De ISO stekker radio is een standaard stekker die wordt gebruikt voor het aansluiten van een autoradio. ISO staat voor International Organization for Standardization — het is dus een universele norm. De ISO-standaard maakt het mogelijk om een aftermarket-radio relatief eenvoudig aan te sluiten op de bedrading van de auto, zonder dat je elk draadje handmatig hoeft te koppelen. Er zijn twee ISO-connectoren die samen het radio ISO stekker-systeem vormen:
Deze twee pluggen zitten vaak samen in één kunststof behuizing en zijn meestal zwart en bruin van kleur. De meeste moderne autoradio’s — van merken als Pioneer, Kenwood, Sony of JVC — worden geleverd met een ISO-aansluiting of met een verloopstekker naar ISO.
Als je auto is uitgerust met een ISO-stekker, kun je een nieuwe radio meestal direct aansluiten. Sluit je een radio van een ander merk aan? Dan is de kans groot dat er al een ISO radio stekker of verloopkabel meegeleverd is. In de meeste gevallen geldt: plug & play. Toch zijn er een paar dingen waar je op moet letten:
Bij sommige auto’s zijn de constante stroomdraad (geheugen) en de geschakelde stroomdraad (contactslot) omgewisseld. Daardoor verliest de radio telkens zijn instellingen als je het contact uitzet. Dit los je op door de gele en rode draad om te wisselen — vaak is dat plugbaar met klikstekkers.
Sommige modellen hebben een aparte aansluiting voor stuurwielbediening of een externe antenneversterker. Die gaan niet via de standaard ISO, maar via extra stekkers of adapters.
Let op de zekering in de voedingsdraad. Een te zware zekering kan schade veroorzaken als er een fout in de bekabeling zit.
Controleer altijd het autoradio ISO stekker schema in de handleiding van de radio én die van de auto. Hoewel het ISO-systeem gestandaardiseerd is, kunnen kleuren en functies per merk of bouwjaar verschillen.
Een standaard ISO radio stekker is onderverdeeld in twee delen: blok A en blok B.
Blok A (voeding en communicatie):
Blok B (luidsprekers):
Het autoradio ISO stekker schema staat meestal in de handleiding van de radio of op een sticker aan de achterzijde. Let er bij het aansluiten op dat je de luidsprekers in fase aansluit: plus op plus, min op min. Bij verkeerd aansluiten klinkt de muziek dof of verstoord.
Niet elke auto heeft standaard een ISO-aansluiting. Vooral oudere modellen of auto’s van bepaalde merken hebben vaak een eigen stekkersysteem. In dat geval moet je de ISO stekker autoradio aanpassen of een verloopkabel gebruiken. Een verloopkabel zorgt ervoor dat de originele bedrading van je auto intact blijft en is daarom aan te raden. Je kunt ook zelf een ISO-connector monteren op de bestaande draden, maar dan moet je zeker weten welke draad waarvoor dient. Gebruik dan altijd een autoradio ISO stekker schema of meet de draden door met een multimeter. Twijfel je? Laat het dan over aan een specialist of car audio-installateur. Een verkeerde aansluiting kan kortsluiting veroorzaken of schade aan je radio of auto-elektronica.
Enkele tips voor wanneer je toch zelf aan de slag gaat:
Een goed aangesloten ISO stekker autoradio zorgt voor stabiele voeding, goed geluid en veilige werking van alle functies.
Heeft jouw auto geen ISO-stekker en wil je liever niet knippen in de bedrading? Dan zijn er een paar opties om alsnog een radio aan te sluiten:
Zorg bij een autoradio aansluiten zonder ISO stekker altijd voor degelijke verbindingen, goede zekeringbeveiliging en een stevige massaverbinding. Soms is er geen geschakelde plusdraad aanwezig (die pas spanning geeft bij contact). In dat geval kun je een extra draad trekken vanaf het contactslot, of gebruik maken van een geschakelde zekering via het zekeringspaneel. Let tot slot op CAN-bus-systemen in moderne auto's. Die communiceren digitaal en kunnen standaardfuncties zoals verlichting of radio-uitschakeling bij de contactsleutel regelen. In zulke gevallen heb je vaak een CAN-bus interface nodig om alles goed te laten werken.
Hoewel ISO lang de standaard was, hebben veel moderne auto’s inmiddels eigen stekkersystemen. Denk aan het Quadlock-systeem (o.a. bij Volkswagen, Audi, BMW), Mini ISO (bij sommige Opel- en Renault-modellen) of zelfs volledig digitale systemen met CAN-bus. In deze gevallen is de originele autoradio vaak diep geïntegreerd in het voertuig, met functies als:
Een simpele ISO radio stekker is dan niet voldoende. Je hebt in zulke gevallen een speciale CAN-bus interface nodig, die het digitale signaal omzet naar analoge signalen voor een aftermarket radio. Let bij bestellen goed op de juiste versie per merk, model en bouwjaar.
Soms heb je met een radio te maken die helemaal geen ISO-stekker gebruikt — bijvoorbeeld bij oudere modellen, radio’s met losse stroomdraden of aftermarket-units met unieke aansluitingen. In dat geval zijn er enkele alternatieven:
Let er wél op dat bij auto's met CAN-bus het volledig verwijderen van de originele radio problemen kan veroorzaken in het boordsysteem. Denk aan foutmeldingen, uitschakeling van de knoppen van de stuurwielbediening of startonderbreking. Laat je bij auto’s met CAN-bus altijd adviseren door een specialist.