Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Bijtelling - slim leasen levert een lagere bijtelling op

Of je nou een leaseauto van je baas hebt gekregen of een zakelijke auto voor je eenmanszaak of BV gebruikt, je krijgt vroeg of laat te maken met de fiscale bijtelling.

Bijtelling - wat is het?

Iedereen die in een auto of leaseauto van de zaak rijdt, en deze ook privé gebruikt, krijgt te maken met de fiscale bijtelling voor het privégebruik van de auto. Dit is een bedrag wat je moet optellen bij de winst of bij je inkomen, als je per jaar meer dan 500 privékilometers met de auto rijdt. En wie met zijn leaseauto op vakantie gaat, zit al snel over deze 500 kilometer heen.

Elk jaar vermeld je het bijtellingsbedrag in de aangifte inkomstenbelasting, waardoor je belastbare inkomen stijgt. De Belastingdienst heft vervolgens inkomstenbelasting over je belastbare inkomen, inclusief het bijtellingsbedrag. De hoogte van het belastingbedrag is dan afhankelijk van de belastingschaal waarin je inkomen valt. Soms kun je door de bijtelling dus ook in een hogere belastingschaal terechtkomen.

Hoe wordt het bedrag van de bijtelling berekend?

In Nederland wordt het bijtellingsbedrag berekend met behulp van percentages die zijn voorgeschreven door de belastingdienst. Er zijn 2 percentages, die afhankelijk zijn van de CO2-uitstoot van de auto. De getallen worden zeer regelmatig aangepast. In tabel 1 staan de percentages voor auto’s met een datum van eerste toelating in 2020 vermeld.

Bijtellingspercentage CO2-uitstoot in gram per kilometer
8% 0
22% meer dan 0

Om elektrisch rijden en het rijden op waterstof te stimuleren, hanteert de overheid voor deze auto’s voorlopig nog een lager bijtellingspercentage. Dit geldt alleen voor auto’s met een waarde tot €45.000.

Voor alle auto's met een eerste tenaamstelling vóór 1 januari 2017 geldt het algemene bijtellingspercentage van 25%. Alleen voor auto's met een datum eerste toelating op de weg (DET) die op of na 1 januari 2017 ligt, geldt een algemeen bijtellingspercentage van 22%.

Nu de berekening. Het bijtellingsbedrag wordt berekend door het percentage uit tabel 1 te vermenigvuldigen met de cataloguswaarde van de leaseauto inclusief bpm en btw. Het bijtellingsbedrag voor een auto met een cataloguswaarde van €40.000 en een CO2-uitstoot hoger dan nul is dan €40.000 x 22%, oftewel €8.800.

De geldigheidsduur van de bijtelling

Het bijtellingspercentage is niet onbeperkt geldig. Vanaf de datum eerste toelating, dus de datum wanneer de auto voor het eerst is geregistreerd, is het bijtellingspercentage 5 jaar geldig. Dit gaat in vanaf de 1e volledige maand na registratie. Als je in 2020 op 15 januari een leaseauto hebt gekregen, dan geldt de bijtelling van 1 februari 2020 tot eind februari 2025. Daarna wordt op basis van de fiscale wetgeving van dat moment het percentage opnieuw vastgesteld. Het nieuwe percentage geldt dan ook weer voor 5 jaar.

Een lagere bijtelling door occasion lease?

Als je een auto least en deze ook privé gebruikt, krijg je te maken met een bijtelling. Op de meeste nieuwe leasewagens zit een bijtelling van 22% of 8%. In het verleden waren de bijtellingspercentages soms lager. Zo had een auto met een CO2-uitstoot van 51 t/m 82 g/km die in 2015 voor het eerst op naam werd gezet, een bijtelling van 14%. Omdat deze bijtelling 5 jaar geldig is, kun je nog een deel van 2020 profiteren van dit lage bijtellingsbedrag.

Je doet dit door een occasion te leasen die in 2015 een eerste tenaamstelling heeft gekregen. In 2016 werd het bijtellingspercentage voor deze categorie auto’s verhoogd naar 21%. Sommige leasemaatschappijen bieden nog auto’s uit 2015 aan, bijvoorbeeld in de shortlease. Hierover wordt dan nog het lage bijtellingspercentage van 14% berekend totdat de looptijd van 5 jaar is verstreken. Vraag dus altijd na wanneer de auto in 2015 voor het eerst op naam is gezet, om zo te kunnen bepalen hoe lang je nog kunt profiteren van die 14% bijtelling.

FAQ

Nee, het geldt niet als je:

  • minder dan 500 km privé rijdt met de auto
  • dit kunt aantonen met een rittenadministratie
  • een ‘Verklaring geen privégebruik auto’ hebt ingevuld

Door met je zakelijke auto geen privé kilometers te rijden, vervalt de bijtelling. Van het bedrag wat je zo bespaart, kun je voor privégebruik in een private lease auto gaan rijden.

Je kunt 1x per jaar kiezen voor wel of niet bijtellen. Je kunt dit op de volgende momenten bepalen:

  • als je van werkgever gaat wisselen
  • bij een nieuw kalenderjaar
  • als je voor het eerst een leaseauto gaat rijden
Dit geldt dus alleen als je niet van plan bent om meer dan 500 km per jaar privé te gaan rijden met je leaseauto en dit kunt aantonen met een rittenadministratie. Rijd je wel meer dan 500 km privé met je leaseauto, dan zul je te maken krijgen met een bijtelling.

Alle artikelen

Lease of kopen van een elektrische auto

Advies · Lease

Short lease - flexibel leasecontract vanaf 1 maand

Advies · Lease

Met de goedkoopste lease auto verlaag je de leasekosten

Advies · Lease
Ontdek meer