Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Onderhoud autobanden

De eerste auto is aangeschaft en alles loopt op rolletjes. Het is belangrijk om het onderhoud van autobanden goed bij te blijven houden.

Een goede manier om de banden soepel en nieuw te houden, is om ze regelmatig schoon te maken.

Verwaarlozing is niet alleen nadelig voor de wegligging en het brandstofverbruik, het is natuurlijk ook erg gevaarlijk. Een goede manier om de banden soepel en nieuw te houden, is om ze regelmatig schoon te maken. Dat kan met een gewoon reinigingsmiddel of met een speciale bandenspray. Die zorgt ervoor dat het rubber van de banden goed blijft en biedt tevens een goede uv-bescherming ter preventie van uitdroging. Daarnaast behouden de banden er een mooie glans door.

Ook de kwaliteit van de metalen velgen mag niet onderschat worden. Reinig deze regelmatig met een zachte schoonmaakdoek met speciale velgreiniger voor een optimaal resultaat. De werking is eenvoudig: even inspuiten, alle hoekjes en gaatjes langsgaan en afnemen met een vochtige doek. Deze behandeling voorkomt dat vuil de tijd krijgt om te hechten.

Het profiel van de autobanden heeft invloed op diverse factoren. Denk hierbij aan de remweg, kans op een klapband en het brandstofverbruik. De wettelijke profieldiepte van een normale (zomer)band is 1,6 millimeter. Adviseurs raden aan om bij 2 millimeter of minder de banden te vervangen. De profieldiepte kan zelf met een speciale bandenmeter gecheckt worden. Belangrijk is om hierbij zowel de binnenkant, het midden en de buitenkant te meten. De band kan zomaar scheef afgesleten zijn en dan volgt er na één meting een onjuiste analyse.

Een andere vorm van onderhoud aan de autobanden is het op spanning houden van de banden. Een juiste spanning zorgt ervoor dat de auto een goede wegligging heeft. Daarnaast wordt het risico op een klapband verlaagd. Vanzelfsprekend wordt de veiligheid hierdoor verhoogd. De spanning verschilt per band en per automerk. Doe de controle en het oppompen van de banden zo snel mogelijk na het wegrijden als ze nog niet opgewarmd zijn. Wat ook niet over het hoofd mag worden gezien, is het oppompen van het reservewiel. Met deze eenvoudige tips wordt de levensduur van de banden verlengd en de veiligheid verhoogd.

Alle artikelen

Piepende ruitenwissers

Advies · Auto onderhoud

Cabriodak reinigen

Advies · Auto onderhoud

Motorblok reinigen

Advies · Auto onderhoud
Ontdek meer