Zelf schokdempers vervangen

Is schokdempers zelf vervangen raadzaam? Er is ervaring, vakmanschap en specifiek gereedschap voor nodig.

Het is daarom meestal beter dit aan een ervaren automonteur over te laten.

De functie van het veersysteem

De combinatie van de veren en de schokbrekers van een auto noemt men het veersysteem. Een goed veersysteem bezit zowel veerkracht als demping. De vering onder de auto zorgt ervoor dat niet ieder hobbeltje in de weg direct wordt overgedragen op de inzittenden van de auto. De schokbrekers hebben de functie om de bewegingen van de veren te dempen. Defecte schokbrekers hebben als gevolg dat de auto blijft deinen als een schip op zee. Men spreekt dan van het niet absorberen van de schokken. Dit is een van de symptomen van versleten schokdempers. Twee andere symptomen zijn het lekken van olie en het te veel doorveren bij het neerdrukken van een voertuig in stilstand.

Zelf schokbrekers vervangen

Een schokbreker is opgebouwd uit een cilinder en een zuiger. Als de auto over hobbels rijdt, beweegt de zuiger in de cilinder. Hierdoor wordt vloeistof (of andere substantie) verplaatst langs klepjes in de schokbreker. Dit werkt als het dempen van de vering of het breken van de schokken. De dempers bevinden zich bijna altijd onder de auto in de wielkast, samen met de veren. Er zijn vele soorten schokdempers op de markt: groot, klein, elektrisch, elektromagnetisch, met gas gevuld, met lucht gevuld of met olie gevuld. Afhankelijk van de grootte en de rij-eigenschappen van de auto hebben schokdempers hun eigen afstelling. Is men in het bezit van een veerspanner, dan neemt het vervangen van schokbrekers een half uur tot een uur per kant in beslag. Daarbij dient men wel zeker te zijn waar men aan begint.

Zelf schokdempers vervangen

Als een eigenaar al lange tijd met dezelfde auto rijdt, wordt vaak niet waargenomen wanneer de schokbrekers minder goed werken. Slijtage is nu eenmaal een sluipend proces. De snelheid waarin het gebeurt, is heel moeilijk vooraf door de fabrikant in te schatten. Een auto die voornamelijk op de snelweg rijdt, wordt wat dat betreft minder op de proef gesteld dan een auto die voornamelijk in de bebouwde kom rijdt. Toch komt voor schokdempers vroeg of laat het moment dat ze aan vervanging toe zijn. De schokbrekers moeten per set vervangen worden, dus zowel links als rechts. De kosten die ermee gemoeid zijn, bedragen tussen de € 350 en € 700, afhankelijk van merk en type auto. Door schokdempers vervangen zelf te doen, bespaart de eigenaar wel deels op deze kosten.

Alle artikelen

Energiezuinige banden

Advies · Autotechnologie

De betekenis van de waarschuwingslampjes op uw dashboard

Advies · Autotechnologie

Het bandenlabel uitgelegd

Advies · Autotechnologie
Ontdek meer