Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren.

Lees meer

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Gilera motoren te koop: tweedehands en nieuw

Gilera

Gilera verandert van enduro- en racespecialist naar aanbieder van sportscooters

Het Italiaanse bedrijf Gilera maakte vanaf de jaren ‘20 naam als fabrikant van racemotorfietsen met innovatieve eencilindermotoren. Modellen als de Gilera VLSS en de Gilera Saturno werden legendarisch. Van deze laatstgenoemde verscheen er in de jaren ‘80 zelfs een nieuwe oplage in de 500 cc-klasse. Een andere mijlpaal in de bedrijfsgeschiedenis werd de Gilera GP-serie met zelfontwikkelde viercilindermotoren. Na de overname door concurrent Piaggio werd het merk Gilera bekend met enduro’s uit de Gilera RC-serie, de modellen Dakota en Nordwest, maar ook met de racemodellen uit de series Gilera SP en Gilera MX. Later positioneerde Piaggio de traditierijke fabrikant als aanbieder van sportieve scooters, grote scooters en tricycles.

Scooters en tricycles van Gilera

In de instapklasse, bestaande uit scooters met een cilinderinhoud van 50 cc, hadden de Italianen met de Gilera Runner een sportief gestylede scooter in de collectie. Deze beschikte over een tweetaktmotor, had een prestatievermogen van 3,3 kW en werd in verschillende uitrustingsvarianten geproduceerd. Daarnaast was de Gilera Runner ook in krachtigere versies verkrijgbaar: als 125 cc scooter en als 200 cc model. Met de Gilera Nexus 125 en 300 vulde de fabrikant zijn productpalet aan met sportieve scooters met 15 inch banden en een prestatievermogen van 16 kW. Deze konden meer dan 100 km per uur halen. Het topmodel onder de grote scooters was de Gilera GP800 met een cilinderinhoud van 839 cc. Deze maxiscooter met viertaktmotor had een prestatievermogen van 50,5 kW en bereikte een maximumsnelheid van 190 kilometer per uur. Als tricycle boden de Italianen in de 500 cc-klasse bovendien de Gilera Fuoco aan.