Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Rubberverzorging op de auto: Zo doe je dat

Rubberverzorging van de auto is eenvoudig en snel. Het moet regelmatig worden uitgevoerd om de rubberen afdichtingen te beschermen tegen poreuze plekken. Onze gids legt uit hoe het werkt en welke middelen er het beste voor zijn.

Rubberverzorging op de auto: Daarom is het belangrijk...

De rubberen afdichtingen van een auto houden vuil, vocht en wind uit het auto-interieur. Om hun doel duurzaam te vervullen en hun kwaliteit te behouden, moeten de dichtingen bijzondere zorg krijgen.

Dit is ook bijzonder belangrijk omdat er enkele onvermijdelijke factoren zijn die de levensduur van het rubber negatief beïnvloeden. Een daarvan is de slijtage die automatisch optreedt door het dagelijks openen en sluiten van deuren, ramen en de kofferbak. Andere factoren zijn:

andere factoren

Als u rubberonderhoud aan uw auto overslaat, kunt u lekken, bevroren deuren of zelfs schimmel verwachten. Als autobezitters de rubberverzorging hebben verwaarloosd en nu worden geconfronteerd met zichtbaar beschadigde of poreuze rubberen afdichtingen, kunnen zij het beste het rubber laten vervangen - anders bestaat het risico van schade aan de carrosserie. De kosten van een dergelijke vervanging hangen af van het type voertuig. Meestal ligt het bedrag tussen 50 en 250 euro.

Op welke punten is rubberverzorging nodig op de auto?

Rubberverzorging van de auto is vooral nodig op de scheidingspunten tussen het exterieur en het interieur. Dit zijn: Ramen, deuren, schuifdak.

Bevestig de nieuwe filtereenheid in de behuizing

Een speciaal geval is de cabriolet, waarvoor de verzorging van autorubbers bijzonder belangrijk is. De reden: Cabrio's hebben een groot aantal rubberen afdichtingen op hun bovenkant die naast de bovengenoemde punten speciale aandacht vereisen. Als u meer wilt weten over het onderwerp onderhoud van cabriodaken, kunt u meer te weten komen in een van onze gidsen.

Let op: Gebruik geen rubberverzorging op autobanden!

Autobanden zijn ook van rubber gemaakt, maar van het aanbrengen van rubberverzorging op de banden - vooral op het loopvlak - moet worden afgezien. Het daaruit voortvloeiende gladde oppervlak verhoogt namelijk het risico op ongevallen enorm.

Wanneer is rubberonderhoud van de auto nodig?

Autobezitters worden geadviseerd om rubberonderhoud niet te vergeten en dit regelmatig te plannen. De richtlijn is minstens twee keer per jaar, maar sommige autodeskundigen raden ook aan om de rubberverzorging na elke wasbeurt uit te voeren.

Speciale aandacht moet worden besteed aan de rubberen afdichtingen wanneer de seizoenen veranderen. Vooral voor de winter is rubberverzorging van de auto van groot belang. Want bij temperaturen onder nul graden vriezen de rubberen afdichtingen soms vast, waardoor de autodeuren dan niet meer geopend kunnen worden. Dergelijke gevaren als gevolg van vorst kunnen echter gemakkelijk worden vermeden met regelmatig onderhoud van autorubbers. Zorg is ook nodig in de zomer: Sterk zonlicht droogt de rubberen afdichtingen vaak uit en maakt ze broos. Met behulp van de juiste verzorgingsproducten blijven ze echter soepel.

Wat zijn de beste producten voor autorubberverzorging?

Consumenten kunnen kiezen tussen verschillende producten voor de verzorging van autorubbers. Naast professionele verzorgingsproducten die in gespecialiseerde winkels verkrijgbaar zijn, kunnen in sommige gevallen ook huismiddeltjes worden gebruikt.

Professionele verzorgingsproducten voor autorubber

Een breed scala aan speciale producten voor het onderhoud van autorubbers is verkrijgbaar bij gespecialiseerde dealers, tankstations en bouwmarkten. Let bij het kopen vooral op de samenstelling ervan. Producten met glycerine of talk worden aanbevolen. Universele reinigers zijn ook meestal geschikt voor rubberen afdichtingen in het voertuig.

