Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Buell motoren te koop: tweedehands en nieuw

Buell

Buell motorfietsen: hoe het begon

Het merk Buell was lange tijd bij slechts een minderheid van de motorpuristen een begrip. Het bedrijf deed namelijk haar best om de exclusiviteit van deze motorfietsen buiten reclamecampagnes te houden. In de beginperiode van Buell was er weinig over het bedrijf bekend en pas sinds 2000 is het Amerikaanse merk Buell ook in Europa een begrip.

Het bedrijf werd in 1993 opgericht nadat een kleine racetak van Harley-Davidson werd afgesplitst. Harley Davidson bleef weliswaar hoofdaandeelhouder bij Buell, maar het jonge bedrijf werd grotendeels vrijgelaten in het nemen van beslissingen. In het begin dacht men bij Buell dat het mogelijk zou zijn om een zelfstandige en succesvolle renstal te kunnen runnen, maar dit plan raakte na verloop van een relatief korte tijd ten gronde aan de markteconomie. Om deze reden liet men dit plan vallen en in plaats daarvan probeerde men de reeds voorhanden zijnde materialen en kennis voor de productie van sportmotorfietsen voor op straat te gebruiken.

De kenmerken van Buell motorfietsen

Vanaf dit moment werd er ook doelgerichter reclame gemaakt voor het merk Buell, vooral in de VS. Desondanks bleef het succes grotendeels uit, omdat het concept van de bedrijfsoprichter (Erik Buell) bij de grote massa motorfans weinig respons kreeg. Motorfietsen van Buell bleven nog steeds een nicheproduct. De voordelen van Buell motorfietsen waren hun enorme wendbaarheid en extreem lage gewicht, maar deze eigenschappen zijn alleen op het circuit relevant en zijn voor een straatmotorfiets slechts van beperkt belang. Net als de meeste Harley-Davidson motorfietsen, slokken ook de Buell motorfietsen naar verhouding veel brandstof op. Hierdoor komt de gewichtsbesparing in de schaduw te staan van het verhoogde brandstofverbruik.

Wanneer je voor het eerst een Buell ziet, kun je je niet van de indruk onttrekken dat het om een nog niet complete motorfiets gaat. Zijn ongebruikelijke compactheid is dan ook een hoofdreden waarom de motorfietsen geen grote groep afnemers vond. Alles oogt vreemd gedrongen en op een klein oppervlak ondergebracht. Nadat Harley-Davidson de overige bedrijfsaandelen opkocht, werd in 2009 bekend gemaakt dat de motorfietsproductie bij Buell beëindigd werd. Tegenwoordig bestaat er een opvolgerbedrijf dat door Erik Buell onder een nieuwe naam werd opgericht en zich uitsluitend op de racesport richt.

Harley-Davidson eigenschappen en onderdelen in de motorfietsen van Buell

Van Buell zijn vooral de modellen Firebolt, Lightning en Ulysses bekend. De onmiskenbare motorsound van een Buell is duidelijk van andere motorfietsen te onderscheiden. De geslaagde klankmengeling tussen een Harley-Davidson en een sportsound heeft een bepaald charme. De reden voor de compacte bouwwijze van Buell motorfietsen is het feit dat de bedrijfsfilosofie van Erik Buell werd aangehouden: een lage massa en een extreem laag zwaartepunt. Op enkele speciale modellen na werden deze motorfietsen uitgerust met motoren van Harley-Davidson die een verbeterd prestatievermogen kregen.

Als reden voor de ondergang van het merk Buell werden deels ook slordige verwerkingen genoemd zoals problemen bij de handling van de motorfietsen met bepaalde bandensoorten. Al met al is en blijft het merk Buell een zeldzaamheid op straat.