Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren.

Lees meer

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Jawa motoren te koop: tweedehands en nieuw

Jawa

De historische modellen van de Tsjechische fabrikant Jawa

Het Tsjechische bedrijf Jawa positioneerde zichzelf in de jaren ‘20 als fabrikant van goed presterende motorfietsen uit de 500 cc-klasse. Internationale bekendheid verworf Jawa met zijn 250 cc en 350 cc motorfietsen uit de jaren ‘30, waarvan de productie vanaf eind jaren ‘40 weer werd opgepakt. Instapmodellen zoals de Jawa Pionyr en de Jawa Jawetta, die tot de 50 cc-klasse behoorden, kwamen in deze periode nieuw in de collectie. In de jaren ‘60 exporteerden de Tsjechen hun eerste Jawa 350 modellen met automaat. Bekend werden bovendien de motorfietsen Jawa California en de series Jawa UR en Jawa 350 Bizon. In 1997 kwam Jawa in handen van een nieuwe eigenaar, die het bedrijf Jawa Motors voortzette als aanbieder van motorfietsen met een cilinderinhoud tussen de 50 en 660 cc.

De actuelere motorseries van Jawa

Als instapmodel in het segment van de 50 cc motorfietsen boden de Tsjechen het viertaktmodel Jawa 50 Robby aan, die in endurostijl geproduceerd werd. In de 125 cc-klasse kwam de Jawa 125 Travel met een prestatievermogen van 9,4 kW op de markt. Bovendien kwam er een technisch vernieuwde, nieuwe generatie van de klassiekers Jawa 250 en Jawa 350 in de handel. De modellen met een gemiddelde cilinderinhoud bouwden de Tsjechen als naked bikes met een prestatievermogen tot 17 kW. Het nieuwe topmodel werd de sportmotorfiets Jawa 660, die was uitgerust met een eencilinder viertaktmotor. Deze had een prestatievermogen van 35,4 kW.