Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Nieuwe banden inrijden

Als de huidige banden onder de auto versleten zijn, is het tijd voor nieuwe. Er wordt geadviseerd om ze al bij 2 mm of minder te vervangen. Dus bijvoorbeeld de voorbanden of de achterbanden samen. Voordat er zorgeloos gereden kan worden, moet men de nieuwe banden inrijden.

Dus bijvoorbeeld de voorbanden of de achterbanden samen. Als linksvoor versleten is, zal rechtsvoor namelijk ook tegen slijtage aanzitten. Voordat er zorgeloos gereden kan worden, moet men de nieuwe banden inrijden.

Een autoband bestaat uit verschillende lagen rubber en canvas voor een optimale grip en lekbestendigheid. Het loopvlak is gemaakt van stevig, stug rubber en de zijkanten bevatten daarnaast een zachte soort rubber om schokken op te vangen. De gordellagen zijn voorzien van staaldraad om de krachten van hoge snelheden, scherpe hoeken en ruig terrein op te vangen. Als een nieuwe band de fabriek verlaat, zit er nog een laagje siliconen op het loopvlak dat voorkomt dat de band aan de vormen blijft kleven waarin ze gemaakt worden. Om dat laagje eraf te halen, moet de bestuurder eerst de nieuwe banden inrijden.

Om het gladde siliconenlaagje van de banden af te slijten, is het noodzakelijk om er eerst zo'n 150 à 300 kilometer mee te rijden. De bedoeling is dat de banden tijdens het inrijden op zoveel mogelijk plaatsen in aanraking met de weg komen, uitgezonderd de wangen natuurlijk. Alleen rechtdoor rijden op de snelweg zorgt voor het slijten van het loopvlak, terwijl het siliconenlaagje nog op de randen blijft zitten. Nieuwe autobanden inrijden gebeurt het beste onder een gemiddelde snelheid. Maak ook eens een aantal rondjes, bijvoorbeeld op een verlaten parkeerterrein of industrieterrein. Maak zowel wijde als krappe bochten op rustige snelheid voor een optimaal resultaat.

Veel mensen zien de inrijtijd van nieuwe winterbanden over het hoofd voor ze op wintersport gaan. Het vergeten van de nieuwe banden inrijden kan gevaarlijke situaties opleveren. Het is bij winterbanden dus extra raadzaam om ze ruim op tijd onder de auto te monteren. Op die manier zijn ze ingereden voor ze in aanraking komen met sneeuw of andere koude en gladde ondergronden.

Alle artikelen

Beste autoband

Advies · Autotechnologie

Bandenlabel deel 2

Advies · Autotechnologie

Verschil winterbanden en vierseizoenenbanden

Advies · Autotechnologie
Ontdek meer