Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Interieurverzorging

Een gemiddelde autorijder brengt 12 uur per week in zijn auto door. Reden genoeg om ervoor te zorgen dat u zich lekker voelt in uw auto en dat alles goed werkt. Het interieur van uw auto speelt bovendien een grote rol bij het behoud van zijn waarde.

Basisreiniging

Ruim de auto van binnen op en verwijder alle kleden, voetmatten en beschermhoezen. Daarna kunt u met de stofzuiger aan de gang: zuig de auto helemaal uit en reinig met het spleetmondstuk ook alle voegen, opbergvakken en spleten. Vergeet de kofferruimte niet. Haal deze ook eerst leeg en zuig daarna ook onder de afdekkingen.

Gebruik hierna een kleine emmer met warm water en vetoplossende huishoudelijke reiniger en een zachte doek. Veeg hiermee alle kunstofoppervlakken, het dashboard en de bedieningselementen schoon. In de vakhandel zijn ook speciale kunststofreinigers en -onderhoudsmiddelen resp. dashboardreinigers verkrijgbaar. Vergeet ook niet de ruiten van binnen te reinigen. U kunt hiervoor het beste glasreiniger en papieren doekjes gebruiken.

Reiniging van de bekleding

Na het zuigen met de stofzuiger is het zinvol om de bekleding intensiever te reinigen. U kunt hiervoor het beste bekledingsreiniger op schuimbasis gebruiken: gewoon opspuiten, met een spons of doek licht inwrijven en na de inwerktijd opzuigen. Hiermee worden hardnekkig vuil en vet verwijderd.

De voetmatten kunt u ook met een tapijtreiniger schoonmaken. Ingeval van olie-, vet- en chocoladevlekken hebt u een speciale vlekkenverwijderaar nodig. Lees voor gebruik altijd eerst de gebruiksinstructies door. Soms helpen ook beproefde huismiddeltjes: kauwgom verwijdert u bijvoorbeeld het makkelijkste als u ijsspray gebruikt, zodat de kauwgom bevroren is. Daarna kunt u de kauwgom eenvoudig van de bekleding afkrassen.

Probeer vuil op de bekleding door deppende bewegingen te verwijderen in plaats van te wrijven. De kans bestaat anders dat u het vuil nog dieper in het stof wrijft. Als uw auto lederen stoelen geeft, kunt u het beste onderstaande tips volgen.

Lederen stoelen reinigen

Veeg uw lederen bekleding eerst met een vochtige doek schoon. Na de vochtige reiniging en het afdrogen, kunt u het beste speciale lederproducten gebruiken waarmee u het leder van de stoelen en het interieur behandelt. Deze producten houden het leder doorgaans soepel en conserveren het materiaal, zodat er geen scheuren kunnen ontstaan. Zorg ervoor dat u de lederproducten gelijkmatig en in één keer aanbrengt. Zo voorkomt u lelijke vlekken op de lederen stoelen. Bij zeer licht leder kunt u het onderhoudsproduct het beste vooraf op een kleine, niet-zichtbare plek testen om er zeker van te zijn dat de kleur van het leder door het middel niet wordt aangetast.

Tip:

  • Reinig de ruiten met name in de winter regelmatig aan de binnenkant.
  • Dep vuil op bekledingen af en probeer niet te veel te wrijven.

Alle artikelen

Auto reinigen afhankelijk van het seizoen

Advies · Autoverzorging

Cabrio-onderhoud

Advies · Autoverzorging

Reiniging van de buitenkant

Advies · Autoverzorging
Ontdek meer