Ga naar hoofdinhoud

Auto registreren

Een auto registreren kan op verschillende manieren, afhankelijk van de aard van de aankoop. Een auto aanmelden bij het RDW gaat tegenwoordig wel snel en is reeds veel minder omslachtig dan vroeger. Daarvoor dienen wat meer stappen ondernomen te worden.

Daar is echter een uitzondering op, namelijk een auto aanmelden die uit het buitenland is geïmporteerd. Daarvoor dienen wat meer stappen ondernomen te worden. Hieronder wordt beschreven hoe een auto registreren in zijn werk gaat.

Een nieuwe auto inschrijven gebeurt vaak al door het garagebedrijf zelf. Een garagehouder of een autodealer heeft de mogelijkheid tot het inschrijven van de auto. Het voertuig staat dan meteen op naam van de koper. De nieuwe eigenaar krijgt dan automatisch bericht van de belastingdienst over de hoogte van de BPM. De auto registreren betekent tevens dat de nieuwe eigenaar de kentekencard en de laatste cijfers van de tenaamstelling binnen 5 dagen krijgt toegezonden door het RDW. In de tussentijd mag er al gereden worden met het aangekochte voertuig. Het tenaamstellingsverslag, dat de eerste 4 cijfers bevat, geldt dan als geldig kentekenbewijs.

Bij de aankoop van een auto uit het buitenland, dient het voertuig ook aangemeld te worden bij het RDW. Het aanmelden van de auto doet de koper over het algemeen zelf. Dit gebeurt in een aantal stappen. Het voertuig moet immers gekeurd worden en hiervoor moet een eendagskenteken aangevraagd worden. Hoe zou de auto anders het keuringsstation moeten bereiken als hij nog niet geregistreerd staat? Het registreren van de auto voor BPM kan op verschillende manieren gebeuren. De kosten kunnen behoorlijk uiteenlopen, dus het is een goed idee om eerst uit te zoeken welke manier het goedkoopst uitvalt.

Bij de aanschaf van een tweedehands voertuig is het alleen nodig om het kentekenbewijs op naam van de nieuwe eigenaar te zetten. Het voertuig staat, als het goed is, immers al geregistreerd bij het RDW. Het overschrijven gebeurt bij een kentekenloket of een RDW-balie. De koper vraagt aan de verkoper de originele tenaamstelling (deel B) en het overschrijvingsbewijs dat tegenwoordig de vorm van een credit card heeft. Het enige dat verder nodig is, is een geldig legitimatiebewijs. De overschrijving geldt als de auto aanmelden voor wegenbelasting. Direct vanaf het moment dat de overschrijving heeft plaatsgevonden, is de auto in bezit van de koper.

Alle artikelen

Hoe de RDW het kenteken beheert

Advies · Wetgeving

De ins en outs van de kenteken check

Advies · Wetgeving

Welke punten worden tijdens een APK uitgevoerd

Advies · Wetgeving
Ontdek meer