Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
brilliance-bs4-l-01.jpg

Brilliance

Brilliance

Vind het model dat bij je past

Brilliance

Brilliance is een van de eerste Chinese autofabrikanten die het probeerden op de Europese markt, al werd het merk maar in een paar Europese landen geleverd en stonden er maar twee modellen in de showroom. Dat waren sedans, met toch een vrij lage prijs voor hun formaat. Lees meer

brilliance-cross-m-02.jpg
brilliance-frv-m-03.jpg
brilliance-h530-m-04.jpg

Overzicht van de populairste Brilliance modellen

Vind nu uw droomauto. Tussen de 2,4 miljoen auto's, op de grootste online automarkt, Europawijd.

Bijzonderheden van het automerk Brilliance

  • Een van de eerste Chinese autofabrikanten in Europa
  • Kon dankzij joint-venture profiteren van kennis van BMW
  • Klein merk in Europa, maar grote fabrikant in China

Historie Brilliance

Brilliance werd opgericht in 1992, formeel onder de naam Brilliance China Automotive Holding. Zoals die naam al aangeeft was het nog niet meteen een autofabrikant, maar een bedrijf met aandelen in verschillende bestaande Chinese autofabrikanten. Autoproductie onder eigen naam begon pas kort na de eeuwwisseling. In 2002 kwam de Zhonghua Zunchi, een relatief compacte sedan die nog niet onder eigen merknaam werd verkocht. Daarnaast ging Brilliance in 2003 een joint-venture aan met BMW, voor de productie en distributie van BMW-modellen in China. In de jaren daarna werd ook het eigen modelaanbod van Brilliance verder uitgebreid. Het bestond vooral uit sedanmodellen, maar er waren ook een compact stadsautootje, een coupé en een compacte SUV. Zo groeide Brilliance uit tot een van de grote merken op de Chinese markt.

In 2012 werden nog meer joint-ventures gesloten, met de Chinese fabrikanten SWM en Jinbei. In 2017 kwam daar ook nog een joint-venture met Renault bij. In 2018 nam BMW een grote meerderheid en kreeg daarmee de meeste zeggenschap in de joint-venture met Brilliance. Ondanks dat Brilliance een grote fabrikant was geworden, kwam het toch in de financiële problemen. In 2020 ging de Brilliance Auto Group, zoals het bedrijf inmiddels formeel heette, failliet. De meeste van de joint-ventures met andere fabrikanten bleven wel bestaan.

Brilliance was ook een van de eerste Chinese autofabrikanten die voet aan wal probeerden te zetten in Europa. Dat deed het in 2007 met de sedans BS4 en BS6, zij het in een beperkt aantal landen. De auto’s hadden een lage prijs voor een auto van hun formaat. Brilliance kwam minder goed in het nieuws toen de ADAC een crashtest uitvoerde met de BS6. De auto scoorde maar één van de vijf sterren. Brilliance voerde verschillende verbeteringen door aan de auto. Dat verbeterde de veiligheid (iets), maar maakte de auto ook veel duurder. Prijstechnisch waren de Brilliance-modellen een stuk minder interessant geworden en in 2009 ging de Europese importeur failliet. Brilliance probeerde het nog even zelfstandig, maar moest in 2010 toch definitief opgeven. Rond 2020 heeft de joint-venture Brilliance-SWM wel de import van een compact SUV-model weer opgestart.

Modellen en varianten

Brilliance had op de Chinese thuismarkt een uitgebreid modelaanbod. Met de vele joint-ventures meegerekend is het aanbod zelfs nog breder. In Europa heeft het merk echter alleen de sedans BS4 en BS6 geleverd, in de periode van 2007 tot en met 2010. In sommige landen wordt sinds 2019 ook de G01 uit de joint-venture Brilliance-SWM geleverd via een professionele importeur. De G01 is een relatief compacte SUV, die op gebied van veiligheid en andere uitrustingen helemaal bij de tijd is. In Nederland zijn de modellen van Brilliance of een van de joint-ventures nooit geleverd.

