Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Elektrisch
Elektrisch

Accu van de elektrische auto - dit moet je weten

De accu is een belangrijk onderdeel van de elektrische auto. De capaciteit van het batterijpakket bepaalt namelijk voor een groot deel de actieradius van de auto. Je leest hier alles over de levensduur van een accu en de prestaties die je mag verwachten.

De levensduur van de accu voor een elektrische auto

Vraag jij je ook wel eens af wat de levensduur van de accu van een elektrische auto is? Bij het kopen van een elektrische auto kan dit heel belangrijk zijn, zeker als je overweegt om een tweedehands elektrische auto te gaan kopen. Een accu is namelijk een van de duurste onderdelen van een elektrische auto. Het vervangen van zo’n accu kan dan ook behoorlijk wat kosten met zich meebrengen. Kosten waar je niet op zit te wachten.

De levensduur van een accu is met name belangrijk als je een gebruikte EV wilt gaan kopen, Je wilt dan immers weten hoe lang de accu nog goed blijft werken. Dus hoe lang gaat zo’n accu eigenlijk mee? Autofabrikanten als Nissan en Tesla geven een garantie van 8 jaar tot een bepaald percentage (tussen de 70 en 80 %) van de capaciteit van de batterij. Daaruit zou je kunnen afleiden dat een batterijpakket in ieder geval 8 jaar mee zou moeten gaan.

Inmiddels zijn er wereldwijd duizenden elektrische auto’s die 5 jaar of ouder zijn. Bij bijna alle modellen blijkt dat de accucapaciteit nog tussen de 80 en 97 procent van de originele accu capaciteit is. Bij de meeste modellen heeft de accu na 5 jaar zelfs nog 90 procent van zijn oorspronkelijke capaciteit. Je kunt er dus wel vanuit gaan dat de accu een levensduur heeft die boven de eerder genoemde 8 jaar ligt.

Zo weet je hoeveel capaciteit de accu van een elektrische auto nog heeft

Wil je graag een tweedehands elektrische auto kopen, dan kun je helaas nog niet terugvallen op een betrouwbare onafhankelijke partij die de accu van een elektrische auto voor je kan keuren. Moet je dan maar de gok nemen? Nee, je kunt gelukkig wel zelf een paar dingen doen om de staat van een accu in te kunnen schatten, zoals:

  • vraag aan de verkoper of de auto vaak aan de snellader heeft gestaan
  • maak een proefrit en kijk hoe snel de accu leeg raakt
  • doe onderzoek: kijk wat er bekend is over accu’s van het automerk wat je zoekt

Het is gebruikelijk om een proefrit te maken in een tweedehands auto. Je kunt ten eerste de verkoper vragen naar de actieradius, of deze vooraf zelf opzoeken op internet. Zorg dat de accu helemaal volgeladen is als je aan de proefrit begint. Laad de accu desnoods zelf op, dan kun je ook meteen zien hoe snel dat gaat en of de accu helemaal vol te laden is.

Maak een lange proefrit en controleer onderweg hoeveel kilometer je rijdt. Je ziet op het display op het dashboard hoe snel de accu leeg raakt. Gaat het bijvoorbeeld om een auto met een actieradius van 200 km, maar is na 100 km de accu al voor meer dan de helft leeg? Dan weet je dat de batterij niet meer de maximale opslagcapaciteit heeft.

Wat kost het vervangen van de accu van een elektrische auto?

Een accu is dus ontzettend belangrijk voor een elektrische auto. Zonder accu kun je niet rijden en heb je een bereik van 0 kilometer. De kosten voor het vervangen van de accu van een elektrische auto kunnen echter hoog oplopen. De prijzen verschillen wel enorm tussen de verschillende automerken. In tabel 1 staan de prijzen voor accu’s van 3 automerken.

Tabel 1: De prijzen voor batterijen van 3 automerken

Automerk/model Accuprijs
Renault Zoe €7.900
Nissan Leaf € 5.000
Smart Fortwo € 17.000

Dat zijn best pittige bedragen. Door deze hoge kosten voor het vervangen van de accu van een elektrische auto kan het kopen van een gebruikte elektrische auto een dure grap worden. Bedenk wel dat de meeste elektrische auto’s gemakkelijk 450.000 kilometer moeten kunnen rijden voordat de capaciteit van de accu minder begint te worden. Koop je dus een jonge occasion, dan hoeft de accu voorlopig nog geen probleem te zijn.

Onder deze omstandigheden presteert een accu slechter

Bijna iedereen weet wel dat batterijpakketten van elektrische auto’s slechter presteren als het koud is. De lithium-ion batterijen die in de meeste auto’s worden gebruikt, kunnen slecht tegen lage temperaturen. Door de kou kan de accucapaciteit wel met 30 procent afnemen. De afname van de actieradius verschilt per merk en model.

Een andere oorzaak voor een slechter presterend accupakket is snelladen. Als een elektrische auto vaak aan de snellader wordt opgeladen, dan krijgt de accu het zwaar te verduren. Daardoor kan de accu snel aan capaciteit verliezen.

FAQ

Nee. In tegenstelling tot brandstofmotoren maakt het voor een elektromotor niet uit hoeveel kilometer er met de auto is gereden. Uit onderzoek blijkt dat het batterijpakket van een elektrische auto gemiddeld pas na 450.000 kilometer slechter begint te worden. Maar ook dan praten we maar over een afname van de capaciteit van 20%. Dat valt dus reuze mee. De kwaliteit van de accu kan wel verschillen per fabrikant. Zo zijn de accu’s van Tesla over het algemeen zeer goed van kwaliteit. Verdiep je daar dus even in voordat je voor een tweedehands auto gaat kijken.

Als de lithium-ion accu’s uit elektrische auto’s te weinig capaciteit over hebben om nog goed te kunnen presteren, dan worden ze uit de auto’s gehaald. Ze belanden dan gelukkig nog niet meteen op de afvalberg, maar kunnen nog een ronde mee. Deze accu’s worden namelijk steeds vaker gebruikt om stroompieken op te vangen en als energie-opslag. Een mooi voorbeeld is het gebruik van accu’s voor de opslag van het overschot aan zonne-energie die via de zonnepanelen in woonwijken wordt opgewekt.