Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
seat-banner-l-01.jpg

Spaanse automerken

De geschiedenis van de automerken in Spanje is zeer overzichtelijk. Sinds het eerste Spaanse automerk uit 1902 zijn er in totaal slechts 6 verschillende fabrikanten van auto's en vrachtwagens.

Momenteel zijn nog 2 fabrikanten actief waarvan SEAT het bekendste merk is. Er zijn wel diverse autofabrieken in Spanje voor de productie van auto's van buitenlandse automerken. In 2014 waren dat meer dan 2,4 miljoen auto's in totaal.

Succesvol Spaans automerk SEAT

Van alle Spaanse auto's is SEAT het meest succesvol. De Sociedad Española de Automóviles de Turismo is afkomstig uit Barcelona waar het in 1950 is opgericht. De eerste, kleine modellen waren vooral bedoeld voor de binnenlandse markt. Vanaf 1983 is het merk in Nederland verkrijgbaar waarna het een goede reputatie opbouwde met sportieve en betrouwbare modellen. De SEAT Ibiza was het eerste zelfstandig geproduceerde model en is inmiddels toe aan de vierde generatie. Succesvol zijn ook de modellen Leon, Cordoba en Toledo. Sinds 1986 is SEAT officieel eigendom van de Volkswagen Auto Group. Qua tweedehands voertuigen, heb je waarschijnlijk de grootste keuze bij SEAT Ibiza occasions.

Oude Spaanse automerken Hispano-Suiza en de opvolger Pegaso

Hispono-Suiza, opgericht in 1902, was een Spaans-Zwitsers automerk. Tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog produceerde deze autofabrikant luxe auto's. De fabriek kreeg hiervoor exclusieve steun van de Spaanse koning Alfonso XIII. Na de oorlog werd de fabriek verkocht en ging door onder de naam Pegaso. Het bedrijf bouwde sportwagens, personenauto's en vrachtwagens. Onder andere door slechte bedrijfsresultaten is het merk in 1990 overgenomen door het Italiaanse Iveco. Vanaf 2000 is de naam Hispano-Suiza weer in gebruik voor de productie van 4 sportwagen prototypes.

Abadal: een Spaans automerk uit een ver verleden

Fransisco Adadal bouwde in 1912 zijn eerste twee auto's, voorzien van 4 en 6 cilinders. Met een maximaal vermogen van 45 pk slaagde de auto erin om 20.000 kilometer te rijden zonder een onderdeel te moeten vervangen. Een grote prestatie voor auto's uit die periode. Na de Eerste Wereldoorlog bouwde de fabriek nog 175 eigen modellen, maar legde zich voornamelijk toe op het tunen van andere automerken. Het merk Abadal verdween in 1930.

Santana: producent van terreinwagens

Vanaf 1956 is Santana vooral bekend als bouwer van terreinwagens. Naast de productie van de eigen modellen werd de fabriek sinds 1956 gebruikt om onder licentie modellen voor Land Rover te fabriceren onder de naam Santana PS10. Vanaf 1986 is de Santana 300 gebouwd, gebaseerd op de Suzuki Vitara terreinwagen. Ook Santana is overgenomen door het Italiaanse Iveco waarna de naam Santana vanaf 2011 niet meer in gebruik is.

Aspid: producent van de snelle Spaanse auto

Aspid is een jong Spaans automerk. Het bestaat sinds 2003 en heeft sindsdien twee modellen geproduceerd. De IFR Aspid heeft als model het uiterlijk van het Nederlandse merk Donkervoort, terwijl de Aspid GT-21 Iictus een lichte sportwagen is met een topsnelheid van boven de 300 km/h.