Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Verschil winterbanden en vierseizoenenbanden

Bij temperaturen onder de 7 °C leveren winterbanden de beste prestaties. Maar twee keer per jaar je banden wisselen is een hoop gedoe en je hebt dan dus twee sets banden nodig. Zijn vierseizoenenbanden een goed alternatief? We zetten de verschillen en voor- en nadelen op een rij.

Wat zijn winterbanden?

Zoals de naam al aangeeft zijn winterbanden speciaal ontwikkeld voor winterse omstandigheden. Dat wil zeggen voor temperaturen onder de 7 °C, natheid en gladde ondergrond zoals sneeuw en ijs. De rubbersamenstelling van winterbanden is net wat anders dan bij zomerbanden, die bij koude temperaturen te hard worden en daardoor minder grip bieden. Doordat winterbanden onder de 7 °C wat zachter blijven, bieden ze meer grip. Ook hebben winterbanden een ander, grover profiel, met diepere lamellen en groeven, waardoor ze water, sneeuw en ander (winters) straatvuil beter kunnen afvoeren. Ook dat zorgt weer voor meer grip.

Wat zijn vierseizoenenbanden?

Kort door de bocht zijn vierseizoenenbanden een compromis tussen zomerbanden en winterbanden. Zowel qua rubbersamenstelling als bandenprofiel bieden vierseizoenenbanden een middenweg tussen zomerbanden en winterbanden. Of anders geformuleerd: vierseizoenenbanden zijn zo ontwikkeld dat ze het hele jaar door goed presteren, zowel bij hitte als kou.

Voor- en nadelen

Nu we hebben beschreven wat winterbanden en vierseizoenenbanden precies zijn, zetten we de voor- en nadelen eens onder elkaar. Zo kan je een goed vergelijk maken tussen beide bandensoorten en op basis daarvan de juiste keuze maken voor jouw situatie.

Voordelen winterbanden

Winterbanden bieden optimale prestaties bij winterse omstandigheden. Zowel de rubbersamenstelling als het bandenprofiel zijn daar namelijk volledig op afgestemd. Bijbehorend voordeel is dan ook dat winterbanden de meest veilige keuze zijn bij winterse omstandigheden. De kans dat je in een slip raakt is bij winterbanden immers het kleinst. Ook is de remweg met winterbanden korter dan wanneer je onder dezelfde omstandigheden zou remmen met zomerbanden of vierseizoenenbanden. Let wel: dat geldt ook weer voor winterse omstandigheden. Boven de 7 °C presteren deze bandensoorten weer anders ten opzichte van elkaar.

Een zijdelings voordeel: doordat je in de winter de zomerbanden niet gebruikt, slijten de zomerbanden in die maanden niet. Ofwel, je kunt langer doen met het setje zomerbanden. Andersom gebruik je de winterbanden niet in de warmere maanden, waardoor je soms wel jarenlang met hetzelfde setje winterbanden kunt doen voor ze zijn versleten. Onder de streep hoef je door het afwisselen minder vaak nieuwe banden te kopen.

Voordelen Winterbanden

Nadelen winterbanden

Winterbanden zijn wel echt ontwikkeld voor winterse omstandigheden. Op droog asfalt, zeker boven de genoemde 7 °C, presteren ze juist minder goed dan vierseizoenenbanden of zomerbanden. Dat komt doordat de rubbersamenstelling bij die temperatuur juist té zacht wordt, waardoor de band minder grip biedt en sneller slijt. Ook krijgen de banden dan een grotere rolweerstand, wat het brandstofverbruik van je auto verhoogt.

Het praktische nadeel van wisselen tussen zomer- en winterbanden is dat je ze moet wisselen. Ten eerste moet je bepalen wanneer het tijd is om te wisselen. Een kwestie van het weerbericht in de gaten houden. Maar in regio’s met milde winters kan het vaak lange tijd een twijfelgeval zijn. Dan is het weer een aantal weken onder de 7 °C, dan weer tijd tijdje erboven, wat moet je nou? Heb je besloten dat het tijd is om de banden te wisselen, dan kan je dat makkelijk zelf doen, maar je bent er al snel een groot deel van je middag aan kwijt. Zonde van je tijd in het toch al veel te korte weekend. Je kunt je banden ook laten wisselen door de garage. Met hun speciale gereedschap duurt dat veel minder lang, maar de garage zal je natuurlijk wel een rekening sturen voor het wisselen van je banden.

