Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Gemiddelde prijs tweedehandsauto deze zomer stabiel

1 september 2023 – Veel mensen gaan in de zomermaanden op vakantie, waardoor er doorgaans minder vraag is naar auto's. Dit verminderde aantal potentiële kopers kan leiden tot een afname van de vraag en uiteindelijk tot lagere prijzen in de autobranche. Het is een trend die jaarlijks gezien wordt.

Nadat de prijzen van tweedehandsauto’s in juli vrijwel onveranderd bleven, was het ook in de tweede helft van de zomervakantie rustig op de tweedehandsautomarkt. De gemiddelde prijs van een occasion bleef in augustus vrijwel gelijk aan de prijs van een maand eerder: €24.493 euro.

De laatste ontwikkelingen rondom de gemiddelde prijs van occasions duiden op een stabiliserende markt, waarbij de prijzen niet langer stijgen en het aanbod aantrekt. De prijzen liggen nog wel hoger dan vorig jaar augustus (+9,6%), toen een occasion gemiddeld €22.350 euro kostte. Tegelijkertijd is het aanbod op de occasionmarkt weer gestegen ten opzichte van juli. In augustus werden er 2.649 meer tweedehandsauto’s aangeboden op het platform dan een maand eerder, met een totaal van 216.907 auto’s (+1,3%). Vergeleken met augustus een jaar eerder gaat het om een stijging van 14,2 procent.

De meest populaire occasions in augustus*

  1. Volkswagen Golf
  2. Volkswagen Polo
  3. Audi A3
  4. Opel Corsa
  5. Renault Clio
  6. Opel Astra
  7. Ford Focus
  8. Ford Fiesta
  9. Toyota Aygo
  10. SEAT Ibiza

“Het lijkt erop dat de prijzen in verschillende sectoren, zoals de tweedehands autobranche, aan het stabiliseren zijn. Waar we al vanaf 2021 een stijgende lijn in de gemiddelde prijs van een occasion zagen, lijkt deze trend sinds dit jaar af te vlakken. We zijn benieuwd hoe het aanbod en de prijs zich gaat ontwikkelen nu de meeste mensen van de zomervakantie terugkomen en zijn hoopvol voor een betere balans voor zowel koper als verkoper”, aldus Dorianne Richelle, Country Manager bij AutoScout24.

*Meest populaire occasions op AutoScout24 in augustus 2023 gemeten op basis van meest verstuurde leads.

Momenteel staan er meer dan 217.000 auto’s te koop en dat maakt dat AutoScout24 het grootste aanbod van Nederland heeft.

Alle artikelen

stabilisatie prijzen

Aanbod occasions trekt aan en leidt tot stabilisatie prijzen

Persoverzicht · Occasion Dashboard
december-occasioncijfers

Ook december bereikt recordprijs tweedehandsauto

Persoverzicht · Occasion Dashboard
occasionupdate-nov2022

Prijsstijging tweedehandsauto zet door

Persoverzicht · Occasion Dashboard
Ontdek meer