Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Rijbewijs
Rijbewijs

Tips bij de aankoop van je eerste auto

De eerste auto die je koopt, vergeet je nooit. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten als je op zoek bent naar je allereerste auto.

Hoe kies je je eerste auto?

Je allereerste auto is speciaal. Het opent de deuren naar de wereld en geeft je de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, wanneer je maar wilt. Je koopt hem omdat je bijvoorbeeld net je rijbewijs op zak hebt of omdat je niet steeds de auto van je ouders of vrienden wilt lenen. Je eerste auto kopen is een moment om nooit te vergeten. Maar wat is nu de beste eerste auto die je kunt kopen? En waar moet je opletten als je voor de eerste keer een auto koopt?

Wat heb je echt nodig?

Iedereen zoekt andere eigenschappen in een auto. Heb je een auto nodig om elke dag naar school of je werk te gaan, of rijd je er alleen in het weekend mee? Neem je levensstijl en de omstandigheden waarin je het vaakst gaat rijden onder de loep. Doe uitgebreid onderzoek en verdiep je in de verschillende functies en opties van auto’s en hoe deze de prijs van een auto kunnen beïnvloeden. Heb je echt een dikke BMW nodig voor die paar ritjes in de week, of lukt dat ook met een voordelige stadsauto?

Wat is je budget?

Zorg ook voor een nuchtere kijk op je financiële situatie. Dat omvat meer dan alleen de aanschafprijs; je moet ook budget hebben voor onderhoud, verzekering, brandstof en parkeerkosten. Het onderhoud kan flink in de papieren lopen. Het is verleidelijk om voor een zacht prijsje een prachtige Duitse zakenauto aan te schaffen, maar onthoud dat de onderhoudskosten fors kunnen zijn.

Budget auto

Kijk goed rond

Het is tegenwoordig niet moeilijk om de automarkt te bekijken. Op het internet vind je bijna alle auto’s die in Nederland te koop staan, dus ook buiten je regio. Zo wordt het aanbod in jouw prijsklasse ineens een stuk groter. Je kunt zoekcriteria instellen en het resultaat filteren op bijvoorbeeld veiligheid of autotype.

Een advertentie vermeldt doorgaans alle informatie die je wilt hebben over een auto. Handig, want je wilt graag zoveel mogelijke details weten. Zit er bijvoorbeeld een kras op de bumper of een kleine deuk bij de koplamp? In een goede advertentie moet in ieder geval het volgende staan:

  • Heldere beschrijving van merk en type auto, motorisering, kleur, etc.
  • Minimaal 5 duidelijke foto’s van de buiten- en binnenkant
  • Informatie over de APK

Maak een proefrit

Als je enkele auto’s hebt gevonden die je wel aanstaan, ga dan bij verschillende dealers of particulieren langs om proefritten te maken. Zo kun je zelf ervaren hoe de auto’s aanvoelen en hoe ze rijden. Je kunt van tevoren bellen om afspraken te maken, bij voorkeur zoveel mogelijk op dezelfde dag zodat je de auto’s goed kunt vergelijken. Bovendien krijg je zo ook meteen een indruk van het niveau van de klantenservice van de dealer en of een particulier te vertrouwen is.

Vooral bij een particuliere verkoper is het noodzakelijk dat je de auto zorgvuldig inspecteert. Je krijgt namelijk vaak geen garantie en je wilt toch graag zekerheid. Vraag daarom of de auto onlangs gecontroleerd is door een professional. Zo heb je minder zorgen over onverwachte reparatiekosten.

Eerste indruk

Een eerste indruk kan ook veel over een auto zeggen. Niets zorgt voor een slechtere impressie dan stoelen bezaaid met rommel en spullen op de vloer. Je kunt dan wel raden hoe er met een auto is omgegaan. Een fris ruikende auto met een blinkend dashboard en een keurig opgeruimde kofferbak geeft vertrouwen. Het baasje heeft goed voor hem gezorgd. Een schone auto maakt een wereld van verschil bij de verkoop.

Vraag om het onderhoudsboekje

Als koper wil je ook het onderhoudsboekje controleren om erachter te komen of de auto consistent onderhouden is. Als de verkoper altijd zorgvuldig is geweest met keuringen en onderhoud, is dit een goed teken. Het onderhoud is dan goed gedocumenteerd en de auto verkeert in de best mogelijke staat. Vraag dus altijd naar het onderhoudsboekje. Dit voorkomt vervelende en tijdrovende discussies over technische aspecten.

Onderhandelen en kopen

Heb je een auto gevonden die voldoet aan al je eisen? Dan is het tijd om te gaan onderhandelen. Let op: veel dealers bieden geen onderhandelingsruimte en houden vaste prijzen aan. Maar er zijn ook dealers waarbij je onder het genot van een kop koffie er rustig wat ‘af kunt praten’. Heb je een paar dingen ontdekt aan een auto die toch niet zo fraai zijn – zoals een scheurtje in de bekleding of een kras in de lak – dan kun je dat mooi als argument gebruiken om de prijs te laten zakken. Bij particulieren is er ook vaak ruimte om te discussiëren over de prijs. Maar wees altijd eerlijk en kom met goede argumenten.

Verkauf, buy, sell, presse

Veilige transactie

Een auto moet je natuurlijk niet in een donker steegje kopen. Ontmoet potentiële verkopers op een openbare en veilige locatie voor de proefrit en de transactie. Vermijd contante betalingen en geef de voorkeur aan een bankoverschrijving. Zorg, voordat je het geld overmaakt, dat je de voorwaarden van eventuele financierings- en garantieovereenkomsten goed begrijpt.

Auto overschrijven

Als je een auto gekocht hebt, is het tijd om het kentekenbewijs over te schrijven. Als je een auto van een particulier koopt, gebeurt de overschrijving meestal op het postkantoor. Hiervoor moet de verkoper en koper beide persoonlijk meegaan naar het postkantoor.

Welke documenten heb je nodig?

Bij de koop van een auto zijn er verschillende papieren en documenten die je nodig hebt om de overdracht correct te laten verlopen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste papieren:

Kentekenbewijs: Het kentekenbewijs, ook bekend als de kentekencard, is het officiële document dat aantoont dat jij de eigenaar bent van de auto. Het bevat belangrijke gegevens over het voertuig, zoals het kenteken, de datum van eerste toelating, de naam van de houder en het voertuigidentificatienummer (VIN).

Tenaamstellingscode: De tenaamstellingscode is een code van 9 cijfers die samen met het kentekenbewijs komt. Deze code is essentieel bij de overschrijving van de auto op naam van de nieuwe eigenaar. Zorg ervoor dat je deze code goed bewaart.

Onderhoudsboekje: Het onderhoudsboekje van de auto is een belangrijk document waarin de onderhouds- en reparatiegeschiedenis van de auto is opgenomen. Dit kan volgende potentiële kopers vertrouwen geven in de staat van de auto en het helpt bij het vaststellen van de vraagprijs.

APK-keuringsbewijs: Als je auto ouder is dan 3 jaar, moet die een geldige APK hebben. Zorg ervoor dat je een geldig APK-keuringsbewijs hebt voordat je de auto koopt.

Eventuele garantiebewijzen: Als er nog garantie van toepassing is op de auto, zorg er dan voor dat je alle garantiebewijzen en documentatie in handen krijgt.

Overige documentatie: Andere relevante documenten, zoals het bewijs van aankoop, verzekeringsdocumenten en eventuele aanvullende accessoires die bij de auto horen, kunnen ook van belang zijn bij de verkoop.