Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Elektrisch
Elektrisch

Subsidie elektrische auto 2020

Vind jij de prijs van elektrische auto’s ook aan de hoge kant? Elektrische auto’s worden steeds goedkoper, maar de hoge aankoopprijs is voor veel mensen nog een drempel. Daarom heeft de overheid nu een subsidie ingesteld voor elektrische auto’s.

Subsidie elektrische auto 2020

In 2020 betaalt de overheid mee als je een elektrische auto gaat kopen. In het Klimaatakkoord heeft de regering o.a. als doelstelling staan dat alle nieuwe personenauto’s die in 2030 op de markt komen 100% elektrisch moeten zijn. Elektrische auto’s zijn gemiddeld zo’n 10% duurder dan auto’s die op brandstof rijden. Om je een beetje tegemoet te komen en de aanschaf van elektrische auto’s te stimuleren, bestaat er sinds 2020 de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Met deze subsidie kun je korting krijgen op de aankoopprijs van een nieuwe of gebruikte elektrische auto. Dat geldt ook als je een private lease contract afsluit voor een EV. Deze subsidieregeling loopt van 1 juli 2020 tot 1 juli 2025, tenzij het budget eerder op is.

De subsidieregeling geldt voor particulieren die privé een auto kopen. Bedrijven kunnen dus geen gebruik maken van deze regeling. Je komt eenmalig in aanmerking voor de subsidie als je op of na 4 juni 2020 een volledig elektrische personenauto koopt. Het kan gaan om een nieuwe of een gebruikte auto. Deze auto moet in de kleinere of compacte middenklasse vallen. Je moet verder voldoen aan een aantal voorwaarden, die we hieronder bespreken.

Voorwaarden subsidie elektrische auto 2020

Voor een nieuwe elektrische auto kun je €4.000 subsidie aanvragen en voor een gebruikte elektrische auto kun je € 2.000 subsidie aanvragen. Als je in aanmerking wilt komen voor deze subsidie, dan moet je aan de volgende subsidievoorwaarden voldoen:

  • De auto heeft een actieradius van minstens 120 kilometer
  • De auto moet volledig elektrisch zijn
  • De catalogusprijs (nieuwprijs) ligt tussen €12.000 en €45.000
  • Je hebt een schriftelijke koopovereenkomst die op of na 4 juni 2020 is gesloten. De auto moet dus op of na 4 juni 2020 gekocht zijn
  • Je dient de subsidieaanvraag in binnen 60 dagen na ondertekening van de koopovereenkomst
  • De auto staat minstens 3 jaar onafgebroken op naam van de aanvrager. Voor private lease is dit 4 jaar.

Deze subsidie moet je aanvragen bij het RVO. Je kunt je aanvraag vanaf 1 juli 2020 online doen via de website van RVO. Je kunt hier ook meteen de Autolijst SEPP 2020 bekijken. Daarop staan merken, modellen en typen EV’s waarvan bij RVO bekend is dat ze in aanmerking komen voor de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren. Met deze lijst kun je snel zien of de auto die je graag wilt kopen of leasen voldoet aan de voorwaarden.

Hoeveel subsidie is er voor de elektrische auto beschikbaar?

Er is helaas maar een beperkt bedrag aan subsidie beschikbaar. Voor 2020 is het subsidieplafond 10 miljoen euro.voor de aanschaf of lease van nieuwe elektrische auto’s. Daarmee kunnen dus 2.500 nieuwe auto’s gesubsidieerd worden voor € 4.000 per auto. Voor gebruikte auto’s is er 7,2 miljoen euro beschikbaar. Dat is voldoende voor ongeveer 3.600 occasions. In 2021 liggen de bedragen wat hoger. Het subsidieplafond voor nieuwe auto’s is dan 14,4 miljoen euro, goed voor 3.600 auto’s. Het beschikbare subsidiebedrag voor gebruikte elektrische auto’s is 13,5 miljoen euro. Dat is voldoende voor circa 6.750 tweedehands auto’s.

In 2020 is alle subsidie voor nieuwe elektrische auto’s al gebruikt. Dat betekent niet dat je geen subsidie meer kunt aanvragen. Je subsidieaanvraag voor 2020 wordt dan namelijk doorgeschoven naar 2021. Ook hier geldt dat je er snel bij moet zijn. Geschat wordt namelijk dat de subsidiepot voor 2021 op 31 december 2020 alweer leeg zal zijn.

Kan er nog subsidie worden aangevraagd?

In de subsidieregeling is tot 2025 een bedrag van 250 miljoen gereserveerd om uit te betalen als subsidie voor elektrische auto’s. Van dit bedrag is zo’n 100 miljoen gereserveerd voor de aanschaf van gebruikte elektrische auto’s. Het subsidiebedrag voor 2020 was binnen 1 week al op. Door de populariteit van de subsidie is het subsidieloket noodgedwongen gesloten.

In januari 2021 gaat het loket weer open voor nieuwe aanvragen, hoewel het in de verwachting ligt dat deze subsidie ook weer snel op zal zijn. Voor gebruikte auto’s kan nog wel subsidie voor 2020 worden aangevraagd.

De subsidieregeling en private lease

Als je een elektrische auto wilt aanschaffen met private lease, dan kom je ook in aanmerking voor deze subsidie. De leaseauto moet een catalogusprijs of nieuwprijs hebben die tussen de € 12.000 en € 45.000 ligt. De actieradius van de private leaseauto moet minstens 120 kilometer zijn om voor de regeling in aanmerking te komen. Voldoet de auto aan alle voorwaarden, dan kom je in aanmerking voor de aanschafsubsidie van € 4.000. Het leasecontract moet minstens 4 jaar lopen en je krijgt de subsidie maandelijks per bank uitbetaald. Met een looptijd van 48 maanden betekent dit dat je maandelijks € 83 ontvangt aan subsidie.

FAQ

Je kunt een leuke elektrische auto tegenkomen op een advertentiesite. Controleer goed of deze door een officiële dealer wordt aangeboden. Alleen tweedehands elektrische auto’s die je via RDW-erkende dealers koopt, komen in aanmerking voor subsidie.

Nee, De subsidie is alleen bedoeld voor de stimulering van de aankoop van een volledig elektrische auto. Plug-in hybrides tellen dus niet mee voor deze subsidieregeling.

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet je deze binnen 60 dagen na aankoop of lease van je elektrische auto aanvragen. Je kunt dit ook door de dealer laten regelen. Dit kan door de dealer te machtigen met een formulier met de naam ‘Machtiging intermediair subsidies’ . Je kunt dit formulier aanvragen bij RVO en daarna de dealer de aanvraag laten regelen.