Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Bericht

Na het inloggen kun je AutoScout24 nog beter gebruiken.

  • Synchroniseer favorieten
  • Zoekopdrachten opslaan
  • Adverteren

Bedrijfswagen lease

Met bedrijfswagen lease heb je als bedrijf meer financiële ruimte. Je hoeft immers geen groot bedrag te investeren in de aankoop van een wagenpark. Lees verder voor meer informatie over het leasen van bedrijfswagens

Bedrijfswagen lease-voor alle bedrijven

Als je veel bestelwagens of auto’s nodig hebt voor je bedrijf, dan kan het een kostbare zaak zijn om deze allemaal zelf aan te schaffen en te beheren. Het geld wat je moet reserveren voor je wagenpark, kun je immers niet in je bedrijf investeren. Bovendien moet je zelf bijhouden wanneer je auto’s of bestelwagens een onderhoudsbeurt moeten hebben of wanneer er nieuwe banden onder gezet moeten worden.

Is leasen dan de oplossing? Dat is een beetje afhankelijk van je bedrijf. Als je gaat leasen, dan zul je elke maand een vast leasebedrag moeten betalen en soms is een aanbetaling nodig. Je moet daar dus ook de financiële middelen voor hebben. Als het economisch slechter gaat en je hebt minder opdrachten, dan kun je niet zomaar even een leasetermijn overslaan of je leasecontract opzeggen. Dit probleem heb je niet als je je bedrijfswagens in eigen beheer hebt.

Wie kan een bedrijfsauto leasen?

Bedrijfswagens kunnen door elk bedrijf geleased worden. Het maakt hierbij niet uit of je een groot bedrijf hebt met honderden bedrijfswagens, of dat je een freelancer of zzp’er bent die een of meerdere auto’s nodig heeft. Vooraf doen leasemaatschappijen meestal wat checks om erachter te komen of je de maandelijkse leasebedragen kunt betalen. Hou er dus rekening mee dat er om jaarcijfers of een bankgarantie gevraagd kan worden. Leasemaatschappijen willen zekerheid, dus zullen ze ook nieuwsgierig zijn naar de financiële situatie van jouw bedrijf.

Een paar goede redenen om een bedrijfswagen te leasen

Als je bedrijf financieel goed draait, dan is leasen dus zeker een overweging waard. Fiscaal kan het interessant zijn, omdat je de leasekosten als bedrijfskosten mag aftrekken van de winst. Leasen heeft daarnaast de volgende voordelen:

  • Vaak kun je de inrichting en bestickering van de bedrijfsauto meeleasen
  • Geen hoge aanschafkosten
  • Vast maandbedrag inclusief verzekering, onderhoud en reparaties
  • Je kunt kiezen voor all-inclusive operational lease waarbij alleen de brandstof niet in het leasebedrag zit.
  • Er is altijd pechhulp en vervangend vervoer

Je wordt echter nooit eigenaar van de bedrijfswagen, tenzij je kiest voor financial lease. Bij deze leasevorm word je uiteindelijk wel eigenaar van de bedrijfswagen, maar dit is lang niet altijd interessant. Vaak lopen leasecontracten 3-5 jaar en als je daarna de auto koopt, is er al veel op afgeschreven. Bovendien stijgen de onderhoudskosten omdat de auto al ouder is.

Een bedrijfsauto kopen of leasen- wat is interessanter?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk afhankelijk van wat je te besteden hebt en welk type auto je zoekt. Heb je bijvoorbeeld een eenmanszaak en koop je een bedrijfsauto, dan kun je de auto op de balans zetten. De kosten voor afschrijving, onderhoud en brandstof kun je dan van de winst aftrekken. Gebruik je de auto ook privé, dan krijg je wel te maken met een fiscale bijtelling voor privégebruik. Ben je van plan om een dure auto te kopen, dan is leasen een betere oplossing. Je hoeft de auto dan niet in een keer te betalen. Kies je voor een goedkopere auto, dan is het meestal voordeliger om de bedrijfsauto te kopen in plaats van te leasen.

Kun je alleen nieuwe bedrijfswagens leasen?

Gelukkig hoef je niet per se een nieuwe bedrijfsauto of bestelwagen te leasen, want er zijn zeker meer mogelijkheden. Als je dat wilt, dan kun je ook jong gebruikte auto’s leasen. Vaak zijn dit importauto’s die je soms voor een lager tarief huurt.

De leaseprijs voor tweedehands bedrijfsauto’s wordt meestal gebaseerd op de dagwaarde zodat het leasebedrag omlaag kan. Dat komt omdat op deze auto’s al veel is afgeschreven in de eerste jaren. Vaak worden deze occasions aangeboden via financial lease, waarbij je uiteindelijk eigenaar van de auto’s wordt. Ze worden ook wel aangeboden met flexibele shortlease-contracten.

Ook bij occasion lease geldt dat je te maken krijgt met de bijtelling als je privé meer dan 500 km met de auto rijdt. Dat geldt alleen als de auto niet ouder is dan 15 jaar.

FAQ

Bedrijfswagens worden vaak geleased via financial lease of via operational lease waarbij alle kosten, behalve brandstof, zijn inbegrepen.

Het leasen van een gebruikte bedrijfsauto heeft veel voordelen in vergelijking met bijvoorbeeld operational lease. Met een gebruikte bedrijfsauto heb je namelijk recht op investeringsaftrek. Daarnaast profiteer je van afschrijving, rente aftrek, BTW-voordeel en het behoud van je liquiditeit. Dat maakt financial lease van gebruikte bedrijfswagens interessant voor ondernemers.

Dat kan. Dit is met name interessant voor kleine ondernemers.De kosten van private lease zijn echter niet aftrekbaar en de btw is niet verrekenbaar. Per zakelijk gereden kilometer kun je 19 cent opvoeren als kosten. Rijd je relatief weinig privé, dan is juist private lease interessant, omdat je dan geen bijtelling hoeft te betalen.

Alle artikelen

Bijtelling - slim leasen levert een lagere bijtelling op

Advies · Lease

Auto leasen zonder aanbetaling

Advies · Lease

Wat is leasen?

Advies · Lease
Ontdek meer