Ga naar hoofdinhoud

Parkeerschijf

Het gebruik van een parkeerschijf

De parkeerschijf is een ronde, witte schijf die vastzit in een kunststof, blauw hoesje. De toezichthouder kan op de blauwe parkeerschijf kijken om in de gaten te houden hoe lang iemand al geparkeerd staat.

De toezichthouder kan op de blauwe parkeerschijf kijken om in de gaten te houden hoe lang iemand al geparkeerd staat. De regels van een parkeerschijf dienen in acht genomen te worden bij het gebruik ervan.

De parkeerschijfregels

Het gebruik van de parkeerschijf is verplicht in een zogeheten blauwe zone. Waar een blauwe zone zich bevindt, staat aangegeven op een bord met 'Zone P' en daaronder de maximale parkeerduur. Wanneer de gebruiker op zo'n plek arriveert, is parkeren met de parkeerschijf verplicht.

Hoe werkt een parkeerschijf?

Het is de bedoeling om de schijf altijd op een heel of half uur te draaien. Stel dat iemand om 10:12 aankomt in een blauwe zone. Dan wordt de parkeerschijf op 10:30 gedraaid. Arriveert de gebruiker om 9:43? Dan wordt de schijf op 10:00 gedraaid. De toegestane parkeertijd gaat in vanaf de tijd waar de schijf op ingesteld staat.

Hoe lang parkeren met parkeerschijf?

Meestal mag een gebruiker tussen de 1 en 3 uur parkeren met een parkeerschijf. Op het moment dat men later terugkeert bij de auto dan is toegestaan is er sprake van een overtreding. Als de toezichthouding dit constateert wordt er onmiddellijk een boete uitgeschreven.

De tijd die aangegeven wordt op de schijf mag slechts eenmaal ingesteld worden. Het is dus niet de bedoeling om tussentijds terug te lopen naar de auto en een nieuwe tijd in te stellen. Ook in dit geval is men in overtreding en kan er bij constatering een boete uitgeschreven worden.

Plaatsing van de parkeerschijf

De parkeerschijf dient wanneer mogelijk aan de kant van de stoep onder het voorruit geplaatst te worden zodat deze duidelijk zichtbaar is voor de toezichthouder. Let er vooral op dat de aankomsttijd goed zichtbaar is zodat daar geen twijfel over kan bestaan.

Parkeerschijf gebruiken

Waar de parkeerschijf gebruik dient te worden staat altijd goed aangegeven. Het kan ook mogelijk zijn dat er in parkeergarages van een schijf gebruikgemaakt moet worden. Let daarom ook altijd goed op de borden.

Alle artikelen

Hoe de RDW het kenteken beheert

Advies · Wetgeving

De ins en outs van de kenteken check

Advies · Wetgeving

Welke punten worden tijdens een APK uitgevoerd

Advies · Wetgeving
Ontdek meer