Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Bericht
Na het inloggen kun je AutoScout24 nog beter gebruiken.
Kan ik motorolie kopen tegen een lage prijs - of kan ik beter dure olie kopen?
AutoScout24 · 18-11-2022 · Ø 5 min. Leestijd
Kan goede motorolie goedkoop zijn, of moeten consumenten dure olie gebruiken om motorschade en dure autoreparaties te voorkomen? Onze gids geeft alle belangrijke informatie.
Goedkope motorolie: Vrije keuze na afloop van de garantie.
Er zijn duidelijke regels voor een nieuwe auto: De fabrikant schrijft het type olie voor en maakt de garantie afhankelijk van het gebruik ervan. Zonder garantieverplichting staat het de consument echter vrij zelf een motorolie te kiezen. Ze doen zeker niets verkeerd als ze de voorgeschreven soort blijven gebruiken. Verandering kan echter zinvol zijn als een andere motorolie met dezelfde eigenschappen tegen een lagere prijs verkrijgbaar is.
Een goede olie garandeert, ongeacht de prijs, dat de smeerfilm niet afbreekt op alle wrijvingsoppervlakken en onder alle bedrijfsomstandigheden. Anders zou metaal op metaal glijden, wat kan leiden tot totale schade aan de motor. Dure merkoliën garanderen meestal de nodige eigenschappen, maar ook goedkope motorolie kan aan dezelfde eisen voldoen.
Minerale olie of synthetische olie: Welke motorolie is goedkoper of beter voor mijn auto?
Motoroliën kunnen worden onderscheiden op basis van verschillende eigenschappen. Een grote factor hierbij is de viscositeit, d.w.z. de vloeibaarheid. In één van onze gidsen kunt u lezen over de rol van viscositeit en de betekenis van SAE-afkortingen zoals "10W-40", die de viscositeit van een type olie aangeven.
De verschillende soorten motorolie worden onder meer gekenmerkt door verschillende viscositeitsniveaus. In principe kan een onderscheid worden gemaakt tussen minerale olie en volledig synthetische olie.
Minerale olie:
is minder complex in het productieproces, wat tot uiting komt in een lagere prijs (één liter vanaf ongeveer vier euro).
kan zonder meer worden gebruikt als er geen topprestaties nodig zijn.
heeft een viscositeit die grote schommelingen vertoont bij verschillende temperaturen: de olie wordt zeer dun als hij warm is en dik als hij koud is.
Moet vaker worden ververst dan synthetische oliën.
Volledig synthetische olie:
wordt geraffineerd en is daarom duurder (tot 20 euro per liter - maar er zijn ook aanzienlijk goedkopere producten verkrijgbaar).
wordt gekenmerkt door een stabielere viscositeit.
vereist minder frequente olieverversing.
heeft een smeerfilm die altijd effectief is, zelfs bij extreme temperaturen.
houdt de motor beter schoon.
produceert minder milieueffecten tijdens de recycling.
Welke motorolie het meest geschikt is voor uw eigen auto hangt af van de rijstijl of de belasting van de motor en de leeftijd van de motor:
In het algemeen zijn synthetische merkoliën geschikter voor een motor die zwaar wordt belast of voor een sportieve rijstijl. Gemiddeld belaste motoren onder gematigde bedrijfsomstandigheden lopen absoluut naar tevredenheid met minerale olie.
Oudere auto's kunnen goed overweg met minerale olie. Vaak "verdragen" ze helemaal geen synthetische olie. In moderne voertuigen daarentegen is er een sterke tendens naar synthetische oliën. Goedkope motoroliën van dit type hebben ook goede testresultaten.
Semi-synthetische motoroliën
Half-synthetische (ook semi-synthetische) oliën vormen een compromis tussen beide soorten en zijn per liter goedkoper dan volledig synthetische. Dit is een mengsel van synthetische olie en minerale olie, waarbij het aandeel synthetische olie ten minste tien procent moet bedragen. Veel van de goede eigenschappen van vol-synthetische oliën zijn ook aanwezig in half-synthetische oliën.
Kan ik in zijn geheel goedkoper uit zijn met zuinige motoroliën?
Een type synthetische olie is de zogenaamde olie met lage viscositeit. Dit zijn motoroliën met een bijzonder lage viscositeit. Door hun dunheid zorgen ze voor minder wrijving, wat de motor moet beschermen en energieverlies moet beperken. Dit zou ook het brandstofverbruik moeten verminderen. Volgens de ADAC kunnen bestuurders hun brandstofverbruik tot vier procent verminderen met zuinige motoroliën. Aangezien deze olie echter duurder is dan de gewone oliesoorten, is de consument in het algemeen niet veel goedkoper uit. Factoren zoals de staat en het gebruik van de auto en het individuele rijgedrag hebben meestal een grotere invloed op het brandstofverbruik dan de gebruikte motorolie.
Hoe kom ik erachter welke goedkope motorolie goed is voor mijn auto?
Om te weten te komen welke motorolie voor hun eigen auto is goedgekeurd of aanbevolen, moeten autobezitters eerst de onderhoudshandleiding van hun auto raadplegen. Maar dit omvat niet alles: Sommige motoroliën doorstaan de test van de autofabrikanten niet, maar kunnen toch geschikt zijn. De sleutelrol wordt hier gespeeld door de SAE-viscositeitsgraad**: als deze overeenkomt met de goedkeuring van de fabrikant, kan de olie zonder risico worden gebruikt.
Bovendien kunnen consumenten terugvallen op professioneel uitgevoerde langetermijntests. Dergelijke publicaties zijn te vinden in de vakpers en/of bij autoclubs zoals de ADAC. Hieruit blijkt dat goedkope motoroliën vaak een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding hebben.
Meer over de vraag "Welke motorolie heeft mijn auto nodig?" is te lezen in één van onze gidsen.
Waar kan ik goedkoop motorolie kopen?
Consumenten kunnen online goedkope motorolie kopen. Er zijn veel sites op internet die een prijsvergelijking tussen verschillende soorten olie mogelijk maken en vooral ook een grote keuze aan goedkope motorolie bieden. Goedkope motorolie daarentegen is niet altijd zo gemakkelijk te krijgen in een auto-onderdelenwinkel, bouwmarkt of tankstation.
Conclusie: Motorolie goedkoop kopen is geen fundamenteel risico
Als u motorolie tegen een lage prijs koopt, neemt u geen enkel risico. Waar u op moet letten bij het kopen van motorolie - goedkoop of niet - zijn vooral de specificaties van de fabrikant en de juiste viscositeitsgraad. Kies echter, zolang de garantieperiode nog loopt, altijd voor de - mogelijk duurdere - merkoliën die de autofabrikant voor het automodel heeft goedgekeurd. In het algemeen kan motorolie goedkoop worden gekocht, vooral bij online retailers.
FAQ
Consumenten kunnen het onderhoudshandboek van hun auto raadplegen om na te gaan welke motorolie hun auto nodig heeft.
Uit producttests van bijvoorbeeld autobladen blijkt regelmatig dat goedkope motorolie het goed kan opnemen tegen de duurdere varianten en meestal als "aan te bevelen" wordt beschouwd.
Goedkope motorolie is verkrijgbaar voor ongeveer vier euro per liter, terwijl de kosten van hoogwaardige synthetische olie tussen de 15 en 20 euro per liter liggen.
De verkeerde olie kan de motor beschadigen en tot hoge reparatiekosten leiden. Autobezitters moeten daarom goed letten op de specificaties van de fabrikant.