Hoe vaak moet ik mijn auto APK laten keuren

De regels voor de APK-keuring zijn inmiddels alweer een tijd geleden gewijzigd, maar voor velen is het nog onduidelijk wanneer de auto nu naar de APK-keuring moet.

De APK is geheel afhankelijk van de brandstof waarop de auto rijdt, het gewicht van de auto en de eerste toelating.

De APK is geheel afhankelijk van de brandstof waarop de auto rijdt, het gewicht van de auto en de eerste toelating. Het is dan ook belangrijk om van al deze feiten op de hoogte te zijn. Wij hebben de frequentie van de APK-keuring onderverdeeld naar deze variabelen.

Voor een benzineauto is de APK vier jaar na zijn eerste toelating verplicht. Is uw auto op 1 juni 2008 voor het eerst de weg op gegaan, dan ben u verplicht om voor 1 juni 2012 (dus vier jaar later) de auto APK te hebben gekeurd. In de vier jaar daarna moet de auto om het jaar voor de APK-keuring, dus een keer per twee jaar. Acht jaar na de eerste registratie (in dit voorbeeld dus uiterlijk 1 juni 2016) dient de auto jaarlijks te worden gekeurd.

Voor een elektrische auto gelden dezelfde APK-termijnen als voor een benzineauto. Dat betekent na vier jaar, vervolgens twee keer om het jaar en na acht jaar jaarlijks.

Een dieselauto of een auto op LPG dient voor het eerst APK gekeurd te worden na drie jaar. Vervolgens moet de auto elk jaar naar de APK. Een auto die op 1 juni 2008 voor het eerst de weg op is gegaan en op diesel dan wel LPG rijdt dient dus op 1 juni 2011 voor de eerste keer naar de APK te gaan.

Alle artikelen

Autoverzekering vergelijken

Advies · Wetgeving

Parkeerschijf

Advies · Wetgeving

Auto overschrijven

Advies · Wetgeving
Ontdek meer