Wanneer mistlampen aan

De verlichting van een auto zorgt er in de eerste plaats voor dat de bestuurder zelf meer ziet op de weg. In de regel worden de lampen aangezet in het donker, maar ook bij slecht zicht overdag.

In de regel worden de lampen aangezet in het donker, maar ook bij slecht zicht overdag. Mistlicht voeren valt onder bepaalde omstandigheden aan te raden en wordt dan min of meer moreel verplicht. Omdat er veel onduidelijkheid over de exacte regels van mistlichten bestaat, staan deze in dit artikel vermeld. Naast mistlampen onderscheidt men nog andere soorten verlichting, zoals groot licht, dimlicht en dagrijlicht. Aan de achterkant kunnen naast de gewone lichten ook mistlichten zitten.

Zoals het woord al doet vermoeden, zijn mistlampen er voor als de weersomstandigheden dat vereisen. Maar de vraag is wanneer de mistlampen aan moeten. De officiële regel voor wanneer de mistlampen gevoerd mogen worden, is als het zicht ernstig belemmerd wordt. De richtlijn is om bij een zicht van minder dan 200 meter gebruik te maken van de mistlichten. Zorgt de sneeuw, regen of mist voor een zicht van minder dan 50 meter? Dan mogen ook de mistachterlichten gevoerd worden. Het is belangrijk om te vermelden dat het dimlicht bij het gebruik van mistlampen niet aan hoeft te staan.

Voor de apk-keuring is de werking van mistlichten verplicht als ze aanwezig zijn op de auto. Dat wil zeggen, aan de voorkant. Aan de achterkant dient minimaal één werkende mistlamp te zitten als de auto op 1 januari 1998 of later gemaakt is. Het is belangrijk om te weten dat wanneer mistlampen aan staan de bijbehorende dashboardlampjes ook moeten werken. Het niet voldoen aan een van bovenstaande eisen kan een bekeuring opleveren. Controleer dus regelmatig of zowel de dashboardlampjes als de mistlampen aan de voor- en achterkant nog goed functioneren. Zo niet, vervang dan wat er niet werkt. Bij dubbele lampen wordt altijd geadviseerd beide lampen tegelijk te vervangen.

Het heeft al regelmatig voor fronsende wenkbrauwen gezorgd, maar mistlampen voeren is niet verplicht. Terwijl ze op nieuwere auto's wel standaard aanwezig zijn en in dat geval de werking van de verlichting wél verplicht is. Wanneer mistlampen aan moeten staan, is hopelijk na het lezen van dit artikel opgehelderd.

Alle artikelen

Parkeerschijf

Autoverzekering vergelijken

Hoe vaak moet ik mijn auto APK laten keuren

Ontdek meer