Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Bericht

Na het inloggen kun je AutoScout24 nog beter gebruiken.

  • Synchroniseer favorieten
  • Zoekopdrachten opslaan
  • Adverteren

Auto leasen zonder aanbetaling

Als je een leasecontract afsluit, dan is het bij bepaalde leasevormen gebruikelijk dat je een aanbetaling moet doen. We bespreken hieronder hoe je kunt leasen zonder aanbetaling en waar je op moet letten.

Kun je een auto leasen zonder aanbetaling?

Bij het aangaan van een leasecontract is het gebruikelijk dat de leasemaatschappij je vraagt om een aanbetaling te doen. Dit gebeurt vooral als je kiest voor financial lease. Dit is eigenlijk een vorm van kopen op afbetaling, waarbij je eigenaar wordt van de auto.

Toch is het ook hier afhankelijk van je eigen situatie en van de leasemaatschappij of je wel of geen aanbetaling moet doen. Beide opties hebben voordelen, zoals je kunt zien in tabel 1. Maar soms heb je geen keuze en kan de leasemaatschappij je verplichten om een aanbetaling te doen.

Tabel 1: de voordelen van leasen zonder of met aanbetaling

Leasen zonder aanbetaling Leasen met aanbetaling
Meteen een auto van de zaak Lager maandelijks leasebedrag
Geen invloed op je liquiditeit Je kunt de inruilwaarde van je huidige auto gebruiken als aanbetaling
Je kunt meer geld in je bedrijf steken Mogelijk lager rentepercentage

Maar de ene aanbetaling is de andere niet. Er bestaan verschillende soorten die we hieronder verder zullen toelichten.

Welke soorten aanbetaling zijn er?

Als je een aanbetaling moet doen omdat je een financial leasecontract afsluit voor een nieuwe auto, dan zijn er 2 soorten aanbetaling:

  • aanbetaling van de btw
  • aanbetaling voor eigen inleg

Als je een nieuwe auto leaset, dan kan het gebeuren dat de financieringsmaatschappij of de bank het aankoopbedrag zonder btw financiert. Je betaalt dan zelf de btw, die je een paar maanden later via de btw-aangifte terug kunt vragen bij de Belastingdienst.

Het btw-bedrag kan wel oplopen tot duizenden euro’s en niet elk bedrijf kan dat zomaar even voorfinancieren. De oplossing is voorfinanciering van de btw door de bank, zodat je geen btw-aanbetaling hoeft te doen.

Een aanbetaling voor eigen inleg werkt een beetje anders. Deze aanbetaling kun je vrijwillig doen om zo het maandelijkse leasebedrag te verlagen.Een aanbetaling heeft als voordeel dat het je positie bij de bank versterkt, zodat je eventueel een duurdere leaseauto kunt nemen. Een ander voordeel is dat je met een aanbetaling uit kan komen op een lager rentepercentage, waardoor je maandbedrag omlaag gaat.

Leasen zonder aanbetaling

Stel: je wilt per se leasen zonder aanbetaling. Dan kun je natuurlijk overleggen met de leasemaatschappij of dat mogelijk is. Het nadeel van een grote aanbetaling is dat je in één keer een groot geldbedrag op moet hoesten. Misschien wil je dit bedrag liever in je bedrijf steken in plaats van in je leaseauto. Dat is waarom veel zzp’ers en kleine bedrijven ervoor kiezen om geen aanbetaling te doen.

Wil je helemaal geen aanbetaling doen en zoek je een goedkope leasevorm? Dan zijn er nog 2 andere manieren waarop je een aanbetaling kunt vermijden, namelijk:

  • overname van een bestaand leasecontract
  • lease van een occasion

Bij overname van een bestaand leasecontract heeft de vorige leasenemer soms al de aanbetaling gedaan. Je kunt dit terugvinden in het oorspronkelijke leasecontract. Je kunt vaak al een bonus krijgen als je een bestaand leasecontract overneemt, maar het feit dat de aanbetaling al is gedaan levert dan nog eens extra voordeel op.

Denk je over het leasen van een occasion? Ook dan is de kans groot dat je geen aanbetaling hoeft te doen. Bij een gebruikte occasion is de btw al betaald en bovendien is de restwaarde lager. Vaak hoef je daarom geen aanbetaling te doen.

Wat als ik een marge auto wil leasen zonder aanbetaling?

Een marge auto is een leaseauto die van een particulier is geweest of van een ondernemer die vrijgesteld is van de btw. De btw voor deze auto is dan betaald, maar niet teruggevraagd bij de Belastingdienst. Je kunt deze auto leasen zonder een aanbetaling te doen en je hoeft ook geen btw voor te schieten.

FAQ

Bij sommige leasemaatschappijen kan dit. Vaak nemen ze dan wel een soort toets af om te beoordelen of je voldoende financiële ruimte hebt voor de lease.

Hoewel het vrij lastig is om met een negatieve BKR-registratie te gaan leasen, zijn er wel leasemaatschappijen die hier open voor staan. Ze controleren wel het type codering bij het BKR, en afhankelijk daarvan kun je wel of niet bij hen leasen.

Ja, daar zitten wel nadelen aan. Het grootste nadeel is dat je leasebedrag hoger wordt als je geen aanbetaling doet bij de start van het leasecontract. Doe je alleen een aanbetaling om de btw voor te financieren, dan ontvang je dit bedrag vrij snel weer terug van de Belastingdienst.

Ja, meestal wel. Je kunt de slottermijn verhogen om zo het maandbedrag omlaag te krijgen. Zorg wel dat de slottermijn nooit hoger wordt dan de restwaarde van de auto.

Alle artikelen

Bijtelling - slim leasen levert een lagere bijtelling op

Advies · Lease

Bedrijfswagen lease

Advies · Lease

Wat is leasen?

Advies · Lease
Ontdek meer