Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Nederland verdeeld over eerstvolgende auto

Amsterdam, 7 juli 2022 – Als het aan de man ligt, komt er een hybride auto op de oprit te staan. Heeft de vrouw het voor het zeggen, dan komt er voorlopig geen (nieuwe) auto en anders ‘gewoon’ een benzineauto.

Voor hybrideauto’s ging het naar ratio van het totaal aantal bekeken auto’s om een stijging van 4,78% naar 5,68% en bij elektrische auto’s om een stijging van 1,77% naar 3,05%. Bij benzine- en dieselauto’s was er daarentegen een afname in het zoekgedrag zichtbaar, respectievelijk een daling van 72,46% naar 72,11% en een daling van 19,26% naar 17,36%.

Bus of trein geen alternatief voor automobilist

Overigens geeft 34,5% van de respondenten wel aan dat het kopen van een elektrische auto aantrekkelijker wordt nu de benzineprijzen door het dak gaan. Voor 32,5% van de mensen waren de gestegen prijzen aan de pomp bovendien reden om meer thuis te blijven de afgelopen maanden. Fietsen als alternatief kwam nog wel in het woordenboek voor van de autobezitter (38,7%). Het openbaar vervoer liet de autobezitter liever voor wat het was, slechts 12% stapte over op trein of bus.

Top-3 gezochte auto’s per categorie in juni (benzine, diesel, hybride en elektrisch):

Benzine Diesel Hybride Elektrisch
Volkswagen Golf Mercedes-Benz Vito Volkswagen Golf GTE Audi e-Tron
Volkswagen Polo Mercedes-Benz Sprinter BMW X5 Tesla Model S
Audi A3 Volkswagen Polo Toyota Auris Renault ZOE

Met de auto op vakantie

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat meer mensen dit jaar met de auto op vakantie willen gaan (56,5%) dan er vorige zomer een autovakantie gedaan hebben (51,2%). Meer dan de helft van de vakantiegangers laat zich daarin dan ook niet tegenhouden door de gestegen benzineprijzen (56,1%).

*Onderzoek uitgevoerd door Multiscope in juni 2022 onder 1.607 respondenten in Nederland.

Alle artikelen

Opiniestuk EV

Nederland klimaatneutraal in 2050? Dan moeten we nú in de derde versnelling

Persoverzicht · Onderzoeken
NL-persbericht-EV

Tweedehands in trek: ruim 1 op de 10 Nederlanders overweegt elektrische occasion te kopen

Persoverzicht · Onderzoeken
NL PR autovakantie

Het dak gaat eraf deze zomer: autovakanties winnen aan populariteit

Persoverzicht · Onderzoeken
Ontdek meer