Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Nederland verdeeld over eerstvolgende auto

Amsterdam, 7 juli 2022 – Als het aan de man ligt, komt er een hybride auto op de oprit te staan. Heeft de vrouw het voor het zeggen, dan komt er voorlopig geen (nieuwe) auto en anders ‘gewoon’ een benzineauto.

Dat blijkt uit onderzoek van AutoScout24, het Europese online autoplatform voor nieuwe en tweedehandsauto’s*, onder 1.000 Nederlanders. Over het algemeen is de benzineauto nog net het populairst (25,3%), boven de hybride auto (21,8%) en de elektrische auto (18,2%). Uit cijfers van het online autoplatform blijkt dat er in het eerste halfjaar van 2022 ook meer is gezocht op zowel hybride als elektrische auto’s ten opzichte van het eerste halfjaar in 2021.

Voor hybrideauto’s ging het naar ratio van het totaal aantal bekeken auto’s om een stijging van 4,78% naar 5,68% en bij elektrische auto’s om een stijging van 1,77% naar 3,05%. Bij benzine- en dieselauto’s was er daarentegen een afname in het zoekgedrag zichtbaar, respectievelijk een daling van 72,46% naar 72,11% en een daling van 19,26% naar 17,36%.

Bus of trein geen alternatief voor automobilist

Overigens geeft 34,5% van de respondenten wel aan dat het kopen van een elektrische auto aantrekkelijker wordt nu de benzineprijzen door het dak gaan. Voor 32,5% van de mensen waren de gestegen prijzen aan de pomp bovendien reden om meer thuis te blijven de afgelopen maanden. Fietsen als alternatief kwam nog wel in het woordenboek voor van de autobezitter (38,7%). Het openbaar vervoer liet de autobezitter liever voor wat het was, slechts 12% stapte over op trein of bus.

Top-3 gezochte auto’s per brandstof in juni op AutoScout24:

Benzine Elektrisch Hybride Diesel
VW Golf Audi e-Tron VW Golf GTE Mercedes-Benz Vito
VW Polo Tesla Model S BMW X5 Mercedes-Benz Sprinter
Audi A3 Renault ZOE Toyota Auris VW Polo

Met de auto op vakantie

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat meer mensen dit jaar met de auto op vakantie willen gaan (56,5%) dan er vorige zomer een autovakantie gedaan hebben (51,2%). Meer dan de helft van de vakantiegangers laat zich daarin dan ook niet tegenhouden door de gestegen benzineprijzen (56,1%).

*Onderzoek uitgevoerd door Multiscope in juni 2022 onder 1.607 respondenten in Nederland.

Momenteel staan er meer dan 195.000 auto’s te koop en dat maakt dat AutoScout24 het grootste aanbod van Nederland heeft.

Alle artikelen

Interesse om auto te kopen blijft stijgen: online aankoop steeds populairder

Persoverzicht · Onderzoeken

Tweedehandsauto’s gaan harder dan ooit

Persoverzicht · Onderzoeken

Nederlander opvallend positief over kilometerheffing

Persoverzicht · Onderzoeken
Ontdek meer