Scooter MBK motoren te koop: tweedehands en nieuw

Scooter MBK

Scooters van MBK

Scooters van het merk ‘MBK‘ kom je veel tegen in het straatverkeer. Maar ondanks dat is het bedrijf vrijwel onbekend. MBK hoort bij het Japanse multiconcern Yamaha, dat vooral bekend geworden is met de productie van muziekinstrumenten en motorfietsen. MBK is een dochterbedrijf van Yamaha en het bedrijf is gevestigd in Frankrijk.

Wat in de autobranche tegenwoordig vanzelfsprekend is, namelijk het onder verschillende labels aanbieden van technisch vrijwel gelijk gebouwde voertuigen (bijvoorbeeld Fiat Sedici - Suzuki SX 4), werkt ook op de scootermarkt. Het beste voorbeeld is de MBK Nitro, deze is hetzelfde gebouwd als de Yamaha Aerox. De MBK scooter is geen kopie, maar heeft dezelfde technische details en dezelfde kwaliteitsstandaard als de Yamaha scooter. MBK heeft zich gespecialiseerd op kleine scooters. Dat wil zeggen dat er uitsluitend scooters met een cilinderinhoud tussen 50 en 125 kubieke centimeter worden aangeboden.

De scooter MBK Nitro – luidruchtig, maar trekt snel op

Het bekendste MBK scootermodel is de 50cc MBK Nitro. Al aan de deels felle kleuren kun je zien op welke doelgroep de Nitro zich richt: jongeren. Totdat de 16- tot 18-jarigen oud genoeg zijn om in een auto te mogen rijden, zouden ze de tussentijd met de verkooptopper van MBK moeten overbruggen. En het werkt, niet in de laatste plaats vanwege de motor. MBK houdt in de kleine klasse sterk vast aan de tweetaktmotor, hoewel de nadelen bekend zijn: hij is luidruchtig, slurpt brandstof en heeft een hoge uitstoot van uitlaatgassen. Maar juist kleine tweetakters hebben ook een doorslaggevend voordeel: hun prestaties. Tweetakters ontsteken bij eenzelfde toerental dubbel zo vaak als viertakters. Het is dan ook logisch dat ze beter presteren en een hogere koppel hebben. De wettelijk voorgeschreven maximumsnelheid van 45 km/u is voor beide motorsoorten gelijk. Maar de tijd die ervoor nodig is om deze snelheid te bereiken, is bij een tweetakter veel korter. Zo’n MBK kan behoorlijk indrukwekkend optrekken en laat onoplettende autorijders zo achter bij het stoplicht. Maar ook kleine viertakt scooters hebben het nazien. Als een erg dure 50cc Vespa zacht brommend, bijna deftig, in beweging komt, is de MBK er al lang vandoor: gierend en een uitlaatwolk achter zich latend. De meerderheid van de jongeren houdt daar wel van.

Maar voor sommige van hen is dat helaas nog niet genoeg. Tuning (sneller maken) is juist bij scooters van MBK een treurig en gevaarlijk onderwerp. Op internet wemelt het van legale en illegale aanbiedingen, bijvoorbeeld zogenaamde ‘sport’ uitlaatsystemen. Deze maken meestal alleen maar meer geluid en verhogen de prestaties niet. Zwaarwegender zijn wijzigingen aan de motor of zelfs het inbouwen van een krachtigere motor. De fantasie kent geen grenzen, en in strijd met de gangbare meningen zijn ook moderne scooters nog steeds niet manipulatieveilig. Een kleine scooter die plotseling 110 km/u haalt in plaats van 45 km/u is geen uitzondering – elke politiebeambte die zich met het verkeer bezig houdt kent de kleine wildebrassen die onvermoed een sportieve middenklasse sedan verslaan met hun scooter.

Andere ‘kleine’ 50cc scooters van MBK zijn de MBK Booster en de Booster Naked, MBK MachG AC en MachG LC, evenals de MBK Ovetto en Ovetto 4.

De scooters MBK Skycruiser en Cityliner – stil, zuinig en milieuvriendelijk

Gelukkig bestaan er ook verstandige scooterrijders, en die zullen zeer tevreden zijn met een praktische gebruiksscooter van MBK. De voordelen ten opzichte van een auto en motorfiets zijn niet van de hand te wijzen. Hij heeft lage onderhoudskosten, heeft weinig parkeerruimte nodig en biedt betere bescherming tegen het weer dan een motorfiets. MBK biedt uitstekende, zeer praktische 125cc scooters aan. Deze hebben zwierige namen zoals Cityliner en Skycruiser 125 en ze worden aangedreven door stille, zuinige en milieuvriendelijke viertaktmotoren.

Andere ‘grote’ 125cc scooters van MBK zijn de modellen X-Over, Flame X en Waap.

Het kopen van een tweedehands MBK scooter is vooral aan te bevelen als de voorgeschiedenis van het voertuig bekend en onberispelijk is. In alle andere gevallen kun je het beste overwegen om een nieuwe te kopen (vanaf ca. 1.900,- euro).