Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Kooptips
Kooptips

Door afschrijving wordt je auto minder waard

Iedere auto wordt na verloop van tijd minder waard, behalve dan misschien de hele zeldzame oldtimers of bijzondere modellen. Hoe de afschrijving van je auto werkt en wat het is, lees je hier.

Wat is afschrijving?

Nieuwe auto’s blijven helaas niet nieuw. Al snel nadat de auto in gebruik wordt genomen, begint de waardedaling door slijtage en toename van de leeftijd. Afschrijving is dus een ander woord voor deze waardedaling van je auto. Rijd je als particulier, dan zul je eerst niets merken van deze daling van de waarde. Maar er komt een moment dat je je auto weer wilt inruilen of verkopen. Op dat moment krijg je er een veel lagere prijs voor terug dan je oorspronkelijk zelf betaald hebt. Het verschil tussen de nieuwwaarde en de inruil- of verkoopwaarde is dan het bedrag wat je op je auto hebt afgeschreven.

Hoe is de afschrijving van je auto opgebouwd?

Een auto kan op verschillende manieren minder waard worden. De afschrijving is opgebouwd uit 2 delen, namelijk:

  • vaste afschrijving
  • variabele afschrijving

De afschrijving die ontstaat omdat de auto ouder wordt, noem je ook wel de vaste afschrijving. Hoeveel kilometers je met de auto rijdt, maakt hierbij niet uit. Naast de vaste afschrijving is er ook de variabele afschrijving. Die is juist wel afhankelijk van het aantal kilometers wat je met je auto rijdt. Hoe meer kilometers een auto heeft gereden, hoe groter het bedrag dat afgeschreven wordt. Als laatste bepaalt de staat van de auto hoeveel deze waard is. Zo kan een goed onderhouden auto met 150.000 km op de teller meer waard zijn dan dezelfde auto met lichte schade.

Afschrijving op bedrijfswagens

Heb je een leaseauto, dan zit de afschrijving verwerkt in het maandelijkse leasebedrag. Heb je een bedrijfsauto die ook op de bedrijfsbalans staat, dan schrijf je ieder jaar een percentage af op de auto. Deze kosten mogen als autokosten van de winst afgetrokken worden. Gemiddeld wordt er meestal tussen de 20 en 25% per jaar afgeschreven op een bedrijfsauto.

Verschil in afschrijving tussen occasions en nieuwe auto’s

De afschrijving op nieuwe auto’s verschilt behoorlijk van de afschrijving op gebruikte auto’s. We hebben de belangrijkste verschillen naast elkaar gezet in tabel 1.

Tabel 1: Verschil in afschrijving tussen een nieuwe auto en een occasion

Nieuwe auto Occasion
Hoogste afschrijving in eerste 3 jaar Lagere afschrijving
Na 5 jaar een restwaarde van circa 50% Afhankelijk van de leeftijd kan de restwaarde nihil worden
Afschrijving afhankelijk van populariteit model Afschrijving minder afhankelijk van model

Als je slim met de afschrijving om wilt gaan, dan is het voordelig om een auto van ongeveer 2,5 jaar aan te schaffen en er dan 2,5 jaar mee te rijden. Zo heb je niet de grote afschrijving in de beginjaren van de auto en verkoop je de auto voordat de kans op mankementen groter wordt. De consumentenbond heeft onderzocht dat een automobilist die een tweedehands auto koopt van 3 - 6 jaar oud, gemiddeld 20% goedkoper uit is als hij de auto na 3 jaar verkoopt, dan wanneer hij een nieuwe auto had gekocht.

Populaire auto’s dalen soms snel in waarde

De afschrijving van een automodel kan soms beïnvloed worden door overheidsregels en de verhouding tussen vraag en aanbod in de markt. Zo was een paar jaar geleden de vraag naar plug-in hybride auto’s erg groot, omdat het fiscaal gunstig was om ze aan te schaffen. Inmiddels zijn die fiscale regels gewijzigd en minder gunstig geworden. Op de tweedehandsmarkt is er nu minder vraag naar deze auto’s, waardoor de prijs gezakt is en de restwaardes heel laag zijn geworden. Als autokoper kun je hiervan profiteren en zo voor relatief weinig geld een goede auto kopen.

Het kan ook andersom. Zo zijn compacte SUV’s behoorlijk populair en er is veel vraag naar. De vraag naar dit type auto’s is hoger dan het tweedehands aanbod. Dit drijft de prijzen voor occasions behoorlijk op. De restwaardes van deze auto’s zijn op dit moment dan ook behoorlijk goed. Zo zie je maar dat afschrijving ook gevoelig is voor trends in de automarkt.

FAQ

Dat is voor elke auto weer anders. De ene auto is nou eenmaal waardevaster dan de andere auto en ook de kilometerstand speelt hierin een belangrijke rol. Een goede formule kan zijn: Afschrijving per jaar = (aanschafkosten - restwaarde) : vermoedelijke gebruiksduur

Als je de jaarlijkse afschrijving van je auto weet, kun je uitrekenen hoeveel je auto vandaag de dag nog waard is (restwaarde). De formule die je hiervoor gebruikt is: Aankoopprijs - (het aantal jaren x de afschrijving).

Je kunt dit bepalen door de afschrijving per jaar te delen door het aantal gereden kilometers per jaar.

Lees ook