Een ander nadeel: als je hebt gewisseld naar zomerbanden, moet je je winterbanden ergens laten. En andersom natuurlijk. Daar moet je maar net plek voor hebben in je schuur of garage, of je moet ze ieder halfjaar naar zolder tillen. Misschien biedt je garage een opslagservice aan, maar dat kost natuurlijk geld.

Voordelen vierseizoenenbanden

Het grootste voordeel van vierseizoenenbanden is het gemak dat ze bieden. Je kunt er het hele jaar op blijven doorrijden. Dat scheelt de moeite van twee keer per jaar banden wisselen. Vierseizoenenbanden zijn zoals gezegd ontwikkeld om onder zo veel mogelijk weersomstandigheden goed te presteren en bieden dan ook het overgrote deel van het jaar optimale prestaties. Kiezen voor vierseizoenenbanden is ook veiliger dan in de winter blijven doorrijden op zomerbanden. Of andersom: vierseizoenenbanden zijn veiliger dan in de zomer blijven doorrijden op winterbanden. Daarnaast kan je mogelijk besparen op kosten. Je hebt immers maar één set banden nodig, in plaats van een set voor de zomer en een set voor de winter.

Nadelen vierseizoenenbanden

De laatste jaren is de kwaliteit van vierseizoenenbanden flink toegenomen, waardoor je ze niet meer als een compromis hoeft te zien. Toch zijn ze dat wel nog steeds als het gaat om de meest uitdagende omstandigheden. Bij alleen koude temperaturen zijn de prestaties van vierseizoenenbanden vergelijkbaar met die van winterbanden, maar als er echt sneeuw en ijs ligt en bij rijden op de wintersport in de bergen kan je beter winterbanden hebben. Onder dergelijk uitdagende omstandigheden bieden die toch merkbaar betere prestaties. Hetzelfde geldt trouwens ook voor de zomer: als het echt heel warm is, grofweg boven de 30 °C, kan je beter zomerbanden hebben dan vierseizoenenbanden.

Doordat je het hele jaar op hetzelfde setje vierseizoenenbanden rijdt, slijten ze natuurlijk ook het hele jaar door. Daardoor kan het zijn dat je eerder aan nieuwe banden toe bent dan wanneer je afwisselt tussen zomer- en winterbanden. Zo ben je misschien alsnog duurder uit dan wanneer je twee afzonderlijke sets voor beide jaargetijden koopt.

vierseizoenenbanden

Conclusie

Voor veruit de meeste Nederlandse omstandigheden leveren vierseizoenenbanden gewoon goede prestaties. Bovendien is de kwaliteit van vierseizoenenbanden in de loop der jaren verder verbeterd, waardoor het niet meer terecht is om ze te beschouwen als een compromis tussen zomer- en winterbanden. In meer extreme situaties, zoals hitte in de zomer of flink besneeuwde, ijzige wegen in de winter, hebben de gespecialiseerde zomer- dan wel winterbanden echter de voorkeur. Houd er ook rekening mee dat sommige landen winterbanden verplicht stellen in bepaalde maanden of bij bepaalde weersomstandigheden.

Ga je op wintersport of om een andere reden naar gebieden met strenge winters, investeer dan zeker in winterbanden. Blijf je in Nederland, waar de winters doorgaans mild zijn, dan zijn vierseizoenenbanden een prima oplossing. Dat je met vierseizoenenbanden op kosten bespaart, hoeft echter niet per se zo te zijn. Doordat je er het hele jaar op rijdt slijten ze meer. In plaats van dat je een set zomerbanden en een set winterbanden koopt, koop je misschien wel vaker een set vierseizoenenbanden en ben je alsnog even duur of duurder uit.

Voor de zekerheid: welke band je ook kiest, je moet je rijgedrag altijd aanpassen aan de omstandigheden. Winterbanden bieden goede prestaties, maar kennen ook hun grenzen. Op besneeuwde of ijzige wegen moet je dus ook met winterbanden gewoon snelheid minderen, rustig door bochten rijden en hard remmen voorkomen.

Een andere algemene tip: of je nu voor winterbanden kiest of voor vierseizoenenbanden, kies nooit zomaar voor het voordeligste merk. Dat is een verkeerde manier van kostenbesparing. De prestatieverschillen tussen goedkope banden en die van duurdere, maar gerenommeerde merken zijn soms aanzienlijk.

Alle artikelen

Beste autoband

Beste autoband

Advies · Autotechnologie
Luchtdruk

Energiezuinige banden

Advies · Autotechnologie
Banden profiel

Zo meet je het bandenprofiel

Advies · Autotechnologie
Ontdek meer