Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Energiezuinige banden

Sinds 2012 hebben alle nieuwe autobanden in de Europese Unie een zogeheten bandenlabel. De brandstofbesparende banden zijn dankzij dit label eenvoudig te herkennen. En dat heeft weer een positieve uitwerking op het brandstofverbruik.

Deze voldoen aan eisen die ervoor zorgen dat er tijdens het rijden minder energie nodig is om de banden over de weg te laten rollen. En dat heeft weer een positieve uitwerking op het brandstofverbruik.

De bandenlabels zijn alleen verplicht bij banden voor personenauto's (C1) en bestelwagens (C2). Op het bandenlabel bevinden zich 3 afbeeldingen met daarbij een gradatie. De eerste afbeelding is een band met een brandstofpomp. Die geeft met de letters A tot en met G aan of de band zuinig of juist minder zuinig is. Het tweede plaatje, een band op een nat wegdek en regen in de lucht, geeft aan hoe de band bij nat weer presteert. Wederom is A heel goed en loopt dit op naar minder goed met de letter G. Het laatste plaatje is een luidspreker die aangeeft hoeveel decibels de band op het wegdek produceert.

Het verschil tussen energiezuinige banden en gewone autobanden is grotendeels de structuur. Door een andere samenstelling van rubber en een lichter gewicht kan de band logischerwijs makkelijk over het wegdek rollen. Omdat de banden per merk en type verschillen, kan er geen garantie over de brandstofbesparing gegeven worden. Houd over het algemeen rekening met een besparing van zo'n 5 procent.

Uit verschillende testen blijkt dat energiezuinige autobanden een redelijke besparing op het brandstofverbruik garanderen. Daarnaast zijn er nog andere manieren om energie te besparen tijdens het rijden. In de eerste plaats speelt de snelheid een grote rol. Rijd 80 km/h in de vijfde versnelling, trek niet te hard op en beperk de maximale snelheid waar mogelijk. Ook het wel of niet gebruiken van verbruikers, zoals de radio, kachel en airconditioning hebben hun uitwerking op het brandstofverbruik. Het zijn allemaal clichés die toch genoemd moeten worden. Het bewust zijn van deze feiten draagt in totaal bij aan een energiezuiniger rijgedrag.

Alle artikelen

Beste autoband

Beste autoband

Advies · Autotechnologie
Het bandenlabel

Bandenlabel deel 2

Advies · Autotechnologie
Winterbanden en vierseizoenenbanden

Verschil winterbanden en vierseizoenenbanden

Advies · Autotechnologie
Ontdek meer