Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Bericht

Na het inloggen kun je AutoScout24 nog beter gebruiken.

  • Synchroniseer favorieten
  • Zoekopdrachten opslaan
  • Adverteren
Kooptips
Kooptips

Proefrit

Na de gesprekken met de verkoper waarin u meer informatie hebt gekregen, wordt het nu serieus. Zorg er daarom voor dat u goed bent voorbereid op de bezichtiging ter plaatse. Denk hierbij aan de tijd en locatie, een technische en praktische controle en de prijsonderhandeling.

Checklist voor de proefrit

Tijd en locatie

U kunt het beste een tijd kiezen waarbij u bij daglicht alles goed kunt zien en bekijken. Het is zinvol om zowel in de stad alsook over provinciale wegen te rijden, omdat u hier harder kunt rijden dan binnen de bebouwde kom. Kies daarom voor een tijd waarin er weinig files mogelijk zijn en bedenk vooraf al een afwisselende route. Als u wilt, kunt u tijdens de proefrit een controle, of aankoopkeuring, laten uitvoeren in een garage. Doe dit echter altijd in overleg met de verkoper.

Autopapieren

Neem uw rijbewijs en uw paspoort/identiteitskaart mee. Vraag al voor de proefrit naar de papieren van de auto. Belangrijk: Heeft de auto nog APK en is hij verzekerd? Een koopcontract is in Nederland niet verplicht, maar kan u wel meer zekerheid geven. Op AutoScout24 vindt u een gratis concept contract.

Proefrit

Wanneer u een proefrit gaat maken dient de motor koud te zijn, zodat u het startgedrag kunt beoordelen. Controleer de remmen, koppeling en de verlichting. Controleer het oliepeil en let erop of de auto snel en zonder problemen start. Draait de auto goed stationair en stil zonder opvallende klepper- of piepgeluiden? Werkt de koppeling goed en zonder geluiden, reageert het rempedaal snel en zonder dat u meerdere keren hoeft te trappen? Als u in uw vrienden- of kennissenkring een "auto-expert" kent, vraag hem/haar dan om u te begeleiden en de auto te beoordelen. In onze checklist vindt u nog meer belangrijke tips voor de autocontrole. U kunt de verkoper gerust vragen om mee te rijden. U kunt hem dan tijdens de rit meteen vragen stellen over eventuele opvallende zaken.

Staat van de auto en kilometerstand

Ondanks dat het in Nederland strafbaar is vervalsen sommige verkopers de kilometerstand door de teller terug te draaien en de auto "jonger" te maken. Let daarom op zaken die de kilometerstand aannemelijk maken: garagerekeningen met kilometerstand, doorgezeten stoelen en afgesleten schakelpoken en voetpedalen. Voor de meeste zekerheid is er in Nederland de Nationale Autopas, NAP. Als er een NAP certificaat bij de auto zit kunt u ervan uitgaan dat de kilometerstand logisch verklaarbaar is. Wanneer de auto jarenlang regelmatig werd gebruikt en gedurende de afgelopen één tot twee jaar ineens niet meer, dient u naar de reden hiervoor te vragen. Let op de reactie van de verkoper en of zijn verklaring geloofwaardig is. De meestvoorkomende redenen voor het verkopen van een auto is een verandering in woon-werksituatie of een verandering in gezinssamenstelling.

Garantie en aansprakelijkheid

Als u een auto van een particulier koopt, kan deze elke garantie of aansprakelijkheid uitsluiten. Dat wil zeggen: de particuliere verkoper is niet aansprakelijk voor gebreken of defecten die na de koop optreden. Dit is echter niet van toepassing als de particuliere verkoper bewust en met boze opzet gebreken en defecten heeft verzwegen. Als u een auto bij een dealer koopt, is deze in bepaalde mate aansprakelijk voor eventuele gebreken. Zelfs als hij dit in de koopovereenkomst uitsluit, is hij wettelijk aansprakelijk. Voor details en bijzonderheden kunt u het beste advies inwinnen bij bijvoorbeeld de ANWB of informatie hieromtrent op internet zoeken.

Tip: Als u een deskundig oordeel wilt over de staat van de auto, kunt u deze tijdens de proefrit in een garage kort laten controleren. Bespreek dit vooraf altijd eerst met de verkoper en vraag om zijn toestemming.

Alle artikelen

Autocheck

Auto kopen · Aankooptransactie

Het belang van de aankoopkeuring

Auto kopen · Aankooptransactie

Het perfecte verkoopgesprek

Auto kopen · Aankooptransactie
Ontdek meer