Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Bandenlabel deel 2

Sinds 1 mei 2021 wordt er binnen de Europese Unie een nieuw bandenlabel toegepast voor personenauto's. Op dit label vind je informatie over het geluidsniveau, de brandstofefficiëntie en de grip op natte wegen van gloednieuwe banden. In dit artikel vertellen we je hoe het precies werkt.

Europees bandenlabel

Het nieuwe bandenlabel dat sinds 1 mei 2021 in de Europese Unie van kracht is, is ontworpen om consumenten te voorzien van belangrijke informatie over de prestaties van banden. Het label is bedoeld om transparanter te zijn en te helpen weloverwogen keuzes te maken bij de aankoop van nieuwe banden.

Het nieuwe label vervangt het label dat sinds november 2012 verplicht was voor banden in Europa. Vanaf 1 mei 2021 is er een nieuw label, dat nu ook geldt voor busjes en grote vrachtwagens. Het Europese bandenlabel is gemaakt zodat automobilisten kiezen voor banden die veiliger zijn, minder benzine gebruiken en stiller zijn.

Waar kom je het label tegen?

Het bandenlabel kom je op een paar plekken tegen:

Bij de bandenverkoper: als je nieuwe banden koopt, moeten ze vergezeld gaan van het bandenlabel, zodat je de prestaties kunt beoordelen voordat je ze aanschaft.

Online: als je online banden koopt, zou het bandenlabel bij de productinformatie moeten staan. Controleer of het online vermeld wordt voordat je je aankoop doet.

Op de band zelf: het bandenlabel kan ook op de zijkant van de band zelf worden gevonden, meestal in de buurt van het velgbeschermingsrand. Het bevat informatie over de band, zoals de maat en andere specificaties.

In de handleiding van je auto: sommige autofabrikanten nemen informatie over bandenlabels op in de handleiding van de auto. Hier kun je nuttige informatie vinden over welke banden geschikt zijn voor jouw voertuig.

Grip op nat wegdek

Op het bandenlabel wordt ook duidelijk aangegeven hoe effectief de banden zijn op het gebied van grip op natte wegen. De grip van banden op een nat wegdek wordt geclassificeerd op een schaal van A tot en met E. Banden die in de A-klasse vallen, bieden de meeste grip in slechte omstandigheden. Banden met een E-label kun je maar beter vermijden. Kwalitatief hoogwaardige banden kunnen in noodsituaties namelijk het verschil maken tussen leven en dood. We geven een voorbeeld: een voertuig dat met een snelheid van 80 kilometer per uur rijdt en plotseling moet stoppen, heeft met inferieure banden een extra remafstand van 18 meter.

Energielabel

Winterbanden

Voor banden die speciaal zijn ontworpen voor rijden in winterse omstandigheden, zoals sneeuw of ijs, geeft het nieuwe label ook gedetailleerde informatie over hun grip in deze specifieke situaties. Dit wordt visueel aangegeven door het gebruik van een symbool in de vorm van een sneeuwvlokje of ijskristal. Het vorige bandenlabel hield geen rekening met de categorieën zomer- en winterbanden.

Minder lawaai

Een band die weinig lawaai maakt, is fijn voor iedereen. Niet alleen voor de persoon die de auto bestuurt, maar ook voor mensen buiten de auto. Het Europese bandenlabel vertelt je hoeveel lawaai de banden maken wanneer je over de weg rijdt. En dan gaat het vooral om het lawaai dat andere mensen kunnen horen als je voorbijrijdt.

Een band met weinig extern afrolgeluid is niet per se stiller binnen in de auto, maar het zorgt ervoor dat het lawaai dat naar buiten gaat minder is. Het geluidsniveau wordt verdeeld in klassen van A tot en met C. Klasse A maakt minstens 3 decibel (dB) minder lawaai dan de wettelijke limiet. Dat lijkt misschien niet veel, maar een daling van 3 dB betekent dat het klinkt alsof er maar de helft zo veel auto's voorbijrijden, wat de geluidshinder aanzienlijk vermindert.

