Ga naar hoofdinhoud
Tolwegen in Oostenrijk

Tolwegen in Oostenrijk

Ga je met de auto naar of door Oostenrijk? Houd dan rekening met tolwegen en het verplichte vignet. In dit artikel leggen we uit hoe de tolwegen in Oostenrijk werken, wat je moet betalen, waar je op moet letten en welke boetes je kunt krijgen bij overtredingen.

Waarom heeft Oostenrijk tolwegen?

Wie met de auto naar Oostenrijk reist, krijgt vrijwel zeker te maken met tolwegen. Deze zijn bedoeld om het onderhoud van het uitgebreide snelwegennetwerk te bekostigen. Oostenrijk is namelijk een populair doorreisland voor vakanties richting bijvoorbeeld Italië of Kroatië, en het land zelf heeft ook veel toeristische trekpleisters die je via de snelwegen bereikt.

Vrijwel alle snelwegen (Autobahnen) en veel autowegen (Schnellstraßen) zijn tolplichtig. Dit betekent dat je voor het gebruik ervan een tolvignet moet aanschaffen. Daarnaast zijn er nog speciale trajecten waarvoor je extra moet betalen. Zorg dus dat je precies weet welke wegen onder de tolregeling vallen, om boetes te voorkomen.

Drie soorten vignetten tolwegen Oostenrijk

Het tolvignet is in Oostenrijk verplicht als je gebruik wilt maken van de snelwegen. Ook als je maar een klein stukje snelweg neemt, loop je zonder vignet het risico op een forse boete. Gelukkig kun je kiezen uit verschillende vignet-opties, afhankelijk van hoe lang je in Oostenrijk verblijft.

Voor zowel personenauto’s als motoren zijn er drie geldigheidsduur-opties beschikbaar: een vignet voor korte duur, een variant voor meerdere weken en een jaarvignet. Zo betaal je alleen voor de periode dat je daadwerkelijk gebruikmaakt van het Oostenrijkse snelwegennet.

Je kunt het vignet aanschaffen als klassieke plaksticker voor op de voorruit, maar ook als digitale versie die gekoppeld is aan je kenteken. De digitale variant is vooral handig: je hoeft niets op je ruit te bevestigen en het systeem controleert automatisch of je vignet geldig is via kentekencamera’s langs de snelweg.

Waar koop je een tolwegen-vignet voor Oostenrijk?

Je hebt verschillende mogelijkheden om een vignet aan te schaffen, zowel vooraf als onderweg. Het is slim om dit al vóór vertrek te regelen, zodat je bij de grens geen onnodige stress hebt. Online kopen is eenvoudig, maar dan moet je wel rekening houden met een wettelijke bedenktijd. Het Oostenrijkse vignet is onder meer verkrijgbaar:

  • Op de officiële website van ASFINAG (de Oostenrijkse wegbeheerder)

  • Bij tankstations in Duitsland, Oostenrijk en vlak voor de grens

  • Via automobielorganisaties zoals de ANWB

  • Aan vignetautomaten bij grensovergangen

Let op: koop je een digitaal vignet als particulier, dan gaat de bedenktijd van 18 dagen in. Wil je het vignet direct gebruiken? Dan kun je kiezen voor een zakelijke aankoop of een fysieke sticker kopen.

Hoe werken de tolwegen in Oostenrijk?

Tolwegen in Oostenrijk worden streng gecontroleerd. De meeste snelwegen zijn uitgerust met automatische camerasystemen die controleren of je een geldig vignet hebt. Daarnaast zijn er trajecten met tolpoorten, waar je extra moet betalen om verder te mogen rijden.

Naast het standaardvignet voor snelwegen zijn er speciale toltrajecten waarvoor je apart moet afrekenen. Deze bevinden zich vaak in bergachtige gebieden of bij tunnels die kostbaar zijn in onderhoud. Voorbeelden van zulke Sondermautstrecken zijn:

  • Brenner Autobahn (A13)

  • Tauern- en Katschbergtunnel (A10)

  • Arlbergtunnel (S16)

  • Bosruck- en Gleinalmtunnel (A9)

  • Karawankentunnel (A11)

Voor deze trajecten kun je ter plekke betalen of een digitale trajecttol (Digitale Streckenmaut) kopen, zodat je vlot kunt doorrijden.

Boete voor rijden zonder vignet of tolbetaling

Rijden zonder geldig vignet of zonder te betalen voor een tolweg is in Oostenrijk absoluut af te raden. Het land hanteert een streng handhavingsbeleid en de controles zijn grotendeels geautomatiseerd. Zelfs als je maar één afrit op de snelweg neemt, loop je kans op een fikse boete.

