Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren.

Lees meer

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Tips bij een proefrit

De aankoop van een auto gaat eigenlijk altijd samen met het maken van een proefrit. Het toont je veel over de staat van de auto.

Hoe vanzelfsprekend het ook lijkt, maar een auto moet goed starten.

Wij zetten de belangrijkste tips voor je op een rijtje om zo een goed beeld te krijgen waar op te letten. Hoe vanzelfsprekend het ook lijkt, maar een auto moet goed starten. Let goed op of de motor koud is op het moment dat er een testrit gemaakt wordt. Als de motor al warmgelopen is dan zou het kunnen zijn dat een koude start moeizamer verloopt en de garage de auto al warm heeft laten lopen.

Tevens is het belangrijk om te kijken of de tweedehands auto die je op het oog hebt geen lekkage heeft. Loop als de auto een tijdje stilstaat (dus vaak voor of na je testrit) even om de auto heen en kijk of je tekenen van lekkage kunt vinden. Kijk ook in de kofferruimte en op de vloer van de auto goed naar mogelijke sporen van vocht.

Veel is aan te voelen wanneer je met de auto rijdt. Kijk en voel tijdens je proefrit goed of je de auto fijn vindt rijden. Dat is immers erg belangrijk. Maar let vooral ook op de staat van de auto. Rijdt deze netjes rechtuit? Houdt het stuur slechts lichtjes in de hand en kijk of de auto rechtuit blijft rijden. Staat het stuur daarbij ook recht? Zo niet, dan kan er wat mis zijn met de uitlijning. Let verder ook op de motor, klinkt deze normaal en stottert deze niet bij accelereren? Trillen de remmen niet? En voelt het geheel simpelweg degelijk aan.

Tijdens de rit met een gebruikte auto is het ook van belang om alle aanwezige systemen te testen. Kijk bijvoorbeeld goed of de ruitenwissers, richtingaanwijzers en andere verlichting naar behoren werken. Test ook de remmen. Versnel op een rustige weg tot ongeveer 80 km/h en maak dan een noodstop. Let daarbij goed op of de auto niet naar links of rechts trekt.

Zeker als je een tweedehands auto koopt kun je niet altijd verwachten dat deze schadevrij is. Maar zorg wel dat je je daar bewust van bent en overweeg dan of je deze concessie wilt doen. Op het moment dat je overweegt een tweedehands auto te kopen is het aan te raden om tijdens de proefrit op een rustige plek stil te gaan staan en heel secuur rond de auto te kijken naar oneffenheden in het koetswerk. Doe dit bij voorkeur zonder de verkoper, aangezien die er baat bij heeft de werkelijkheid beter voor te doen dan dat hij is. Let daarbij ook op eventuele reparaties. Kan het zijn dat er roest is weggewerkt? Dat zie je snel genoeg!

Het zal niet voor iedereen mogelijk zijn, maar probeer zo goed als mogelijk de staat van de auto te controleren. Je zit er immers niet op te wachten kort na aanschaf meteen voor groot onderhoud te staan. Controleer onder meer de schokbrekers, de banden, de scharnieren en de koppeling. Die laatste kan goed worden gecontroleerd door het kijken naar het aangrijpingspunt van de koppeling. Hoe later die is, hoe meer de koppeling is versleten. De banden moeten wettelijk gezien minimaal 1,6 mm aan profiel hebben. Toch is het veiliger om een minimale diepte van ongeveer 2,5 mm aan te houden, zodat je nog even vooruit kunt met je banden. Om de schokbrekers te controleren druk je een aantal keer stevig op de hoeken van de auto. Na twee keer veren moet de auto weer volledig stil staan. Is dit niet het geval dan kunnen de schokdempers af zijn.

Met deze tips kun je al een groot gedeelte van eventuele onzekerheid wegnemen. Maar laat vooral ook je gezonde verstand spreken. Heb je er geen goed gevoel bij? Of staat het bedrijf niet zo goed aangeschreven? Let vooral op dat als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.

Alle artikelen

Handsfree bellen in de auto

Advies · Autotechnologie

Nieuwe banden inrijden

Advies · Autotechnologie

Het bandenlabel uitgelegd

Advies · Autotechnologie
Ontdek meer