Voorzichtigheid is geboden met verzorgingsproducten op waterbasis. Waterhoudende middelen kunnen de afdichtingen binnendringen en in de kou bevriezen, waardoor ze beschadigd raken. Producten met alcoholen, oplosmiddelen of oppervlakteactieve stoffen tasten het rubber aan en zijn daarom ook schadelijk.

Siliconen verdeelt vaak de meningen. Terwijl sommige specialisten in autoverzorging producten op siliconenbasis aanbevelen voor het onderhoud van autorubbers, raden sommige het gebruik ervan af. De redenering hierachter is dat siliconen rubber na verloop van tijd steeds zachter kunnen maken en het dus uiteindelijk vernietigen. De compatibiliteit van siliconen hangt echter ook af van het automodel.

Het is altijd raadzaam de handleiding van het voertuig te raadplegen alvorens nieuwe onderhoudsproducten te gebruiken.

Huismiddeltjes voor autorubberverzorging

Huismiddeltjes kunnen ook gebruikt worden voor de verzorging van autorubbers. In dit verband worden vaak hertenvet, vaseline, melkvet of preparaten op basis van plantaardige olie en bijenwas genoemd. Het volgende moet echter worden opgemerkt:

  • Hertenvet kan alleen worden gebruikt wanneer deze warm is: Reeëntalg rubberen verzorgingssticks moeten daarom ofwel eerst met de handen worden opgewarmd, ofwel alleen in warmere jaargetijden worden gebruikt.
  • Vaseline en dergelijke middelen zijn soms schadelijk: De ingrediënten van vaseline en andere vetten uit het huismiddeltjesrepertoire zijn niet geschikt voor elk rubbermateriaal.

Men mag ook niet vergeten dat hertenvet noch vaseline een echt goede bescherming tegen vorst bieden. Dit blijkt uit tests die zijn uitgevoerd door specialisten op het gebied van het onderhoud van autorubbers.

Stap-voor-stap instructies voor autorubberverzorging

De volgende stappen zijn nodig voor de verzorging van rubber op de auto:

  1. Voordat u het verzorgingsproduct op de afdichting aanbrengt, moet u eerst vocht en vuil van de rubbers verwijderen. Rubberverzorgingsproducten hechten alleen op schone en droge afdichtingen.
stap 1

  1. Volg de gebruiksaanwijzing van het verzorgingsproduct. In de meeste gevallen is het voldoende om een dunne laag grondig over het hele rubber uit te smeren. Gebruik hiervoor een kleine spons of een schone, stofvrije katoenen doek.
stap 2

  1. Als het onderhoudsproduct is aangebracht maar er nog resten zichtbaar zijn, kunnen deze gemakkelijk worden weggeveegd met een schone microvezeldoek.
stap 3

Conclusie: Rubberverzorging op de auto - weinig moeite, groot voordeel

Rubberverzorging van de auto is slechts een kleine moeite, maar heeft een groot voordeel. Regelmatig onderhoud van de rubbers die het exterieur en het interieur van de auto scheiden, beschermt ze tegen schade. Bij de keuze van verzorgingsproducten worden vooral producten met glycerine of talk aanbevolen. Huismiddeltjes zoals vaseline of hertenvet hebben slechts een beperkt effect of zijn in sommige gevallen zelfs schadelijk. Daarom wordt het gebruik van deze huismiddeltjes afgeraden.

FAQ

Vaseline biedt, net als hertenvet, geen goede vorstbescherming voor rubberen afdichtingen van de auto. De minerale olie in vaseline kan de rubberen afdichtingen beschadigen.

Autorubbers kunnen tegen vorst worden beschermd door ze regelmatig met onderhoudsproducten te behandelen. Veel van dergelijke speciale rubberverzorgingsproducten zijn verkrijgbaar bij gespecialiseerde handelaren.

Producten voor de verzorging van autorubbers zijn meestal verkrijgbaar voor minder dan tien euro.

Alle artikelen

lack reparieren

Zelf auto spuiten, kan dat?

Advies · Autoverzorging
All car seats cleaning

Interieurverzorging

Advies · Autoverzorging
cleaning-1837331 1920

Auto reinigen afhankelijk van het seizoen

Advies · Autoverzorging
Ontdek meer