Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Slim leasen levert een lagere bijtelling op

Bijtelling bij zakelijk rijden is iets waar je niet omheen kunt, of je nu gebruikmaakt van een leaseauto van je werkgever of je eigen bedrijfsauto inzet voor je eenmanszaak of BV. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over bijtelling bij een leaseauto.

Bijtelling - wat is het?

Bijtelling voor een auto is het extra geldbedrag dat je moet betalen wanneer je een auto van je werkgever of een leaseauto ook voor persoonlijke doeleinden gebruikt. Dit extra bedrag wordt opgeteld bij je inkomen en vervolgens belast. De Belastingdienst ziet namelijk een auto van de zaak als inkomen. En over inkomen moet je inkomstenbelasting betalen. Particulieren met een privéauto betalen dus geen bijtelling.

De bijtelling is van toepassing als je in een jaar meer dan 500 kilometer privé met een auto rijdt. De hoogte van de bijtelling wordt bepaald door een percentage van de cataloguswaarde van de auto en is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. Dit percentage kan jaarlijks veranderen. Als je minder dan 500 kilometer per jaar rijdt met een auto van de zaak, moet je dit bij de Belastingdienst aantonen aan de hand van een nauwkeurig overzicht van al je zakelijke en persoonlijke ritten.

Bijtelling wordt vastgesteld wanneer de auto wordt geregistreerd en blijft van kracht gedurende maximaal 60 maanden. Na die periode wordt de bijtelling opnieuw berekend volgens de geldende regels op dat moment.

Elk jaar vermeld je het bijtellingsbedrag in de aangifte inkomstenbelasting, waardoor je belastbare inkomen stijgt. De Belastingdienst heft vervolgens inkomstenbelasting over je belastbare inkomen, inclusief het bijtellingsbedrag. De hoogte van het belastingbedrag is dan afhankelijk van de belastingschaal waarin je inkomen valt. Soms kun je door de bijtelling dus ook in een hogere belastingschaal terechtkomen.

Hoe wordt het bedrag van de bijtelling berekend?

Het bedrag van de bijtelling wordt in Nederland berekend op basis van een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Dit percentage is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. Hoe hoger de CO2-uitstoot, hoe hoger het bijtellingspercentage. Het doel is om het gebruik van milieuvriendelijkere auto's te stimuleren en te belonen.

Als je in een jaar meer dan 500 kilometer privé rijdt met een auto van de zaak, dan wordt 22% van de oorspronkelijk aanschafprijs van de auto toegevoegd aan je totale jaarinkomen. Maar voor elektrische auto’s maakt de overheid een uitzondering. Voor elektrische auto’s geldt in 2023 en 2024 een percentage van 16% en alleen over een maximum van € 30.000. Mocht de auto duurder zijn dan € 30.000, dan betaal je over de rest van het bedrag 22% bijtelling.

Sostener-coche-1

De bijtellingkorting voor elektrische auto's wordt geleidelijk afgebouwd tot en met 2026. Vanaf dat jaar is er geen speciaal voordeel meer en geldt het standaardtarief van 22% bijtelling voor een elektrische auto, berekend over de gehele cataloguswaarde.

Voor waterstofauto’s gelden tot en met 2026 dezelfde bijtellingsregels als voor elektrische auto's. Het verminderde bijtellingspercentage wordt echter toegepast op de volledige cataloguswaarde.

Bij hybride en plug-in hybride-modellen is er geen bijtellingsvoordeel meer. Deze auto’s stoten namelijk meer dan 0 gram CO2 per kilometer uit en vallen daarom onder de 22% bijtellingsregel.

De geldigheidsduur van de bijtelling

De geldigheidsduur van de bijtelling in Nederland is 60 maanden, wat gelijk staat aan vijf jaar. Gedurende deze periode wordt het bijtellingspercentage dat bij de registratie van de auto is vastgesteld, toegepast. Na deze 60 maanden wordt de bijtelling opnieuw berekend op basis van de dan geldende bijtellingsregels.

