Auto met schuifdeuren: welke past bij jou?

Een auto met schuifdeuren is ideaal als je vaak kinderen, ouderen of grote spullen vervoert. Maar welke modellen zijn er in Nederland, wat zijn de voordelen, welke types schuifdeuren bestaan er en hoe werken elektrische schuifdeuren? Lees hier alles wat je moet weten.

Waarom kiezen voor een auto met schuifdeuren?

Een auto met schuifdeur biedt unieke voordelen: je stapt gemakkelijk in en uit, zelfs in smalle parkeervakken, en kinderen klappen geen deuren tegen andere auto’s die vlak naast je staan geparkeerd. Ook voor mindervaliden of ouderen is een schuifdeur vaak praktischer. Bij veel modellen met schuifdeuren achter kun je stoelen eenvoudig inklappen of verschuiven, waardoor je snel meer bagageruimte creëert. De schuifdeur was ooit voorbehouden aan bestelbusjes, maar is tegenwoordig ook in MPV’s en enkele andere gezinsauto’s te vinden.

Verschillende soorten schuifdeuren

In de basis is het principe van een schuifdeur altijd hetzelfde. In plaats van dat de deur open draait, schuift hij opzij. In veruit de meeste gevallen vervangen schuifdeuren conventionele achterportieren, waarbij de schuifdeur naar achteren schuift. Schuifdeuren zie je vooral bij personenbusjes en MPV-modellen.

Een auto met schuifdeuren vooraan is zeldzaam, maar er zijn wel enkele voorbeelden geweest. De Peugeot 1007 is een bekend model met twee elektrische schuifdeuren die naar achteren openen, ideaal voor krappe parkeerplekken. De (niet in Europa geleverde) Toyota Porte bood alleen aan de passagierszijde een schuifdeur, terwijl de auto aan de bestuurderszijde conventionele portieren had. Een ander uitzonderlijk voorbeeld is de BMW Z1, een sportieve roadster waarbij de portieren naar beneden zakken. Dit zijn echter uitzonderingen: er zijn vrijwel geen productieauto’s met schuifdeuren vooraan, omdat het technisch complex en duur is om te maken én omdat kopers er weinig vraag naar hebben. De meeste fabrikanten richten zich op schuifdeuren achter voor optimaal praktisch gebruik.

Elektrische schuifdeuren

De laatste jaren zijn er diverse merken met een auto met elektrische schuifdeuren: je opent en sluit ze met één druk op de knop, vanaf het dashboard, de sleutel of zelfs met een voetbeweging onder de dorpel (bij sommige merken). Dit is vooral handig als je handen vol zijn of kinderen achterin zitten, of wanneer een oudere inzittende moeite heeft om zelf het portier te openen of te sluiten.

Kun je schuifdeuren achteraf laten inbouwen?

Hoewel zeldzaam, zijn er gespecialiseerde bedrijven die schuifdeuren achteraf kunnen inbouwen. Daarbij gaat het dan wel vaak om busjes of campers en dan nog kan het lang niet altijd. Voor personenauto’s is het praktisch sowieso niet haalbaar, omdat het zeer ingrijpende aanpassingen aan de carrosserie zou vereisen. Zo moet er plek worden gecreëerd voor rails en verstevigingen en dat kan bij een personenauto niet als daar niet vanaf het begin rekening mee is gehouden. Overweeg je schuifdeuren? Dan is een auto die standaard geleverd is met schuifdeuren meestal de enige verstandige keuze.

Voordelen van auto’s met schuifdeuren

Een auto met schuifdeuren biedt diverse voordelen. Je opent de deur bijvoorbeeld gemakkelijk volledig, ook in krappe parkeerplekken, zonder dat die tegen andere auto’s slaat. Instappen gaat ook makkelijker, zeker met kinderen, kinderzitjes of voor mindervaliden. Grotere deuropeningen maken in- en uitladen eenvoudiger, bijvoorbeeld van boodschappen of grote voorwerpen. Bij elektrische schuifdeuren kun je ze met een druk op de knop openen en sluiten, ideaal met volle handen.

Nadelen van schuifdeuren

Er kleven ook nadelen aan schuifdeuren. Ze voegen gewicht toe aan de auto, waardoor het verbruik iets kan toenemen ten opzichte van een vergelijkbare auto met conventionele portieren. Ook kan een hoger zwaartepunt zorgen voor minder fijne rijeigenschappen. Schuifdeuren zijn mechanisch complexer dan gewone deuren, zeker wanneer ze elektrisch bediend zijn, wat hogere onderhoudskosten kan betekenen.

