Ga naar hoofdinhoud

Nieuw design – vertrouwde functionaliteiten

Ontdek nu ons nieuwe design, die we stap voor stap gaan implementeren. Gebruik je toch liever het oude design? Klik bovenaan het menu op terug.

Lees meer

Yamaha FJR 1300 motoren te koop: tweedehands en nieuw

Yamaha FJR 1300

Geschiedenis van de Yamaha FJR 1300

De FJR 1300-serie bestaat uit sportieve toermotoren. De Japanse ontwikkelaar heeft voor de ontwikkeling van deze serie samen met zijn team een reis door Europa gemaakt met verschillende motoren. Dit om een vakantie op de motor na te bootsen en de motoren te kunnen testen in zowel steden, snelwegen als berggebieden. Dit leidde tot een eisenlijst voor de ontwikkeling van de ‘meest ultieme vrijetijdsmotor’. In het jaar 2001 was de motorserie af en werd deze in Europa gepresenteerd, in 2002 volgden de Verenigde Staten. De serie combineert een krachtige motor (1298 cc viercilinder met 145 PK bij 8000 toeren per minuut) met veel comfort. Dit comfort bestaat bijvoorbeeld uit een goede zitting voor de bestuurder en bijrijder, elektrisch verstelbare ruit om de berijders te beschermen tegen weer en wind en mooie zijkoffers om voldoende bagage mee te kunnen nemen. De motor is relatief licht, omdat deze geproduceerd werd met licht aluminium. Dat de motoren van de Yamaha FJR 1300 serie zowel degelijk als comfortabel zijn, bewijst het feit dat de motoren zeven opeenvolgende jaren de Reader’s Choice van het tijdschrift Motorrad won.

Modellen van de Yamaha FJR 1300 serie

De eerste generatie Yamaha FJR 1300 zoals hierboven beschreven, werd geleverd in 2001. In 2003 werd een vernieuwd model op de markt gebracht, de FJR1300A, waarbij de A stond voor de standaard uitrusting met ABS. Door de toevoeging van het ABS-systeem werden de motoren zo’n veertien kilogram zwaarder. Verder werd de mogelijkheid om de vering af te stellen verbeterd, waardoor beter ingespeeld kon worden op de lading. Tenslotte werd een transponder ingebouwd om diefstal tegen te gaan en werd het uiterlijk gemoderniseerd door het gebruik van nieuwe kleuren en integrale richtingaanwijzers. In 2006 vond wederom een vernieuwing van de Yamaha FJR 1300 plaats, waarbij de motoren een geheel nieuw uiterlijk kregen. Doel hiervan was het comfort nog meer te vergroten (bijvoorbeeld door de toepassing van een groter windscherm) en de motoren er moderner te laten uitzien.

Gebruik van de Yamaha FJR 1300

De Yamaha FJR 1300 serie is uitermate geschikt voor het maken van lange toertochten, daarvoor is hij ook speciaal ontwikkeld. De ruime bagagekoffers, het comfort tijdens het rijden en de lichtgewicht en degelijke techniek zorgen ervoor dat de motoren in vele weersomstandigheden en ondergronden bijdragen aan een onbezorgde toertocht.