Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Gemiddelde prijs tweedehandsauto stijgt onverminderd mee met huizenprijzen en inflatiecijfers

Amsterdam, 14 juli 2022 – We zijn een halfjaar diep in 2022, en er kan geconcludeerd worden dat alles wederom duurder is geworden: een trend die zich ook laat zien op de tweedehandsautomarkt.

In een halfjaar tijd is de gemiddelde prijs van een occasion met €1.650 euro gestegen (+7,5%), zo blijkt uit de meest recente cijfers van AutoScout24, het Europese online autoplatform voor nieuwe en tweedehandsauto’s. In dezelfde periode een jaar eerder was een groei van €588 euro (+3,0%) zichtbaar. Afgelopen maand stond de gemiddelde prijs voor een occasion dan ook op een recordprijs van €23.808 euro genoteerd. In vergelijking met een maand eerder gaat het om een stijging van €471 euro (+2,0%) en ten opzichte van juni 2021 om een verschil van €3.938 euro (+19,8%). Reden voor de prijsstijging is dat de vraag naar occasions nog steeds groter is dan het aanbod. Bovendien bleef de verkoop van nieuwe auto’s ook in het eerste halfjaar achter.

AutoScout24 Occasion Dashboard Juni2022

Een gebrek aan aanbod op de nieuwe- en tweedehandsmarkt blijft aanhouden

Mede door het chiptekort, lange wachttijden en leveringsproblemen blijft de verkoop van nieuwe auto’s achter en zet de vraag naar een occasion onverminderd door. Een gevolg hiervan is dat het aanbod in occasions steeds meer slinkt. Het afgelopen halfjaar zijn er 633.798 occasions verkocht, 10,7% minder vergeleken met dezelfde periode in 2021 (bron: Aumacon). AutoScout24 heeft bovendien van gelieerde autobedrijven vernomen dat het steeds moeilijker is om auto’s in te kopen door schaarste, waardoor de inkoopprijzen ook zijn gestegen. Al deze factoren bij elkaar opgeteld maken dat de gemiddelde prijs van een tweedehandsauto in zes maanden tijd rap is doorgestegen tot een recordprijs van €23.808 euro.

Welke auto is het meest in trek?

Naast de gemiddelde occasionprijs geeft de data van AutoScout24 ook inzage in het zoekgedrag van de consument. Het afgelopen halfjaar werd op het platform het meest gezocht naar respectievelijk de Volkswagen Golf, Volkswagen Polo en Audi A3. De top 5 wordt aangevuld met de Audi A4 op de vierde plek en de Opel Corsa op plek 5. Het top 5-lijstje meest gezochte elektrische auto’s is iets diverser qua merken. De Tesla Model S en de Audi e-Tron staan bovenaan en worden gevolgd door de Tesla Model 3, Renault ZOE en de Porsche Taycan.

Meest gezochte auto's in januari t/m juni 2022 op AutoScout24

Algemeen Elektrisch
1. VW Golf 1. Tesla Model S
2. VW Polo 2. Audi e-Tron
3. Audi A3 3. Tesla Model 3
4. Audi A4 4. Renault ZOE
5. Opel Corsa 5. Porsche Taycan
6. Ford Focus 6. BMW i3
7. Audi A6 7. Tesla Model X
8. Ford Fiesta 8. Nissan LEAF
9. BMW 3-serie 9. Polestar 2
10. SEAT Ibiza 10. Hyundai Kona

Tweedehandsauto’s blijven onverminderd populair, zo blijkt weer uit cijfers van onze platformen AutoScout24 en AutoTrader. Tegelijkertijd blijft het aanbod schaars, waardoor we de prijzen van tweedehandsauto’s zien doorstijgen. Het afgelopen halfjaar is de gemiddelde prijs voor een occasion zelfs met 7,5% gestegen, waardoor we overeenkomsten met de huizenmarkt en inflatiecijfers in het algemeen zien. In Nederland komt de gemiddelde prijs in juni uit op €23.808 – opnieuw een record,” aldus Country Manager Dorianne Richelle.

Momenteel staan er meer dan 201.480 auto’s te koop en dat maakt dat AutoScout24 het grootste aanbod van Nederland heeft.

Alle artikelen

Prijs voor occasion stijgt elfde maand op rij

Persoverzicht · Occasion Dashboard

Occasion bereikt nieuwe recordprijs van 21.376 euro

Persoverzicht · Occasion Dashboard

Occasion gaat richting recordprijs van 21.000 euro

Persoverzicht · Occasion Dashboard
Ontdek meer