Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Europese occasionmarkt in rustiger vaarwater: prijsstijgingen komen tot rust en aanbod trekt aan

De prijzen op de occasionmarkt lijken in Europa te stabiliseren. In het eerste halfjaar van 2023 zijn de prijzen van occasions in Duitsland, Oostenrijk en België gedaald. In Frankrijk, Nederland en Italië waren minimale stijgingen zichtbaar. Tegelijkertijd trekt het aanbod in alle markten aan.

Europese occasionmarkt koelt af

Al eerder dit jaar lieten de prijzen op de Nederlandse occasionmarkt een stabilisatie zien. Ook afgelopen maand zette deze trend zich voort en nam de gemiddelde prijs tussen mei en juni minimaal af (-0,16%). Vergeleken met juni een jaar eerder is er wel een stijging zichtbaar van 5,4 procent.

Ook in andere Europese markten is de gemiddelde occasionprijs zichtbaar gedaald het afgelopen halfjaar. Zo is de grootste daling te zien in België (-4,4%). Echter, de duurste occasions zijn nog steeds te vinden in Frankrijk, met een gemiddelde prijs van €30.791 euro. Vorig jaar rond dezelfde periode lag de prijs een stuk lager (€26.842 euro).

Verschil Europese gemiddelde occasionprijzen juni 2023 t.o.v. januari 2023:

  • Frankrijk: €30.791 (+1,6%)
  • Duitsland: €28.485 (-1,04%)
  • Oostenrijk: €28.022 (-1,6%)
  • België: €24.452 (-4,4%)
  • Nederland: €24.603 (+0,3%)
  • Italië: €22.415 (+1,6%)

Totaal autoaanbod trekt aan in Europa

De stabilisatie van de occasionprijzen kan het resultaat zijn van het stijgende aanbod in Europa. Zo is het aantal auto’s sinds januari 2023 in Nederland met 8,7 procent gestegen, uitkomend op 212.924 auto’s in juni. Een soortgelijke stijging is ook te zien in Oostenrijk (+8,0%) en Duitsland (+8,8%). Het aanbod in België is het sterkst gegroeid (+12,2%). Italië is het enige land waar het aanbod gedaald is (-0,57%).

“Het afgelopen halfjaar is het aanbod van auto's in heel Europa aangetrokken en zijn de prijzen van occasions in de meeste markten stabiel gebleven of zelfs gedaald. We zien dat de occasionmarkt verandert na jaren van aanhoudende sterke prijsstijgingen. De combinatie van meer aanbod en een daling in de prijzen is gunstig voor consumenten en geeft ze ook meer beschikbare keuzes bij het zoeken naar een geschikte auto”, aldus Dorianne Richelle, Country Manager NL bij AutoScout24.

Alle artikelen

stabilisatie prijzen

Aanbod occasions trekt aan en leidt tot stabilisatie prijzen

Persoverzicht · Occasion Dashboard
december-occasioncijfers

Ook december bereikt recordprijs tweedehandsauto

Persoverzicht · Occasion Dashboard
occasionupdate-nov2022

Prijsstijging tweedehandsauto zet door

Persoverzicht · Occasion Dashboard
Ontdek meer