Een subwoofer in je auto zorgt voor een diepe, krachtige bas en maakt je geluidssysteem compleet. Of je nu kiest voor een actieve subwoofer auto (met ingebouwde versterker) of een auto subwoofer met externe versterker, de installatie moet correct gebeuren voor het beste geluid. In dit artikel leggen we uit hoe je een auto subwoofer aansluit, welke kabels je nodig hebt en waar je op moet letten bij plaatsing en afstelling van dit accessoire voor muziekliefhebbers.
Voordat je een auto subwoofer aansluit, is het belangrijk om het juiste type te kiezen. Er zijn grofweg twee soorten:
Daarnaast zijn er verschillende plaatsingsopties, zoals een subwoofer onder de stoel, in de kofferbak of zelfs in een speciale basskist.
Voor het zelf aansluiten van een subwoofer in de auto heb je de volgende onderdelen nodig:
De exacte benodigdheden kunnen per subwoofer verschillen. Kijk daarom ook in de handleiding van de subwoofer die je wilt installeren.
Hoewel de exacte installatie-instructies per subwoofer iets kunnen verschillen, zijn de basisstappen in principe gelijk. We zetten ze hieronder voor je op een rij.
Denk goed na over wáár in de auto je de subwoofer wilt plaatsen. De plek waar je de subwoofer plaatst, heeft namelijk invloed op de geluidskwaliteit. Compacte, actieve subwoofers passen vaak goed onder de stoel. Een ideale oplossing voor wie geen interieurruimte wil verliezen. Een andere veel gekozen plek is in de bagageruimte. Dat zorgt namelijk voor een nog diepere bass. Het is vaak wel wat meer werk om de subwoofer daar te installeren. Ook gaat dit ten koste van een deel van de bagageruimte en/of het reservewiel. Een derde oplossing is plaatsing in een basskist. Een basskist is een speciaal ontworpen behuizing voor een subwoofer en kan op verschillende plekken in de auto worden geplaatst, afhankelijk van de beschikbare ruimte en het gewenste geluidseffect.
Sluit de pluskabel (+12V) van de versterker of actieve subwoofer aan op de accu van de auto. Gebruik een zekeringhouder binnen 30 cm van de accu om schade door kortsluiting te voorkomen. Leid de kabel door de motorruimte naar het interieur. Meestal kan dat eenvoudig via een bestaande kabeldoorvoer in het schutbord. Zo is de kabel veilig en mooi weggewerkt.
Een goede massa-aansluiting (ground) is cruciaal voor storingsvrij geluid. Bevestig de min-kabel (-) van de versterker stevig aan een ongeverfd stuk metaal in de auto, zoals een bout in de kofferbak of onder de stoel.
Als je een aftermarket autoradio hebt, gebruik je RCA-kabels om de subwoofer met de radio te verbinden. Sluit de RCA-uitgangen van de radio aan op de versterker. Heb je een standaard fabrieksradio zonder RCA-uitgangen, dan heb je een high-low converter nodig.
De remote wire zorgt ervoor dat de subwoofer of versterker alleen inschakelt als de autoradio wordt ingeschakeld. Sluit deze draad aan op de remote output van de radio of op de zekeringkast.
Bij een passieve subwoofer verbind je de speakerkabels tussen de versterker en de subwoofer. Let op de juiste plus (+) en min (-) aansluitingen om faseproblemen te voorkomen. Bij een actieve subwoofer is de versterker al ingebouwd, waardoor je geen aparte speakerkabels hoeft aan te sluiten tussen een externe versterker en de subwoofer.
Na het aansluiten controleer je of de subwoofer inschakelt wanneer je de radio aanzet. Stel vervolgens het crossover-filter in (bijvoorbeeld 80 Hz) zodat alleen lage tonen naar de subwoofer gaan. Pas de gain-instelling aan om vervorming te voorkomen. Meer gedetailleerde tips vind je in de volgende paragraaf.
Na het aansluiten is het belangrijk om de subwoofer goed af te stellen. Dit zorgt ervoor dat de bas mooi aansluit op de rest van het geluidssysteem en voorkomt vervorming of een overdreven dreunend effect. Ga de volgende punten na:
Je kunt prima zelf een subwoofer installeren, maar voorkom wel deze veelgemaakte fouten: