Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Motorblok reinigen

De automotor schoonmaken is een tijdrovende klus. Het motorblok reinigen gebeurt ook voor de verkoop van een auto, omdat een schone motor meer vertrouwen geeft dan een vervuild exemplaar.

De automotor schoonmaken

Dankzij de vele producten en hulpmiddelen is het heel goed mogelijk dit zelf uit te voeren. Iedere auto heeft een andere motor, maar ze delen allemaal het gegeven dat er altijd elektronica aanwezig is. Elektronica en water gaan niet samen, dus plak altijd de elektronica goed af alvorens de motorruimte te reinigen. Spuit vervolgens het losse vuil weg met water door middel van een tuinslang of hogedrukreiniger. Belangrijk is dat de straal in beweging blijft. Gebruik een speciaal ontwikkelde 'engine cleaner' om de motor te ontvetten en te reinigen en zorg ervoor dat alle hoekjes worden bereikt. Gebruik een kleine borstel voor de hardnekkige en moeilijk te bereiken plaatsen en laat het geheel 10 tot 15 minuten inwerken. Spoel alles af met water. Herhaal dit op de plaatsen waar er nog steeds vuil aanwezig is. Laat de motor drogen en conserveer het oppervlak door gebruik te maken van motorspray.

Het motorblok inwendig reinigen

Het is ook mogelijk om de motor te reinigen van binnen. Dit is niet belangrijk voor het aanzicht, maar wel voor de werking van de motor als krachtbron. Het idee achter de motor inwendig reinigen, is dat de binnenkant van de motor door het dagelijks gebruik langzaam vervuilt en daardoor minder optimaal zal functioneren. Door het vuil te verwijderen, zal de motor weer in opperste conditie verkeren. Er zijn tal van producten in de handel verkrijgbaar, zoals motor flush. Dit product dient om de motor te reinigen en te smeren en om de ingedikte olie en sludge te verwijderen uit de motorcarter. Het is echter wel aan te raden om de reiniging door een professional te laten uitvoeren. Het is namelijk niet de bedoeling dat de losse vuile delen zich op een andere ongewenste plaats in de motor gaan ophopen.

Waar kun je het beste je motorblok reinigen?

De motorruimte schoonmaken gebeurt bij voorkeur niet thuis. De gebruikte chemicaliën en loskomende oliën zijn schadelijk voor het milieu en mogen niet in de bodem weglekken. Een autowerkplaats of een wasplaats bij een garage is hiervoor de beste plaats, omdat ze zijn ingericht op het opvangen en laten afvoeren van schadelijke stoffen.

Alle artikelen

Piepende ruitenwissers

Advies · Auto onderhoud

Cabriodak reinigen

Advies · Auto onderhoud

Binnenkant autoruit schoonmaken

Advies · Auto onderhoud
Ontdek meer