Veiligheid van schuifdeuren

Een auto met schuifdeuren biedt vaak extra kinderbeveiliging: veel modellen hebben een kinderbeveiligingsschakelaar om te voorkomen dat kinderen de schuifdeur zelf openen. Bij elektrische schuifdeuren is vaak een antiklemfunctie ingebouwd, waardoor de deur stopt en weer opengaat als er iets tussen zit. Dit maakt een auto met schuifdeuren veiliger voor gezinnen met jonge kinderen. Controleer bij een tweedehands exemplaar altijd of deze functies goed werken.

Populaire modellen: 7 persoons auto met schuifdeuren

Voor grote gezinnen of voor wie regelmatig grotere gezelschappen vervoert zijn er meerdere opties voor een 7 persoons auto met schuifdeuren, zoals:

  • Peugeot Traveller: luxe busje met optioneel zeven of acht zitplaatsen en elektrische schuifdeuren.
  • Citroën Berlingo: compacte MPV met grote schuifdeuren achter.
  • Ford Tourneo Custom: vergelijkbaar, ideaal voor grotere gezinnen of zakelijk vervoer.
  • Volkswagen Sharan: een grote MPV die (afhankelijk van de modelgeneratie) praktische schuifdeuren achter had

Bij deze modellen stap je achterin makkelijk in, zelfs met kinderstoelen in gebruik. Ze bieden vaak flexibele stoelindelingen, waardoor de auto zowel als gezinsauto en als ruime bestelwagen kan dienen.

Kleine auto met schuifdeur

Zoek je een kleine auto met schuifdeur? Dan heb je minder keuze, maar er zijn wel compacte opties zoals de Peugeot Bipper Tepee en Fiat Qubo. Deze auto’s hebben compacte buitenmaten, maar verrassend veel binnenruimte dankzij schuifdeuren. De al genoemde Peugeot 1007 is waarschijnlijk het meest compacte model met schuifdeuren, op de Europese markt althans. Verder zijn er wel nog meer compacte auto’s met schuifdeur, maar voornamelijk modellen voor de Japanse markt – zoals de kei car Suzuki Spacia. Deze zijn in Nederland niet officieel leverbaar en zal je moeten importeren. Houd er ook rekening mee dat het stuur aan de andere kant zit bij deze modellen.

Auto’s met schuifdeuren in Nederland

Hier enkele populaire modellen die je tweedehands of soms nog nieuw kunt vinden:

  • Volkswagen Caddy Maxi Life: compact, wendbaar en praktische schuifdeuren.

  • Opel Zafira Life: veel ruimte, elektrische schuifdeuren optioneel.

  • Mercedes-Benz V-Klasse: premium MPV met schuifdeuren en luxe opties.

  • Renault Kangoo Family: relatief klein, maar verrassend ruim en praktisch dankzij schuifdeuren achter.

  • Peugeot Rifter: combinatie van gezinsauto en bestelwagen, met optioneel elektrische schuifdeuren.

Auto’s met schuifdeuren voor zakelijk gebruik

Ook in het zakelijk segment zijn auto’s met schuifdeuren populair, bijvoorbeeld bestelbussen zoals de Ford Transit Custom of Mercedes Vito, die standaard schuifdeuren hebben. Ook rolstoeltoegankelijke voertuigen zijn vrijwel altijd voorzien van schuifdeuren voor gemakkelijke instap. Soms is de deuropening zelfs groot genoeg voor een rolstoellift. Bij taxi’s en shuttles maken schuifdeuren het in- en uitstappen sneller, wat tijd bespaart.

Tweedehands auto’s met schuifdeuren: waar op letten?

Bij het kopen van een gebruikte auto met schuifdeuren is het slim om goed te letten op het soepel openen en sluiten van de deuren. Haperende schuifmechanismen kunnen wijzen op slijtage of oude smeermiddelen. Controleer ook de rails en motoren van elektrische schuifdeuren op vreemde geluiden of trage werking. Roestvorming komt bij oudere modellen vaak voor bij de rails en bevestigingspunten, wat de werking negatief kan beïnvloeden. Vergeet niet de kinderbeveiliging en centrale vergrendeling te testen: die moeten betrouwbaar functioneren om ongelukken en onbedoeld openen van de schuifdeur tijdens het rijden te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Deel artikel

Alle artikelen

Beste lease-auto 2025

Advies · De beste auto's

Zuinige elektrische auto

Advies · De beste auto's

Betaalbare hoge instap auto

Advies · De beste auto's
Ontdek meer