Een lagere bijtelling door occasion lease?

Het leasen van een tweedehands auto kan in sommige gevallen leiden tot een lagere bijtelling. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is de geldigheidsduur van de bijtelling in Nederland 60 maanden. Een elektrische occasion uit 2024 profiteert dus nog bijvoorbeeld tot 2029 van een verminderde bijtelling.

FAQ

Nee, het geldt niet als je:

  • minder dan 500 km privé rijdt met de auto
  • dit kunt aantonen met een rittenadministratie
  • een ‘Verklaring geen privégebruik auto’ hebt ingevuld

Door met je zakelijke auto geen privé kilometers te rijden, vervalt de bijtelling. Van het bedrag wat je zo bespaart, kun je voor privégebruik in een private lease auto gaan rijden.

Je kunt 1x per jaar kiezen voor wel of niet bijtellen. Je kunt dit op de volgende momenten bepalen:

  • als je van werkgever gaat wisselen
  • bij een nieuw kalenderjaar
  • als je voor het eerst een leaseauto gaat rijden
Dit geldt dus alleen als je niet van plan bent om meer dan 500 km per jaar privé te gaan rijden met je leaseauto en dit kunt aantonen met een rittenadministratie. Rijd je wel meer dan 500 km privé met je leaseauto, dan zul je te maken krijgen met een bijtelling.

Als je geen bijtelling betaalt terwijl je eigenlijk wel verplicht bent om dat te doen, loop je het risico op een flinke straf van de Belastingdienst. Hier zijn enkele mogelijke gevolgen:

Naheffing: als je achteraf wordt betrapt op het niet correct betalen van bijtelling, kan de Belastingdienst je een naheffing opleggen. Dit betekent dat je het verschil moet betalen tussen de belasting die je had moeten betalen en wat je daadwerkelijk hebt betaald.

Boete: naast de naheffing kan de Belastingdienst ook een boete opleggen voor het niet naleven van de regels rond bijtelling. De hoogte van de boete kan variëren afhankelijk van de ernst van de overtreding. Maar een ding staat vast: de boetes zijn flink. Denk aan enkele duizenden euro’s.

Correctie van aangifte: als je aangifte doet bij de Belastingdienst en daarbij de bijtelling niet correct vermeldt, kan de Belastingdienst je aangifte corrigeren en de juiste bijtelling toepassen.

Herziening van belastingaanslagen: de Belastingdienst heeft het recht om je belastingaanslagen te herzien als blijkt dat je geen correcte bijtelling hebt betaald. Dit kan resulteren in aangepaste belastingaanslagen en mogelijk bijkomende kosten.

Een zakelijke rit is een autorit die je maakt in het kader van je werk of je onderneming. Een privérit is een autorit voor persoonlijke doeleinden. Om duidelijkheid te scheppen hierbij enkele voorbeelden:

Zakelijke ritten:

  • Dagelijks woon-werkritten
  • Ritten naar klanten, vergaderingen, afspraken en zakelijke evenementen
  • Ritten voor het uitvoeren van zakelijke taken, zoals het ophalen van materialen voor je werk
  • Ritten voor werkgerelateerde opleidingen en cursussen

Privéritten:

  • Ritten voor boodschappen, bezoeken aan vrienden of familie, uitstapjes en vakanties
  • Ritjes naar de sportschool, hobby's, uitgaansgelegenheden en andere persoonlijke activiteiten
  • Ritten die geen direct verband houden met je werk of onderneming

Alle artikelen

iStock-1057946292

Auto leasen zonder aanbetaling

Advies · Lease
cancelar contrato leasing

Leasecontract overnemen - het alternatief met een korte looptijd

Advies · Lease
Electric car, charging, landscape

Lease of kopen van een elektrische auto

Advies · Lease
Ontdek meer