Prijzen

Nieuwprijzen

Brilliance is in Nederland nooit officieel leverbaar geweest, maar wel in onder meer ons buurland Duitsland. Daar had de Brilliance BS4 een vanafprijs van zo’n 15.000 euro, een scherpe prijs voor een sedan van dat formaat. De grotere Brilliance BS6 was er vanaf zo’n 18.000 euro, ook een scherpe aanbieding. De Brilliance-SWM G01 is in Duitsland leverbaar vanaf zo’n 30.000 euro. Flink meer, maar de auto is dan ook in kwaliteit gestegen tot een niveau dat vergelijkbaar is met de gevestigde merken.

Prijzen van occasions

Omdat Brilliance nooit officieel in Nederland te koop is geweest en het merk in Europa sowieso niet erg succesvol was, is het aanbod Brilliance occasions ook erg bescheiden. In Nederland staat er maar zelden een te koop en dan gaat het dus altijd om import vanuit het buitenland. Wat zo’n Brilliance dan in Nederland kost, is bijna een kwestie van ‘wat de gek ervoor geeft’, maar een hoog bedrag zal het niet zijn.

In ons buurland Duitsland is nog wel een redelijk aantal Brilliances verkocht en daar heb je ook de grootste kans om een Brilliance occasion te vinden. Voor zo’n 1.500 euro heb je al een net exemplaar en veel meer dan 5.000 euro zal je voor een echt mooi exemplaar niet kwijt zijn. Die lage prijzen zijn vooral te verklaren doordat er heel weinig vraag is naar deze auto’s. Tussen de Brilliance BS4 en de grotere BS6 zit op de occasionmarkt geen noemenswaardig prijsverschil. De Brilliance-SWM G01 kost meer. Gezien de vrij recente introductie van dat model, zijn de meeste occasions nog maar jong gebruikte of zelfs bijna nieuwe exemplaren, met bijbehorende bijna-nieuwprijzen.

Alternatieven

Een Brilliance koop je vooral omdat het voordelig vervoer is. Een ander merk dat erom bekend staat veel voor weinig te bieden is Dacia. Over het algemeen biedt Dacia desondanks een betere kwaliteit dan de oorspronkelijke Brilliance-modellen. Ben je bereid nog wat meer uit te geven, kijk dan eens bij occasions van de Koreaanse merken Hyundai en Kia, die bekend staan om hun goede betrouwbaarheid en toch ook vrij bescheiden prijzen. Als het juist nog voordeliger moet, kijk dan eens bij occasions van Daewoo of de daarvan afgeleide Chevrolet-modellen. De moderne Brilliance-SWM G01 is qua prijs en kwaliteit vrij doorsnee, maar bevindt zich in het felbevochten compacte SUV-segment, dat ook volop keuze biedt uit meer bekende en vertrouwde merken.

FAQ

Wat is een Brilliance?
Brilliance was een Chinese autofabrikant, maar ook een grote holding van allerlei joint-ventures in de auto-industrie. Brilliance produceerde auto’s onder eigen naam, maar heeft ook joint-ventures voor de productie en distributie van andere merken. Grote Chinese fabrikanten, maar ook het Europese BMW en Renault horen hierbij. Als automerk is Brilliance sinds 2020 failliet en gestopt, maar de meeste joint-ventures bestaan nog.
Zijn Brilliance auto’s onveilig?
Ja en nee. De oorspronkelijke Brilliance-modellen die het merk vanaf 2007 in enkele Europese landen leverde, scoorden inderdaad erg slecht in veiligheidstests. Dat is mede de oorzaak van de snelle ondergang van het merk in Europa. De Brilliance-SWM G01 die in sommige Europese landen wordt geleverd, voldoet echter aan alle actuele veiligheidseisen voor nieuwe auto’s.
Waar komt Brilliance vandaan?
Brilliance is een Chinees bedrijf, dat vrijwel wereldwijd actief is.

Alle modellen, alle uitvoeringen

Modellen