Ga naar hoofdinhoud
Bericht

Na het inloggen kun je AutoScout24 nog beter gebruiken.

  • Synchroniseer favorieten
  • Zoekopdrachten opslaan
  • Adverteren

Reservewiel verplicht

Is een reservewiel verplicht in Nederland? In een aantal landen is het wettelijk verplicht er altijd één bij je te hebben wanneer je de weg opgaat. Echter worden nieuwe auto's tegenwoordig vaak niet meer uitgerust met een reservewiel.

Maar zoals in de meeste landen geldt deze wettelijke verplichting niet in Nederland en is evenmin een reservewiel verplicht in België, net zo min als een reservewiel verplicht is in Duitsland.

Gewichts- en ruimtebesparing in nieuwe auto's

Nieuwe auto's worden tegenwoordig vaak niet meer uitgerust met een reservewiel. Het idee hierachter is gewichtsbesparing. Een auto die lichter is, verbruikt minder brandstof en bovendien kan de wegenbelasting en verzekeringspremie lager uitvallen, wat de auto een voordeel ten opzichte van de concurrentie biedt. Voor velen gaat echter het ontbreken van een volwaardig reservewiel toch iets te ver. Niet iedereen durft blind te varen op de bijgeleverde reparatieset. Zo ontstond er een markt voor een ruimtebesparend reservewielen, volledig met krik en wielsleutel in het oog van de band geplaatst.

De bandenspanning van het reservewiel niet vergeten

Verplicht een reservewiel bij je hebben, mag voor de autobezitter in Nederland dan niet gelden, in weer en wind een band plakken langs de kant van de weg zien veel mensen ook niet zitten. Vandaar een alternatieve 'thuisbrenger' die minder ruimte inneemt dan het oorspronkelijke vijfde wiel. Men dient zich er echter wel van te verzekeren dat de bandenspanning van het reservewiel voldoende is. Hetzelfde geldt voor de profieldiepte van de band. Een wiel ligt vaak jarenlang in de kofferbak van een auto, voordat hij een keer ingezet moet worden. Een slappe band is moeilijk op druk te brengen als men ergens langs de weg staat met de krik in de aanslag.

De caravan met een reservewiel uitrusten

Om ruimte te besparen is het voor caravanbezitters aan te raden het reservewiel onder de caravan te monteren. Er zijn speciale beugels voor deze toepassing op de markt. De prijs varieert van € 25 tot € 135, dus voor de prijs hoeft men het niet te laten. Een bijkomend voordeel van deze methode is dat het gewicht van het reservewiel de caravan een tikkeltje stabieler maakt ten opzichte van een reservewiel in de disselkast. Voor noodsituaties zijn een krik en een dopsleutel uiteraard onontbeerlijk. Een goede voorbereiding van de vakantie voorkomt in ieder geval dat het voornaamste vakantie-avontuur zich in een berm langs de weg afspeelt.

Alle artikelen

Handsfree bellen in de auto

Advies · Autotechnologie

Nieuwe banden inrijden

Advies · Autotechnologie

Het bandenlabel uitgelegd

Advies · Autotechnologie
Ontdek meer