Energiezuinige banden

Het nieuwe bandenlabel toont de mate waarin banden brandstof kunnen besparen. Dit is belangrijk, omdat niet enkel de motor en jouw rijstijl van invloed zijn op jouw benzine- of dieselverbruik, maar ook de banden. Kwalitatief hoogwaardige banden kunnen ervoor zorgen dat je tot wel 7,5% minder brandstof verbruikt. Dit betekent niet alleen een kostenbesparing voor jou, maar draagt ook bij aan een vermindering van schadelijke emissies in de atmosfeer. Dit komt zowel jouw portemonnee als het milieu ten goede.

Het bandenlabel hanteert een beoordelingsschaal van A tot en met E, waarbij A staat voor de meest brandstofzuinige banden en E voor de minst zuinige. Banden die in de A- of B-klasse vallen, zijn degenen die het meeste brandstof besparen.

Daarnaast is het uiteraard ook belangrijk dat je banden te allen tijde de juiste luchtdruk hebben. We raden je aan om de bandenspanning elke twee maanden te controleren en indien nodig de banden op spanning te brengen. Op deze manier optimaliseer je de prestaties van je banden en bespaar je brandstof.

Wat zijn energiezuinige banden?

Energiezuinige banden zijn speciaal gemaakte autobanden die bedoeld zijn om minder brandstof te verbruiken. Ze hebben een slimme besparende technologie en speciale rubbersamenstellingen. Hierdoor stoot een auto ook minder schadelijke stoffen uit.

Hoe werken ze?

Energiezuinige banden hebben speciale eigenschappen die helpen om minder brandstof te verbruiken. Een belangrijke eigenschap is de "rolweerstand." Als die laag is, dan is de wrijving tussen de banden en de weg geringer, waardoor het gemakkelijker wordt om de auto voort te bewegen. Minder inspanning betekent minder benzineverbruik en minder schadelijke uitlaatgassen. Je kunt het vergelijken met fietsbanden: als je fietsbanden zacht zijn, kost het meer kracht om vooruit te komen dan wanneer ze hard zijn. Voor auto's geldt hetzelfde principe. Energiezuinige banden hebben ook speciale ontwerpen en lichtere materialen dan gewone banden. Hierdoor zijn ze lichter, wat ook helpt om brandstof te besparen.

reusing tires

Voordelen van energiezuinige banden

Energiezuinige banden bieden verschillende voordelen, waaronder:

Brandstofbesparing: het belangrijkste voordeel van energiezuinige banden is dat ze minder rolweerstand hebben. Dit betekent dat je auto minder brandstof verbruikt, wat resulteert in lagere brandstofkosten en minder frequent tanken.

Minder CO2-uitstoot: omdat je auto met energiezuinige banden efficiënter rijdt en minder brandstof verbrandt, stoot hij ook minder koolstofdioxide (CO2) uit. Dit draagt bij aan een verminderde ecologische voetafdruk en helpt de luchtvervuiling te verminderen.

Langere levensduur: energiezuinige banden zijn vaak gemaakt van duurzamere materialen en hebben betere prestaties, waardoor ze langer meegaan dan reguliere banden. Dit betekent dat je minder vaak nieuwe banden hoeft te kopen, wat kostenbesparend is op de lange termijn.

Minder geluidsoverlast: energiezuinige banden hebben vaak eigenschappen die het afrolgeluid verminderen, wat resulteert in een stillere en comfortabelere rijervaring en minder geluid voor de omgeving.

Goede investering

Het bandenlabel geeft een goede indicatie welke banden goed zijn, welke middelmatig en welke gewoon minder zijn. Ze voldoen aan de wettelijk eisen, maar daarmee heb je alles gehad. Het kan verleidelijk zijn om te proberen geld te besparen door goedkopere banden te kopen, maar op de lange termijn kan dit leiden tot problemen met veiligheid, prestaties en kosten. Het is dus slim om te investeren in goede kwaliteit banden omdat ze je auto veiliger maken, beter laten presteren en je uiteindelijk geld kunnen besparen op de lange termijn.

Alle artikelen

Beste autoband

Beste autoband

Advies · Autotechnologie
Luchtdruk

Energiezuinige banden

Advies · Autotechnologie
Winterbanden en vierseizoenenbanden

Verschil winterbanden en vierseizoenenbanden

Advies · Autotechnologie
Ontdek meer