Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Handsfree bellen in de auto

In Nederland is het verboden om als bestuurder van een motorvoertuig tijdens het rijden 'handheld' te bellen. Wat wel mag, is bellen met de telefoon in een carkit zonder de handen te gebruiken. Er zijn verschillende systemen om op een overzichtelijke en veilige manier handsfree te bellen in de auto.

Dit wordt ook wel handsfree bellen genoemd. Er zijn verschillende systemen om op een overzichtelijke en veilige manier handsfree te bellen in de auto. Van simpele carkits met minimale functionaliteiten tot apparaten die in de radio- of mediasystemen geïntegreerd zijn.

De inbouw van een carkit is een handeling die over het algemeen eenvoudig uitgevoerd kan worden. Een carkit wordt geïnstalleerd op een plaats op het dashboard waar het zicht niet belemmerd kan worden zonder aan functionaliteit in te boeten. Denk hierbij aan een bevestiging op het stuur of in de buurt van de radio. De meeste moderne telefoons zijn uitgerust met bluetooth voor in de auto. Handsfree bellen met bluetooth is eenvoudig en bovendien veilig.

Door gebruik te maken van bluetooth in de auto kan een verbinding tussen de telefoon en de carkit gemaakt worden. Hierbij zenden zowel de carkit als de telefoon een bluetoothsignaal uit waarmee een unieke verbinding wordt gelegd. Op het moment dat er gebeld wordt, schakelt de radio automatisch uit en kan er met een stemcommando of een druk op de knop opgenomen worden. De beller klinkt nu luid en duidelijk door de speaker en de autobestuurder wordt middels een microfoontje verstaanbaar gemaakt. Zowel het opnemen als afsluiten van een gesprek kan nu handsfree in de auto.

Wie zich niet aan de regels houdt om uitsluitend handsfree te bellen tijdens het besturen van een motorvoertuig, kan een boete verwachten wanneer de overtreding door een ambtenaar in functie wordt vastgesteld. De hoogte van deze boete is niet mals. Belangrijker nog is dat het gebruiken van bluetooth in de auto de verkeersveiligheid ten goede komt. Talloze onderzoeken wijzen uit dat de bestuurders die tijdens het rijden met hun telefoon in de hand bezig zijn het overige verkeer in gevaar brengen. De reactie- en handelingssnelheid wordt er namelijk flink door vertraagd.

Alle artikelen

Beste autoband

Beste autoband

Advies · Autotechnologie
Het bandenlabel

Bandenlabel deel 2

Advies · Autotechnologie
Winterbanden en vierseizoenenbanden

Verschil winterbanden en vierseizoenenbanden

Advies · Autotechnologie
Ontdek meer