Caterham - Occasion, Tweedehands auto, Auto kopen - AutoScout24

Vind uw droomvoertuig

Aanbod voor uw zoekopdracht

Aanbod voor uw zoekopdracht

Caterham: een snelle lichtgewicht

Caterham zal voor de gemiddelde autosportliefhebber geen onbekende naam zijn. Vooral in Engeland zijn de zogenaamde Caterham-races uitermate populair. Dat is niet voor niets: Caterhams zijn licht van gewicht en daardoor redelijk betaalbaar. Omdat alle coureurs in deze race in hetzelfde soort auto rijden, draait het echt om hun rijkunsten. De coureur die het beste rijdt, wint de race. Dit is heel anders in vergelijking met de Formule 1, waar winnen toch (gedeeltelijk) afhangt van de technische eigenschappen van de auto. Overigens reed dit automerk onder de naam Model CT1 van 2010 tot 2014 ook Formule 1-races. Onder anderen de Nederlander Robin Frijns heeft voor dit Britse automerk gereden.

De oorsprong van Caterham, met Lotus Seven als blauwdruk

De geschiedenis van dit Britse automerk gaat ver terug. Al in 1957 werd een eerste lichtgewicht sportwagen op de markt gebracht door het bedrijf Lotus. Deze wagen kreeg de naam Lotus Seven. Het idee achter de bouw van deze auto was dat het - om de auto sneller te maken - beter was om het gewicht te verminderen, in plaats van het vermogen van de motor te vergroten. Bij een vergroting van het vermogen is er namelijk ook altijd een zwaardere constructie voor de auto nodig om de motor te kunnen dragen. Bij de Lotus Seven werd dit principe omgedraaid en dat leverde een snelle en wendbare sportauto op.

In de jaren 70 van de vorige eeuw ging het echter slechter met de verkoop. Lotusdealer Caterham (in Engeland) besloot de rechten op te kopen. Deze dealer bracht de oorspronkelijke Lotus Seven op de markt onder de nieuwe naam. In de loop van de tijd is het basismodel Seven door verschillende ontwerpers als blauwdruk gebruikt voor nieuwe ontwerpen. Hierbij speelt nog altijd het gewicht een belangrijke rol. Denk aan het Nederlandse bedrijf Donkervoort, dat onder het motto 'No Compromise' met hun ontwerpen het pure autorijden (zonder elektronische hulpmiddelen) wil ondersteunen.

Veel variaties in tweedehands Caterhams

Hoewel het basisprincipe van dit Engelse automerk altijd hetzelfde is gebleven, zijn er in al die jaren heel wat verschillende modellen op de markt gekomen. Hiertussen zitten extreme racemonsters, zoals de Seven 620 R. Deze auto heeft maar liefst 315 pk en een 2.0 liter Ford Duratec met supercharger. Volgens het automerk kan de iets meer dan 500 kilo wegende auto accelereren van 0 naar 100 km/u in minder dan 2,8 seconden en heeft deze een topsnelheid van wel 250 kilometer per uur. Hierdoor is deze Seven 620 R te vergelijken met een Aventador of Veyron.

Als het iets minder extreem mag, heeft Caterham de Seven 620 S in de aanbieding. Een iets minder extreme sportwagen. Deze S-versie heeft net als de 620 R een 2.0 liter Ford Duratec met supercharger, maar heeft een reguliere versnellingsbak met 5 versnellingen. Daarnaast heeft de S iets meer comfort dan de R. Zo is deze auto voorzien van een volledige voorruit, verwarming en lederen bekleding. En waar de R 13 inch lichtmetalen velgen heeft, is de S uitgerust met 15 inch velgen. De Seven 620 R en 620 S zijn vrij recente modellen, maar ze geven goed weer waar het om draait bij deze auto-ontwerper: snelheid en lichtgewicht. Verwacht van deze auto's dan ook niet al te veel comfort, want comfort gaat bijna altijd ten koste van het gewicht.

Een tweedehands Caterham of carkit

In het verleden verkocht deze fabrikant veel modellen ook als carkit. De afgelopen jaren is de focus verlegd naar complete auto's. In Engeland kunnen nog steeds carkits gekocht worden. Ook in Nederland is dit wel mogelijk, maar in verband met de strenge wet- en regelgeving voor voertuigen wordt dit steeds lastiger. Bij de aanschaf van een tweedehands Caterham is het aan te raden rekening te houden met het feit dat een aangeboden auto een carkit kan zijn geweest en niet rijklaar van de lopende band bij het bedrijf zelf is gerold.

Deze Britse auto is al met al een wagen voor de echte liefhebber en verzamelaar. Die kan zijn hart ophalen bij alle verschillende modellen die er in de loop van de decennia op de markt zijn gekomen. Daardoor is er volop keuze in model, kleur en uitvoering, ook als het om een tweedehands auto gaat.