Motorolie is misschien geen heel spannend onderwerp, maar het is wel heel belangrijk; zonder motorolie zou je auto namelijk geen meter vooruitkomen. Deze vorm van autotechnologie is de stille kracht die ervoor zorgt dat je motor soepel draait, beschermd blijft tegen slijtage en niet oververhit raakt. Olie wordt gemaakt uit een basisolie – meestal mineraal, synthetisch of een mix daarvan – waaraan additieven worden toegevoegd om de prestaties te verbeteren. Denk aan detergenten om vuil op te lossen, antislijtage-additieven en viscositeitsverbeteraars om de olie onder verschillende temperaturen goed te laten werken. Grote merken zoals Castrol, Shell, Mobil en Total bieden verschillende oliën aan, afgestemd op moderne en oudere motoren.
Motorolie heeft drie belangrijke taken:
Verkeerde olie of te weinig olie kan leiden tot oververhitting, meer slijtage en zelfs motorschade. Het oliepeil controleren en de juiste olie kiezen is dus essentieel.
Motorolie is er in verschillende soorten en diktes. Dit wordt aangegeven met een viscositeitscode, zoals 5W-30 of 10W-40. Wat betekent dat eigenlijk?
Er zijn ook verschillende basisoliën:
Dat hangt af van je auto. De makkelijkste manier om erachter te komen is door je handleiding te raadplegen. Daar staat exact welke olie je nodig hebt. Geen handleiding? Geen probleem. Hier zijn andere manieren om erachter te komen:
Soms kom je motorolie tegen met extra specificaties. Wat betekenen die?
De meeste auto’s hebben een onderhoudsinterval voor het vervangen van de olie. Gemiddeld ligt dit tussen de 10.000 en 30.000 km, afhankelijk van het type olie en de auto. Rijd je korte stukjes of onder zware omstandigheden? Dan kan het nodig zijn om vaker te verversen. Een paar signalen dat je olie aan vervanging toe is:
Technisch gezien kan het, maar het is niet aan te raden. Verschillende oliën hebben verschillende additieven, en mengen kan de prestaties verminderen. Moet je noodgedwongen olie bijvullen en heb je niet precies de juiste soort? Gebruik dan een olie met vergelijkbare specificaties en ververs het later alsnog.
Je kunt je olie zelf verversen, maar let op: het kan een knoeiboel worden. Dit heb je nodig:
De stappen: