camera kan bijvoorbeeld op de achterruit of de bumper worden geplaatst. Deze extra camera kan ook dienst doen als een achteruitrijcamera. Alle vastgelegde beelden worden gezamenlijk opgeslagen op de SD-kaart die in de hoofddashcam is geplaatst.

Beeldhoek en resolutie

Waar je op moet letten als je een dashcam koopt is de beeldhoek. Je wilt een breed beeld voor de auto zien om zeker bij ongevallen een goed verhaal te hebben. Een optimale beeldhoek bedraagt minimaal 170 graden. Dat is uiteindelijk ook een standaard voor dashcams. Voor goede filmopnames kies je een dashcam met een hoge beeldresolutie. Daar heb je het meeste plezier van.

Parkeermodus

Bepaalde dashcams zijn uitgerust met een parkeermodus. In deze functie fungeert je dashcam als een soort bewaker wanneer je je auto geparkeerd laat staan. Hierdoor kun je met een gerust hart weggaan. De camera begint automatisch met opnemen zodra er beweging rondom de auto wordt gedetecteerd. Hierdoor legt hij potentiële inbrekers of vandalen vast. Als er geen beweging wordt gedetecteerd, schakelt de dashcam in de stand-by modus. Om deze modus te activeren, sluit je de dashcam via een kabel aan op de accu van je auto. Dankzij de spanningsbewaking wordt voorkomen dat je accu leegloopt.

GPS-sensor

De GPS-sensor op je dashcam registreert je snelheid en locatie. Zo zoek je eenvoudig op waar het eventuele verkeersongeval precies heeft plaatsgevonden. Sommige dashcams gebruiken de GPS-sensor om een waarschuwing te geven als je de maximumsnelheid overschrijdt. Op deze manier rem je tijdig af en voorkom je dat je wordt geflitst. Bij sommige modellen zit de GPS-sensor in het apparaat. Er zijn ook losse GPS-sensoren beschikbaar die je vervolgens aan je dashcam koppelt.

Dashcam met wifi

Het is aan te raden om een dashcam aan te schaffen met wifi. Hiermee zet je de opnames eenvoudig over naar je telefoon. Zo bekijk en analyseer je direct de video's die je onderweg hebt gemaakt. Je hebt op deze manier ook direct een back-up van de video's. De meeste dashcams werken met een speciale app voor het draadloos overzetten van het beeldmateriaal naar je telefoon.

Zelf installeren?

Het monteren van een dashcam kun je best zelf proberen. Je hoeft geen doorgewinterde doe-het-zelver te zijn, maar voor een goede installatie is enige basiskennis van autotechniek en elektrische aansluitingen wel handig. Als je vertrouwd bent met het werken aan auto's en het aansluiten van elektronische apparaten, zou je in staat moeten zijn om een dashcam zelf te monteren. Hier zijn enkele stappen en overwegingen die je moet kennen:

Belangrijke overwegingen vooraf:

  1. Beschik je over de juiste technische vaardigheden? Als je niet comfortabel bent met autotechniek en elektrische aansluitingen, kan het een goed idee zijn om hulp te vragen aan een professional.
  2. Werkt je dashcam goed samen met je auto? Sommige auto's hebben complexe elektrische systemen en het onjuist aansluiten van de dashcam kan mogelijk problemen veroorzaken. Lees de garantievoorwaarden van je auto om er zeker van te zijn dat het installeren van een dashcam de garantie niet schendt.
  3. Check de juridische aspecten: controleer de lokale wetten en voorschriften met betrekking tot dashcams en hun montage, aangezien er in sommige gebieden beperkingen kunnen zijn.
  4. Hoe voorzie je de dashcam van stroom? Zorg ervoor dat de voedingsbron correct is aangesloten. Voorkom dat het gebruik van de dashcam van invloed is op de accu van je auto.
  5. Werk de bekabeling netjes weg: slecht geplaatste of losse bekabeling kan leiden tot problemen met het functioneren van de dashcam. Zorg voor een nette en veilige bekabeling.

Ben je zover dat je zelfstandig een dashcam wil gaan monteren? Doorloop dan de volgende stappen:

  1. Kies de locatie: bepaal waar je de dashcam wilt plaatsen. Meestal wordt deze aan de bovenkant van de voorruit, net achter de achteruitkijkspiegel, geplaatst voor een optimaal zicht.
  2. Bereid de montage voor: de meeste dashcams worden geleverd met zuignappen, plakstrips of speciale houders voor bevestiging. Volg de instructies in de handleiding om de juiste montagemethode te selecteren.
  3. Monteer de dashcam: bevestig de dashcam volgens de instructies. Zorg ervoor dat de camera stevig vastzit en niet trilt tijdens het rijden.
  4. Verbind de voeding: sluit de voedingskabel van de dashcam aan op een geschikte stroombron in je auto. Dit kan de sigarettenaansteker, een USB-poort of directe bekabeling naar de accu zijn.
  5. Werk de bekabeling weg: leid de voedingskabel op een nette manier weg om afleiding tijdens het rijden te voorkomen. Zorg ervoor dat de kabels geen invloed hebben op het normale functioneren van de bestuurder.
  6. Configureer de instellingen: zodra de dashcam is gemonteerd en aangesloten, configureer je de instellingen zoals gewenst. Dit kan de opnamekwaliteit, het type opname (continu of incidenteel), de loopopnamefunctie en andere functies omvatten.

Indien gewenst zijn er volop garagebedrijven of inbouwbedrijven waar je professionele hulp kunt krijgen bij het installeren van de dashcam. Een autotechnicus of elektrische expert kan ervoor zorgen dat de installatie correct en veilig wordt uitgevoerd.

Alle artikelen

Luchtdruk

Energiezuinige banden

Advies · Autotechnologie
Winterbanden en vierseizoenenbanden

Verschil winterbanden en vierseizoenenbanden

Advies · Autotechnologie
Banden profiel

Zo meet je het bandenprofiel

Advies · Autotechnologie
Ontdek meer