Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Onderhandelen maar: slechts helft kopers dingt af op eerste auto

Bij aanschaf van een auto kan worden onderhandeld, maar niet iedereen maakt hier gebruik van. 90% van de Nederlanders koopt de eerste auto tweedehands. Niet eens de helft (43%) onderhandelt bij de aanschaf van de eerste auto. Wij delen daarom vijf tips waardoor jij een goede deal scoort!

Oude liefde roest niet

Je eerste auto, veel Nederlanders (44%) hebben er - zelfs jaren later nog - een speciale band mee. De meesten van hen kochten, leaseden of kregen hun eerste auto op 18-jarige leeftijd. Bijna 3 op de 4 kopers (72%) betaalde hun eerste auto uit eigen zak, tegenover een kleinere groep die zijn eerste auto kreeg (11%), deels zelf heeft betaald (14%) of leasede (3%).

Voor een prikkie op de eerste rij

Tijdens de aankoop van die eerste auto wordt vooral gelet op het prijskaartje (80%). Opmerkelijk, aangezien maar 43 procent onderhandelt over de prijs. De kilometerstand (37%), de leeftijd van de auto (37%), het merk (35%) en het model van de auto (32%) zijn naast de prijs de belangrijkste aandachtspunten bij de aanschaf van de eerste auto. De kleur van de auto doet er minder toe (17%).

Tips om de perfecte eerste auto te scoren

Een auto kopen is best spannend. Zeker als je het nog nooit eerder hebt gedaan. Daarom geeft AutoScout24 je enkele tips om je op weg te helpen:

  • Stel voor jezelf een realistisch budget op. Binnen dat budget kun je dan bekijken wat de opties zijn: waar ga je de auto voor gebruiken? Wil je een nieuwe auto of liever tweedehands?
  • Een goede voorbereiding is het halve werk. Doe van tevoren onderzoek naar wat je kunt verwachten voor jouw wensen en budget, bijvoorbeeld via online autoplatforms zoals AutoScout24.
  • Ben je zelf niet zo op de hoogte van alle technische details? Overweeg dan om een expert, zoals je vader, tante of broer, mee te nemen om de auto te inspecteren voordat je tot de aankoop overgaat.
  • Pak een proefrit mee! Het geeft je de mogelijkheid om de auto zelf te ervaren en te beoordelen of deze aan jouw verwachtingen en comfort voldoet.
  • Niet het leukste onderdeel van de aankoop, maar wel een belangrijke: het papierwerk. Koop je een tweedehands auto, controleer dan het onderhoudsboekje, de APK-keuring, de kilometerstand en of de auto een schadeverleden heeft. Laat ook alle afspraken rondom de koop schriftelijk vastleggen in een koopcontract.

Je mag dus best kritisch zijn als koper. Doe genoeg onderzoek, overweeg een aanbod goed en bekijk je opties. Wie weet rijd jij binnenkort weg in je mooie (nieuwe) auto!

*Bron: Onderzoek uitgevoerd in opdracht van AutoScout24 door Multiscope in maart 2023 onder 1.169 Nederlanders.

Alle artikelen

NL PR eerstvolgendeauto

Nederland verdeeld over eerstvolgende auto

Persoverzicht · Onderzoeken
NL PR autovakantie

Het dak gaat eraf deze zomer: autovakanties winnen aan populariteit

Persoverzicht · Onderzoeken
NL Car Laughing

Interesse om auto te kopen blijft stijgen: online aankoop steeds populairder

Persoverzicht · Onderzoeken
Ontdek meer