Contact opnemen met de aanbieder

Een eerste indruk is veelal doorslaggevend – en sympathie is altijd een goede basis bij het kopen van een auto. Denk daarom na over de manier waarop u met een aanbieder contact opneemt en de bereid u voor op het eerste gesprek. Hier wordt namelijk vaak de basis gelegd voor goede onderhandelingen.

Als u uw droomauto hebt gevonden, dient u zo snel mogelijk contact op te nemen met de verkoper. Het is aan u of u dit bij voorkeur telefonisch of via e-mail doet. In elk geval is het handig om vooraf te bepalen wat u precies wilt weten en voor wanneer u een afspraak wilt maken. U kunt gerust nog een keer naar de algemene staat van de auto informeren en naar niet-vermelde gebreken, ongevalschade, het aantal vorige eigenaren, aanvullende foto's, uitvoeringskenmerken en andere zaken die voor u van belang zijn. Hoe beter u geïnformeerd bent, des te beter kunt u beoordelen of de auto aan uw verwachtingen voldoet en of een bezichtiging met proefrit de moeite waard zijn. Wees altijd vriendelijk, nieuwsgierig, geïnteresseerd en duidelijk. En let erop hoe de verkoper reageert: is hij open, geduldig, vriendelijk en bereid informatie te verstrekken? Begrijpt hij uw wensen en geeft hij duidelijk antwoord op uw vragen? Of is hij kort van stof, geïrriteerd, verstrekt hij onduidelijke en onvolledige informatie? Wees dan op uw hoede. Als algemene regel geldt: begin in het eerste gesprek niet meteen met prijsonderhandelingen aangezien ook de verkoper een beeld van u probeert te krijgen. Geen enkele verkoper zal het als positief ervaren als u meteen de prijs van zijn aanbod probeert te drukken!

Tip:

  • Denk vooraf na over wat u allemaal van de verkoper wilt weten. Stel uitgebreide vragen.
  • Probeer de belangrijkste vragen telefonisch of via mail te stellen, voordat u een afspraak maakt.
  • Beoordeel in alle rust het gedrag van de verkoper en let op opvallende zaken. Bij een particulier kunt u altijd vragen waarom de auto te koop staat, dit geeft vaak al veel inzicht.

Alle artikelen

Zoeken naar een auto

Advies · Auto kopen - Overzicht van alle artikelen

Proefrit

Advies · Auto kopen - Overzicht van alle artikelen

Het perfecte verkoopgesprek

Advies · Auto kopen - Overzicht van alle artikelen
Ontdek meer