Wie betrapt wordt zonder vignet of met een onvolledige tolbetaling, krijgt te maken met een directe boete. In sommige gevallen kan die ter plekke worden voldaan, maar bij weigering of herhaalde overtreding kunnen de kosten fors oplopen. Ook het negeren van de extra tolheffing voor bepaalde snelwegtrajecten wordt streng bestraft.

De controle gebeurt via vaste camera’s boven de snelwegen en via mobiele politiecontroles. Hierdoor kun je op elk moment gecontroleerd worden, ook als je denkt ‘even snel’ een stukje tolweg te pakken. Een vignet overslaan is dan ook een risico dat je beter niet neemt.

Vignetten voor zwaardere voertuigen: de GO-box

Voor vrachtwagens en campers boven de 3.500 kilogram werkt Oostenrijk met een elektronisch tolsysteem: de GO-box. Dit kastje registreert automatisch de gereden afstand en berekent de tol op basis van gewicht en uitstootklasse van het voertuig. Deze tol wordt afgerekend per kilometer, waarbij het tarief varieert op basis van:

  • Aantal assen

  • Emissieklasse

  • Tijdstip van de rit

De GO-box is verkrijgbaar bij speciale verkooppunten en moet vooraf worden geactiveerd. Zonder geldige registratie riskeer je ook hier een flinke boete. Het systeem is bedoeld voor zakelijk verkeer en zware kampeervoertuigen.

Tol aanhangwagens, campers en motoren

Rijd je met een aanhanger of camper, of ga je met de motor op pad? Dan gelden er aangepaste regels voor het gebruik van tolwegen in Oostenrijk. Het soort voertuig bepaalt of je een standaard vignet kunt gebruiken, of dat je gebruik moet maken van het GO-box-systeem.

Voor aanhangwagens geldt: zolang het trekkend voertuig onder de 3.500 kg blijft, heb je geen extra vignet nodig. Campers tot dit gewicht kunnen met een normaal autovignet rijden. Zwaardere campers moeten een GO-box gebruiken. Voor motoren zijn er aparte vignetprijzen, die aanzienlijk lager liggen dan die voor auto’s.

Alternatieven voor tolwegen in Oostenrijk

Wil je liever geen vignet aanschaffen of tol betalen? Dan kun je overwegen om tolwegen te vermijden. Dit kan via de lokale (gratis) wegen, al duurt de reis dan vaak aanzienlijk langer en rijd je soms door bergachtig terrein.

Een populaire alternatieve route is de Felbertauernstraße, waar je eenmalig tol betaalt, maar géén vignet nodig hebt. Ook via kleinere grensovergangen zijn er soms binnendoorwegen die je door pittoreske dorpen en valleien leiden. Hou wel rekening met extra reistijd en mogelijk beperkte voorzieningen onderweg.

Elektrische auto en tolwegen Oostenrijk

Rijd je in een elektrische auto en hoop je op korting of vrijstelling van tol in Oostenrijk? Helaas: voor de snelwegen geldt nog steeds de algemene tolplicht, ongeacht het type aandrijving. Er zijn wel enkele steden waar elektrische voertuigen toegang krijgen tot milieuzones of gratis mogen parkeren. Voor het gebruik van snelwegen of tunnels moet je echter gewoon een vignet kopen en eventueel extra tol betalen op speciale trajecten. Oostenrijk maakt hierin (nog) geen uitzondering voor EV’s.

Conclusie

Rijden op tolwegen in Oostenrijk is de snelste en comfortabelste manier om je bestemming te bereiken, maar het vereist wel voorbereiding. Zorg voor een geldig vignet, betaal de extra tol op speciale trajecten en vermijd zo hoge boetes. Reis je met een zwaar voertuig? Dan is de GO-box onmisbaar. Met de juiste kennis op zak rijd je zonder zorgen door de Alpen.

Veelgestelde vragen

Ja, voor gebruik van snelwegen en sommige autowegen is een vignet verplicht.

Ja, via de officiële website van ASFINAG of bij erkende aanbieders. Zorg dat je het digitale vignet op tijd activeert.

Dan riskeer je een boete van minimaal € 120. Het niet betalen van speciale tolwegen kost je zelfs € 240 extra.

Links boven op de voorruit, of in het midden achter de achteruitkijkspiegel.

Ja, maar er gelden lagere tarieven.

Deel artikel

Alle artikelen

Ingebouwd navigatiesysteem Oplaadstops Mini

De beste routeplanner voor auto’s: welke navigatie kies jij?

Advies · Vakantie met de auto, caravan of camper
Deze elektrische auto’s laden het allersnelst

Welke landen zijn klaar voor een vakantie met de elektrische auto?

Advies · Vakantie met de auto, caravan of camper
ADV146 - AutoScout24 adviespagina - met de auto in het buitenland, wat moet verplicht in de auto foto

Met auto naar het buitenland

Advies · Vakantie met de auto, caravan of camper
Ontdek meer